MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief - mei 2020
VhTo
 
       
Beste lezer,
 
Deze periode brengt voor ieder van ons enorme uitdagingen met zich mee. Wij zijn druk bezig deze uitdagingen om te zetten in nieuwe kansen en online alternatieven. Zo houden we op dit moment pilots met online speeddates voor vo-meisjes met vrouwelijke professionals en bieden we de training DigiLeerKracht voor basisschoolleerkrachten nu online aan. Ook hebben we jonge rolmodellen gevraagd om vlogs te maken over hun werkzaamheden en de opleiding die zij hebben gevolgd. Deze vlogs en een verwerkingsopdracht in het kader van LOB zijn hier te vinden. Wij zijn heel blij met deze nieuwe activiteiten waarmee we toch meisjes (en hun leerkrachten) kunnen blijven inspireren voor bèta, techniek en IT. Verder in deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor subsidies en fellowships voor academische vrouwen in bètatechniek en voor ons nieuwe aanbod voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs.

 

Dit Doe Ik
      
De Dit Doe Ik website wordt momenteel vernieuwd. Op de site is veel informatie te vinden over de uiteenlopende beroepen in de bèta-, technische en ICT-sectoren. Vrouwelijke professionals vertellen in de vlogs en de filmpjes meer over hun werk, beroepskeuze en opleiding.
Met de bijbehorende verwerkingsopdracht kan er dieper op de stof worden ingegaan. De voorlichtingsboekjes met daarin portretten van vrouwelijke professionals en studenten zijn te downloaden als naslagwerk. 
         
Lees meer
Doe mee met de online DigiLeerKracht-training
Voor leerkrachten op de basisschool heeft VHTO het gratis eendaagse  
scholingsprogramma DigiLeerKracht ontwikkeld. Leerkrachten bekwamen zich op het gebied van computational thinking en programmeren. Na afloop van de DigiLeerKracht-training is de leerkracht in staat kundig, didactisch onderbouwd en vol zelfvertrouwen het programmeeronderwijs op school te geven en te ontwikkelen. Het lesprogramma wordt zowel online als offline gegeven. De volgende online trainingen zijn op 17+19 juni, waarvoor je je kunt opgeven.
Lees meer
 
EGMO 2020 - European Girls' Mathematic Olympiad 
EGMO 2020 kon in april weliswaar niet live plaatsvinden in Egmond aan Zee, maar gelukkig wel digitaal! Lees het interview met een van de deelneemster in NRC.
Hoofdsponsor ING schreef deze levendige terugblik op het EGMO-event.
Lees meer
 
23+24 juni Conferentie Digitale Geletterdheid
Op 23 en 24 juni vindt de landelijke Conferentie Digitale Geletterdheid online plaats van 13.30 -17.00. De conferentie is voor alle docenten die bezig (willen) zijn met onderwijs in digitale geletterdheid in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo). Tijdens de vele online sessies ligt de nadruk op het lesgeven in de praktijk, het gebruik van concreet lesmateriaal en inspirerende voorbeelden uit het onderwijs. VHTO geeft een sessie over Computer Science Certificate. De conferentie organiseren wij samen met vakvereniging i&i, Jet-Net en Technet, SLO, de VO-HO-netwerken en FutureNL.
Lees meer
Gender&STEM-conferentie 2020 uitgesteld
Onze internationale conferentie zou deze zomer op de Universiteit van Sydney in Australië plaatsvinden. Vanwege COVID-19 is dit verplaatst naar volgend jaar van
29 tot 31 juli 2021. De locatie is ongewijzigd. 
Thema is het STEM-onderwijs voor de nieuwe werkorder: beleid, praktijk en partner-schappen. Wat is de rol van STEM voor de nieuwe werkorder en hoe kunnen we alle jongeren betrekken en voorbereiden, inclusief meisjes en vrouwen? Voorstellen voor presentaties kunnen tot 1 december a.s. worden ingediend. Lees hier de recent verschenen artikelen n.a.v. de laatst gehouden conferentie.  
Lees meer
 
Nikhef stelt fellowship in voor vrouwelijke post-docs
fgfhfghgf
Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef stelt een fellowship in voor een vrouwelijke post-doc onderzoeker, ter nagedachtenis aan wijlen Nikhef-onderzoeker en staflid Olga Borisovna Igonkina (1973-2019) die in mei vorig jaar overleed.
De aanstelling is voor drie jaar en bestemd voor vrouwelijke onderzoekers met ervaring als post-doc.
De bedoeling is om getalenteerde vrouwelijke fysici aan te moedigen bij hun keuze voor een blijvende carrière in de wetenschap. Nikhef is ervan overtuigd dat het als instituut aan kracht wint door meer vrouwen in zijn wetenschappelijke gemeenschap aan te trekken en te behouden, 
Lees meer
 
Nieuwe toolbox Gender Include IT
De ICT-sector kampt met personeels-
tekorten. Om meer personeel aan te trekken, richt de sector zich in de werving rmet name op vrouwen om voor de ICT te kiezen. Tegelijkertijd vindt er ook een uitstroom van vrouwen plaats. Om deze uitstroom tegen te gaan is de toolbox 'Gender include IT' ontwikkeld. De toolbox bevat praktische instrumenten voor ICT-bedrijven en ICT-opleidingen. De tools helpen de bedrijven en opleidingen om beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van een bredere groep medewerkers en studenten. De toolbox is een product van TechYourFuture, Windesheim en Saxion en is kosteloos beschikbaar.
Lees meer
Meer vrouwen werkzaam in de ICT
Het aandeel vrouwen dat in de ICT werkzaam is, is in 2019 gestegen met 17,5%. De digitalisering biedt kansen en vrouwen lijken die kansen nu te grijpen. Dit blijkt uit de cijfers van expertiscentrum digitalisering Pr-eDICT van het CA-ICT. In 2018 werkten nog 80.000 vrouwen in de ICT, in 2019 was dit 94.000 vrouwen. Dat is een toename van 17,5 procent. In 2019 is het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt ICT fors toegenomen, ook in opleidingen is een stijging te zien op alle niveaus. De stijging betekent dat de IT-arbeidsmarkt langzaam evenwichtiger wordt als het gaat om de aandelen mannen en vrouwen.
Lees meer
 
Vrouwennetwerken zijn booming
Netwerken van vrouwelijke professionals in bèta, techniek en vooral in IT zijn booming!
Onlangs startte het netwerk voor vrouwen in de Cybersecurity (cyberdames, de EU wil jullie ook graag in kaart brengen!). En zo is er ook een netwerk voor vrouwen in AI in Nederland, een netwerk voor vrouwen in Data Science en zijn er de Female Tech Heroes en de Women in Tech. Een wereld vol rolmodellen die wij graag in contact met meisjes en jonge vrouwen brengen! Ook rolmodel worden? Meld je hieronder aan.
Aanmelden
NWO-stimuleringssubsidies voor vrouwen in bèta en techniek
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO wil door middel van de stimuleringssubsidies voor vrouwen in Bèta en Techniek een oplossing bieden voor vrouwen die tijdelijk geen financiering hebben voor een continuering van hun bèta en/of technisch wetenschappelijke loopbaan. Met de subsidie hoopt men ook uitstroom te voorkomen. Aanvragen kunnen tot eind van dit jaar worden ingediend.

Lees meer
 
Agenda
MEI
27-28
World Women in Tech 24hour virtual world tour
Locatie: Online
Ontmoet tijdens de Women in Tech 24hour Virtual World Tour internationale leiders die hun industrie verdedigen van AI tot Blockchain, FemTech en Climate ChangeMeer info en aanmelden
JUNI
10-12
Women Tech Global Conference 2020
Locatie: Online
Tech-innovatie, werk(r)evolutie, samenwerking zijn thema's van de global online conferentie die zich ten doel heeft gesteld om 100.000 vrouwen op de conferentie te verenigen. Meer info en aanmelden.
JUNI
23-24
Conferentie Digitale Geletterdheid
Locatie: Online
Voor alle docenten die bezig (willen) zijn met onderwijs in digitale geletterdheid in de onderbouw-vo. VHTO geeft een sessie over Computer Science Certifcate. Meer info en aanmelden.
     
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2020 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: