MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 96, december 2019
VhTo
 
       

Beste lezer,

Het einde van 2019 is inzicht. Het was het jaar van 100 jaar vrouwenkiesrecht en in politiek Den Haag stond het vrouwenquota centraal. Uit de stemming op 6 december kwam naar voren dat in de Tweede Kamer een meerderheid voor het vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven is. 
Verder werden dit jaar de nieuwe 
PISA-cijfers gepubliceerd: meisjes zijn betere lezers en beter in natuurwetenschappen. Ook studieplatform Qompas bracht een rapport uit waaruit blijkt dat meisjes zich steeds meer interesseren voor bètavakken zoals wiskunde, techniek, natuurkunde en biologie. De inhaalslag is goed nieuws voor de technische sector, die al langere tijd op zoek is naar vrouwelijke werknemers. Op het gebied van doorstroom, van het voortgezet onderwijs naar de technische opleidingen en van de opleidingen naar het werkveld verliezen we helaas nog veel vrouwelijk talent (Leaky-Pipeline). Ook voor de komende jaren ligt daar nog een uitdaging voor ons, een die we graag aangaan. Voor nu willen we jullie hele fijne kerstdagen wensen en een gelukkig nieuwjaar!  

Cocky Booij, directeur VHTO
 

 

Spiegelbeeld oproep
De mbo-rolmodellen van VHTO zijn technische en ICT-vakvrouwen die zich het hele jaar door inzetten om meisjes te enthousiasmeren voor de technische sector. De inzet van rolmodellen is een van de meest waardevolle methoden om genderstereotypen over techniek te doorbreken en meisjes te inspireren. Heb jij een mbo-achtergrond en wil jij je ook inzetten? Meld je dan aan voor Spiegelbeeld. Of lees je dit en denk je ‘Ik ken wel iemand die dit leuk vindt om te doen.’ Stuur deze flyer dan door!

Lees meer
mbo kennisconferentie 
Op 24 januari 2020 is de kennisconferentie Meer meisjes in mbo Techniek. Waar lopen vrouwelijke studenten tegenaan op de opleiding en bij stagebedrijven? Wat kun je doen om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt? Dit zijn de vragen waar het om draait als we de instroom en het behoud van meisjes in mbo Techniek willen bevorderen. De kennisconferentie biedt de nieuwste inzichten, praktijkervaringen van mbo-scholen en handige tools om te werken aan inclusief onderwijs.
Lees meer
 
Rolmodel in beeld: Kirsten Reedijk 
Hoe kunnen we de jonge generatie meisjes enthousiasmeren voor beroepen en opleidingen in de techniek? Een manier is door meisjes kennis te laten maken met vrouwen in technische beroepen. Kirsten Reedijk, onderhoudsmonteur bij Shell, is zo’n technische vakvrouw en geeft regelmatig voorlichtingen op scholen.
Lees meer
 
Doet u ook mee?
Tijdens Girlsday openen door heel Nederland bèta-, technische, ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. In het Girlsday Magazine 2019 lees je de ervaringen van bedrijven, zoals Siemens en Kuijpers, en van meisjes en scholen die vorig jaar hebben meegedaan. Dit jaar is Girlsday op 2 april. Doet u ook mee? 
meld je aan
PISA-Onderzoek 
Goed nieuws over de prestaties van meisjes! Op het gebied van wiskunde zijn in 2015 en 2018 de prestatieverschillen tussen meisjes en jongens geheel verdwenen. Dit betekent dat jongens en meisjes net zo goed scoren op het gebied van wiskunde. Verder blijkt uit het onderzoek dat meisjes in vergelijking tot jongens veel beter zijn in lezen en iets beter in natuurwetenschappen. 
Lees meer
 
Techniek in de klas 
Hoe eerder kinderen met techniek in aanraking komen hoe beter. Make Tech Yours ontwikkelde een speciale editie van Kidsweek, speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs. In de special wordt aandacht besteed aan het belang van tech en worden leerkrachten op weg geholpen met 9 leuke, interactieve en gratis lessen. WIj staan erin met onze Beeldenbrekersles en drie van onze rolmodellen! 
Bekijk
 
Boekentip: Mo's Daughters
Van Mo’s Daughter ontvingen wij een mooie serie kinderboekjes. De boekjes staan vol verhalen zonder ouderwetse stereotyperingen. In de boekjes spelen nieuwsgierige, onderzoekende, dappere, sterke, zelfstandige meisjes de hoofdrol! Zo is Cato een onderzoeker in de dop en reist Maan de hele wereld over. Een leuke tip voor onder de kerstboom!  
Lees meer
Prins Friso Ingenieursprijs 
Winnaars van de Prins Friso Ingenieursprijs  onderscheiden zich op het gebied van expertise, innovatie, ondernemerschap en maatschappelijk impact. De winnaar vorig jaar was Robotica-ingenieur Maja Rudinac-Voorneveld. Ken jij een ingenieur die deze prijs verdient? Nomineer haar dan voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar 2020 (mogelijk t/m 12 december 2019).      
Lees meer
 
Sta je voor de klas in het voortgezet onderwijs, of ben je op een andere manier actief in het onderwijs en wil je meer leren over genderinclusief lesgeven? Voor Gender4STEM ontwikkelde VHTO samen met anderen meer dan 100 verschillende werkvormen voor in de klas!
Lees meer
 
Agenda
dec
12
Presentatie Monitor Vrouwelijke Hoogleraren- LNVH
Locatie: Den Haag
Landelijk Netwerk Vrouwelijk Hoogleraren nodigt geïnteresseerden  uit voor de presentatie van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren op 12 december. Meer informatie. 
JaN
24
Kennisconferentie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’
Voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen
Locatie: Utrecht
De mbo conferentie voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen is een tussenbalans van drie jaar samenwerken aan gelijke kansen. Meer informatie
jan
24
Alice & Eve 2020
Locatie: Universiteit Twente
Alice & Eve 2020 is een gratis eendaagse bijeenkomst om Nederlandse vrouwen in de informatica te vieren. Iedereen is welkom op het evenement, van bachelor- en masterstudenten tot hoogleraren. 
feb
8
DigiVita Code Event
Locatie:Zwolle
VHTO organiseert samen met Hogeschool Windesheim een code event waar meisjes tussen de 8-13 jaar leren programmeren. Aanmelden
feb
13
Girls in Science Day Leiden
Locatie: Universiteit Leiden
Op de Girls in Science Day kunnen vwo-bovenbouw meisjes kennis maken met de mogelijkheden van natuurkunde, sterrenkunde en informatica. Bent u docent of decaan? Laat de meisjes op jou school weten dat zij via deze link kunnen aanmelden.
feb
15
DigiVita Code Event
Locatie: Rotterdam
VHTO organiseert samen met Hogeschool Rotterdam een code event waar meisjes tussen de 8 t/m 12 jaar leren programmeren. Aanmelden
apr
2
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 2 april 2020 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier
apr
15-21
European Girls' Mathematical Olympiad
Locatie: Egmond aan Zee
De European Girls’ Mathematical Olympiad is een wiskunde competitie voor meisjes uit het voortgezet onderwijs.  Dit jaar is het evenement in Nederland van 15-april. Meer informatie.
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2019 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: