MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief maart 2020
VhTo
 
       

Beste lezer,

Zondag, 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. In vele landen gingen vrouwen de straat op voor vrijheid, gelijke rechten en zelfbeschikking. De prachtige documentaire Woman laat zien hoezeer dit nog steeds nodig is. In de wetenschap maakt Nederland een inhaalslag als het gaat om vrouwen, maar gendergelijkheid is nog niet in zicht. Het nieuwste Gender Report van Elsevier laat zien dat Nederland (33%) nog altijd onder het Europese gemiddelde (36%) blijft, zeker in STEM. Opnieuw pleiten de onderzoekers voor het actief creëren van meer mogelijkheden voor vrouwen in de wetenschap; deze STEM-rolmodellen maken de universiteiten meer aantrekkelijk voor de nieuwe generatie vrouwen. De Universiteit Groningen gaf deze week het goede voorbeeld. Rector magnificus Cisca Wijmenga maakte bekend dat er 15 nieuwe leerstoelen voor vrouwen worden gecreëerd.
Op 2 april is het Girlsday. Nu al zijn ruim 10.000 meisjes aangemeld! De landelijke Kick-off van Girlsday 2020 zal plaatsvinden in de Rotterdamse Haven waar de activiteiten in het teken van logistiek zullen staan, in samenwerking met onder andere de Topsector Logistiek.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

 

Girlsday 2020
Donderdag 2 april is het Girlsday! Doet jouw organisatie mee aan Girlsday? Dan ontvangen wij graag jullie activiteitenprogramma. VHTO houdt een overzicht bij van alle activiteiten die plaatsvinden. We nemen deze activiteiten o.a. mee in onze communicatie naar de pers en/of in onze berichten op social media.
De landelijke kick-off van Girlsday 2020 vindt plaats in de Rotterdamse Haven in samenwerking met de Topsector Logistiek. Het persbericht is hier te lezen.
Lees meer
 
Design (Y)our Future
Technologie en IT spelen een belangrijke rol in de banen van de toekomst. In het programma Design (Y)our Future verkennen meisjes van het vmbo wat deze potentiële banen van de toekomst zijn en welke nieuwe vaardigheden ze hiervoor nodig hebben. De meisjes gaan tijdens een challenge aan de slag met toekomstberoepen en maken op een actieve manier kennis met Artificial Intelligence, Big Data, Cloudcomputing en Robotica. Met de opgedane kennis bedenken ze vervolgens hun ultieme toekomstberoep in IT of technologie.
De eerste Design (Y)our Future events hebben onlangs in Den Helder en Hoorn plaatsgevonden, lees hier het verslag.


Lees meer
Beeldenbrekers weggeefactie
Kinderen leren al op heel jonge leeftijd dat er een verschil is in wat typerend is voor jongens en meisjes. Ook als het over beroepen gaat. Zo worden technische beroepen al vroeg gezien als ‘mannenberoepen’. Deze stereotiepe ideeën belemmeren kinderen bij het ontdekken van hun talenten en toekomstmogelijkheden. Met Beeldenbrekers maken we genderstereo-
typen bespreekbaar over (bèta)technische en IT-beroepen door o.a. het inzetten van gastlessen door vrouwelijke professionals. Het programma is speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs.
De eerste twee scholen die zich opgeven voor Beeldenbrekers via: beeldenbrekers@vhto.nl ontvangen de
10-delig boekenreeks Mo's Daughters,
Lees meer
 
Ingrid Thijssen nieuwe voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW
Ingrid Thijssen, huidige CEO van Alliander, zal per
1 juli voorzitter worden van de werkgeversorganisatie. Met deze benoeming heeft de vereniging voor het eerst een vrouwelijke voorzitter. In 2016 werd Ingrid Thijssen Topvrouw van het jaar en is een voorstander om meer vrouwen aan de top te krijgen. 
LEES MEER
 
Digitaal Talent ontwikkelen bij meisjes
Bent u als leraar, onderwijsontwikkelaar, schoolleider of bestuurder betrokken bij de vernieuwing van het onderwijs? Wilt u voorbereid zijn op digitale innovaties die daarin een belangrijke rol spelen? Kom dan op maandag 16 maart naar de Digitaal Talent Dag in Groningen! VHTO geeft een interactieve showcase over effectieve interventies om meisjes te stimuleren hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en een toekomst in Tech/IT te verkennen, zowel binnen als buiten school. Meld je hier aan
Lees meer
Techniek leeft in de Achterhoek
In de week van 30 maart t/m. 3 april 2020 wordt in de Achterhoek de Week van de Techniek georganiseerd. Drie basisscholen in de gemeente Berkelland doen mee met Beeldenbrekers, een samenwerking van VHTO met de Achterhoek Ambassadeurs. Verschillende kleuterklassen ontvangen in april gastlessen van een 'fabriekenbouwer', 'computerprofessor' en de 'baas van een voedselfabriek'. Uiteraard zijn dit allemaal vrouwelijke professionals.
Lees meer
 
Programmeren in het basisonderwijs
Ben jij leerkracht en/of ICT-coördinator in het basisonderwijs en bezig met programmeren op school? Deel dan jouw ervaringen tijdens de bijeenkomst ‘Programmeren in het basisonderwijs’ op 18 maart in Almere. Tijdens de bijeenkomst zullen we het o.a. hebben over de kansen en uitdagingen van programmeren in het basisonderwijs. Meld je hier aan voor de bijeenkomst.
Lees meer
 
DigiVita Code Events
Om de instroom van meisjes/vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies te bevorderen zijn de DigiVita Code Events ontwikkeld. De meisjes krijgen van vrouwelijke ICT-professionals en vrouwelijke studenten op een speelse en toegankelijke manier programmeer onderwijs. Tijdens de workshop van een halve dag leren zij eenvoudig programmeren in Scratch, Ruby of Python. De events worden door het hele land georganiseerd. Afgelopen maand zijn we in Rotterdam en Zwolle geweest. 16 maart is er een Code Event bij de Hanzehogeschool in Groningen. Meld je hier aan.
Lees meer
Girls in Science Day Leiden
Meer dan honderd meisjes kwamen op donderdag 13 februari naar de Universiteit Leiden om kennis te maken met bètawetenschap tijdens de Girls in Science Day. Ze gingen zelf aan de slag met supergeleiding, een practicum exoplaneten opsporen of leren programmeren met Python. Natuurkundige en communicatiewetenschapper Julia Cramer  en computerwetenschapper Lise Stork  gaven inspirerende lezingen. Tijdens de speeddates met vrouwelijke professionals werden de mogelijkheden verkend die een toekomst in natuurkunde, sterrenkunde en informatica kunnen bieden.
Lees meer
 
Agenda
MRT
16
DigiVita Code Event
Locatie:Hanzehogeschool Groningen
VHTO organiseert samen met de Hanzehogeschool Groningen een Code Event waar meisjes tussen de 12-15 jaar leren programmeren. Aanmelden
MRT
16
Digitaal Talent ontwikkelen bij meisjes
Locatie: MartiniPlaza, Groningen
VHTO organiseert een interactieve workshop sessie 1: 12.30-13.15 over effectieve interventies om meisjes te stimuleren hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en een toekomst in Tech/IT te verkennen. Aanmelden
MRT
18
 
WIQD symposium
Locatie: OBA, Amsterdam
Women in Quantum Technologies organiseert 1e symposium met het thema: Hoe behouden we vrouwen voor het vak quantum computing? Meer informatie
MRT
19
 
Girl Geek Dinner
Locatie: NIBC, Den Haag
Girl Geek organiseert een dinner talk met verschillende sprekers over gender bias en AI. Meer informatie
MRT
16-19
 
Nederland Digitaal
Locatie: MartiniPlaza, Groningen
Jaarlijks organiseert het kabinet de conferentie Nederland Digitaal over de laatste stand van zaken op het gebied van digitalisering in Nederland. Meer informatie
apr
2
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 2 april 2020 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier
APRIL
6
Design (Y)our Future
Locatie: Nova College | Hoofdvaart College
VHTO organiseert i.s.m. Microsoft en het Nova College een Design (Y)our Future event.
APRIL
7
 
Netwerkbijeenkomst Topvrouwen Bouw en Infra
Locatie: Amersfoort
Een bijeenkomst om elkaar te insprireren met als thema: Word de beste versie van jezelf. Meer informatie
apr
15-21
European Girls' Mathematical Olympiad
Locatie: Egmond aan Zee
De European Girls’ Mathematical Olympiad is een wiskunde competitie voor meisjes uit het voortgezet onderwijs. Dit jaar is het evenement in Egmond aan Zee. Meer informatie.
JUNI
4
Design (Y)our Future
Locatie:ROC Kop van Noord-Holland | Mavo aan Zee
VHTO organiseert i.s.m. Microsoft en ROC Kop van Noord-Holland een Design (Y)our Future event.
JUL-AUG
30-1
Gen&Stem Biennial conferentie
Locatie:Sydney
De tweejaarlijkse conferentie vindt plaats op de universiteit van Sydney. Thema: STEM education for the New Work Order: Policy, Practice and Partnerships. Meer informatie
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2020 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: