MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief januari 2020
VhTo
 
       

Beste lezer,

2020 klinkt alweer bijna vertrouwd. Nieuwe doelen zijn gesteld en goede voornemens gemaakt. Ons voornemen is bekend, meisjes en vrouwen enthousiasmeren voor bèta, techniek en ICT.  Onderzoek van Lara Wierenga toont aan dat er geen verschil is tussen het brein van jongens en meisjes. Maar wat maakt dat meisjes toch achterblijven in de keuze voor een bèta of technische opleiding en vervolgens in de aansluiting op de arbeidsmarkt? Tijdens de kennisconferentie mbo werd duidelijk dat een andere aanpak nodig is, als we de instroom van meisjes in bèta/techniek willen bevorderen en behouden. Dit moeten ouders, overheid, onderwijsketen en bedrijven samen doen. Alleen samen kunnen we de genderstereotypering doorbreken zodat meisjes net zoveel kansen krijgen als jongens. Wij zullen daarom nog harder aan onze missie werken om de gendergap te dichten. Mocht je nog geen goed voornemen hebben, help ons dan! Schrijf je in als rolmodel, of doe mee met je school of bedrijf met Girlsday of met een van onze andere projecten. Help je mee?

Cocky Booij, directeur VHTO
 

 

Girls in Science Day 
Op 13 februari vindt de Girls in Science Day plaats voor meisjes uit 4, 5 en 6 vwo. De dag wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden en VHTO.
De Girls in Science Day is een echte aanrader voor meisjes die een leerzame, uitdagende en leuke dag willen hebben en meer willen weten wat je allemaal kunt met natuurkunde, sterrenkunde en informatica. Ontmoet studenten en vrouwelijke professionals, krijg inspirerende lezingen en ervaar de uiteenlopende kansen die een toekomst in natuurkunde, sterrenkunde en informatica kan bieden. Het programma duurt van 10.00 tot 16.30 uur en vindt plaats op de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden.
Meld je aan

LEES MEER
Kennisconferentie mbo
Op 24 januari was de kennisconferentie ‘meer meisjes in mbo Techniek’. De balans is opgemaakt van drie jaar samenwerken aan gelijke kansen op het mbo. Waar staan we nu en hoe gaan we verder? Waar lopen vrouwelijke studenten tegenaan in de opleiding en bij stagebedrijven?
De conferentie werd geopend door de voorzitter van de Stuurgroep, Trudy Vos: ‘Stappen zijn gezet, maar we hebben nog veel te doen’. De uitspraak werd bekrachtigd door een studentenpanel van de mbo opleidingen Techniek en ICT. Hun tips aan scholen: geef ons meer ondersteuning, koppel de weinige studentes aan elkaar, zorg voor meer vrouwelijke docenten en nodig vrouwelijke professionals uit om over het vak te vertellen. De digitale praktijkwijzer Beter Behouden is door VHTO ontwikkeld om docenten en stagebegeleiders hierin te ondersteunen.
Lees meer
 
Reis mee naar het zwarte gat!
Er is een nieuwe lessenserie ontwikkeld voor basisschoolleerlingen. In zes lessen leren zij wat zwarte gaten zijn, krijgen video’s te zien waarin verschillende professionals aan het woord komen, en is er een actieve doe-opdracht. Het doel van de lessen is om met name meisjes en kinderen met een migratieachtergrond te betrekken in de wereld van bèta en techniek. Het lesmateriaal is met succes getest en scholen kunnen zich in het voorjaar aanmelden.
Het project is een samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden, de UvA, Nikhef, ECHO en VHTO.
LEES MEER
 
Diversiteit in de IT #hoedan?
Op 23 januari 2020 organiseerde NLdigital het event Diversiteit in de IT# hoedan? over het verbeteren van diversiteit op de werkvloer binnen de digitale sector. Symonne Swaag presenteerde namens Platform Diversity in IT de resultaten van het onderzoek onder vrouwelijke IT-professionals en lector Sjiera de Vries ging in op de Toolbox Gender Include IT. Indrukwekkend was de lezing van Mirjam van Olst, COO van Avanade Nederland, België, Frankrijk, waarin ze haar inzichten en mogelijke oplossingsrichtingen voor meer diversiteit in IT koppelde aan haar persoonlijk ervaringen als (leidinggevende) vrouw in de IT sector. NLdigital start voor haar leden een werkgroep om de diversiteit in de digitale sector te verbeteren.

Lees meer
Nederland Digitaal 
16 - 19 maart 2020
Het kabinet organiseert de jaarlijkse conferentie Nederland Digitaal dit jaar in Groningen. Onderdeel is het tweedaagse wetenschappelijk congres ICT.OPEN op 17 en 18 maart. 
VHTO verzorgt een werksessie en organiseert op 16 maart als side-event een DigiVita Code Event samen met de Hanzehogeschool Groningen. Meisjes van basisscholen en het voortgezet onderwijs maken op laagdrempelige en speelse wijze kennis met programmeren. De lessen worden gegeven door vrouwelijke studentes en zij fungeren tegelijkertijd als rolmodel. Lees meer
 
Girlsday 2020
Donderdag 2 april is het Girlsday! Overal in het land zullen bedrijven meisjes van 10 tot 15 jaar op een interactieve manier de (beroeps)mogelijkheden van bèta, techniek en IT laten zien. Lees hoe je van Girlsday een nog groter succes kan maken!
Tips bedrijven
Tips scholen
Lees meer
 
Programmeren in het basisonderwijs

Hoe eerder kinderen met techniek in aanraking komen hoe beter. Velen pleiten voor een structureel aanbod van onderwijs in ‘programmeren’ en computational thinking voor kinderen op de basisschool. Onderzoeker Shirley de Wit (VHTO) verkent de implementatie mogelijkheden van programmeren in het basisonderwijs, samen met een focusgroep van verschillende universiteiten, hogescholen en het basisonderwijs. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van TechYourFuture.


Lees meer
Alice & Eve bijeenkomst 
Regelmatig horen we over het tekort aan vrouwen in de informatica. Maar we moeten de vrouwen die er wèl zijn niet vergeten te waarderen. Met deze gedachte was op 24 januari de eerste Alice & Eve conferentie. Diverse presentaties werden gegeven over o.a. het meten van stress via je huid, kwantum algoritmes en het oprichten van een eigen bedrijf in de game-industrie. De breedte van het informatica vakgebied was ook goed zichtbaar tijdens de verschillende poster presentaties door studenten. Een speciale Alice & Eve tentoonstelling werd geopend waarin 25 vrouwen geportretteerd zijn en er verteld werd over hun bijdrage in de informatica. 
Lees meer
 
GIRLSFUTURE
De nieuwe editie van Girlsfuture voor mbo/havo/vwo in Zeeland is uit! GirlsFuture is een meidenglossy met interviews, bijzondere weetjes, gadgets, fashion, strips en doe-het-zelf-tips.

Girlsfuture laat meisjes, hun moeders en hun docenten zien dat een keuze voor techniek veel mogelijkheden biedt en interessanter is dan je wellicht denkt!
Lees meer
 
Agenda
feb
8
DigiVita Code Event
Locatie:Zwolle
VHTO organiseert samen met Hogeschool Windesheim een Code Event waar meisjes tussen de 8-13 jaar leren programmeren.
FEB
11
Ladies of Data
Locatie: Den Bosch
Jheronimus Academy van Data Science organiseert op International Day of Women and Girls in Science een dag over o.a. hoe je je als vrouw en als wetenschapper verhoudt in een mannenwereld. Meer informatie
FEB
12
Global Women's Breakfast
Locatie: Utrecht
Een inspirerende ochtend en brainstorm over hoe we meer jonge meiden enthousiast krijgen voor een toekomst in de chemie. Meer informatie
feb
13
Girls in Science Day Leiden
Locatie: Universiteit Leiden
Op de Girls in Science Day kunnen vwo-bovenbouw meisjes kennis maken met de mogelijkheden van natuurkunde, sterrenkunde en informatica. Bent je docent of decaan? Laat de meisjes op jou school weten dat zij via deze link kunnen aanmelden.
feb
15
DigiVita Code Event
Locatie: Rotterdam
VHTO organiseert samen met Hogeschool Rotterdam een Code Event waar meisjes tussen de 8 t/m 12 jaar leren programmeren.
FEB
29
DigiVita Code Event Amsterdam
Locatie: HvA, Amsterdam
VHTO organiseert samen met Hogeschool van Amsterdam een Code Event waar meisjes tussen de 12-17 jaar leren programmeren. Aanmelden
MRT
16-19
 
Nederland Digitaal
Locatie: MartiniPlaza, Groningen
Jaarlijks organiseert het kabinet de conferentie Nederland Digitaal over de laatste stand van zaken op het gebied van digitalisering in Nederland. Meer informatie
apr
2
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 2 april 2020 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier
APRIL
7
 
Netwerkbijeenkomst Topvrouwen Bouw en Infra
Locatie: Amersfoort
Een bijeenkomst om elkaar te insprireren met als thema: Word de beste versie van jezelf. Meer informatie
apr
15-21
European Girls' Mathematical Olympiad
Locatie: Egmond aan Zee
De European Girls’ Mathematical Olympiad is een wiskunde competitie voor meisjes uit het voortgezet onderwijs. Dit jaar is het evenement in Egmond aan Zee. Meer informatie.
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2020 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: