MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief - augustus 2020
VhTo
 
       
Beste lezer,

Na een gedwongen periode met alleen online activiteiten voor meisjes was het een enorm plezier om tijdens de zomervakantie toch ons jaarlijkse DigiVita Zomerkamp live te kunnen organiseren. In aangepaste vorm natuurlijk, maar het enthousiasme van de meisjes om te leren programmeren was net zo groot als andere jaren! Ook kon deze zomer ons onderzoek naar (gender)stereotiepe beelden van kinderen over programmeurs gelukkig doorgaan. In Nemo hebben 570 kinderen hieraan de afgelopen 2 weken meegedaan. Nog even geduld voor de resultaten.
We hebben goede hoop dat we de komende maanden weer meer activiteiten voor meisjes live kunnen gaan organiseren nu de scholen voor iedereen weer open gaan. En anders kunnen we met ons online aanbod voor voorlichtingen en trainingen aan de slag. Daarnaast blijven we onze serie vlogs van vrouwelijke professionals in bèta, techniek en IT aanvullen: nieuw is de vlog van Ilse, zij neemt ons mee in haar beroep als Security Manager bij een datacenter. Veel kijkplezier!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

DigiVita Zomerkamp
2020
Van 6 t/m 8 juli organiseerden wij het zomerkamp. We mochten 32 enthousiaste meisjes op het Metis Montessori in Amsterdam verwelkomen. Tijdens het meerdaagse programma leerden zij op speelse wijze de basisbeginselen van technologie en programmeren. Op de eerste dag hadden zij gelijk een primeur. Zij mochten als eerste een nieuwe datacentergame spelen, die speciaal is ontwikkeld door VHTO i.o.v. Interxion. Het spel is ontworpen met 5 informatica-studenten van de TU Delft. De mystery game laat zien welke rol datacenters spelen in de digitale economie. Daarnaast leerden de meisjes wat AI inhoudt, werden zij uitgedaagd om hun idee voor een app te pitchen en kwamen te weten wat een ethisch hacker doet! De workshops werden door VHTO en vrouwelijke IT-professionals en -studenten verzorgd. 
Lees meer
Online voorlichting in de klas
Onze beroeps- en studiekeuzevoorlichtingen in het voortgezet onderwijs organiseren wij speciaal voor meisjes van de onder- en bovenbouw. Wij laten ze op een laagdrem-pelige manier kennismaken met bèta/
technische- en IT-opleidingen en beroepen door ze met vrouwelijke professionals en studenten uit die wereld in contact te brengen. Een voorlichting verzorgen wij zowel online als offline. Online werken we met Microsoft Teams en creëren we aparte break-out rooms met de rolmodellen en de meisjes, die hun vragen zowel persoonlijk als in de chat kunnen stellen. Ook hierbij is VHTO aanwezig. Voor aankomend schooljaar is er nog plek. Wil je ook een voorlichting voor jullie meisjes organiseren? Meld je dan hier aan of neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.
Lees meer
 
Werktuigbouwkunde niets voor vrouwen?
TU Delft bewijst het tegendeel met een grote verzameling inspirerende verhalen van vrouwen die Werktuigbouwkunde studeren, hebben gestudeerd en/of in dit vakgebied werkzaam zijn. Ze staan gebundeld op een speciale Girls Page waarmee de universiteit hoopt meisjes uit de bovenbouw van het vwo te interesseren voor een technische opleiding als deze. De meiden kunnen zich bovendien aanmelden voor een online girls inspiratiesessie met een aantal vrouwelijke mechanical engineers, om meer te weten te komen over hun ervaringen tijdens studie/carrière en hen het hemd van het lijf te vragen. 
Lees meer
 
Een programmeur
in de klas
Weten hoe het is om een Beeldenbrekers-les te geven?
Sinds 2007 staat Anette ingeschreven als rolmodel in Spiegelbeeld en deelt ze haar enthousiasme met de nieuwe generatie.
Ze vindt het belangrijk om op deze manier vooroordelen over vrouwen en techniek weg te nemen en leerlingen te laten zien hoe leuk het is om te werken in de techniek. Na een studie Technische Wiskunde is Anette werkzaam als software engineer voor een automatiseringsbedrijf in de logistiek.
In gesprek met VHTO vertelt ze hoe het is om een gastles te verzorgen en heeft ze tips voor andere rolmodellen.


Lees meer
Rol docent cruciaal bij keuze STEM-opleiding
Meisjes presteren beter in natuurwetenschap dan jongens. Maar toch kiezen zij minder vaak voor een STEM-opleiding dan jongens. Hoe komt dit en wat kunnen we hieraan doen? Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat meisjes nóg beter presteren in de sociale vakken, waardoor zij sneller voor een studie in deze richting kiezen. In het keuzeproces spelen de docent en het zelfvertrouwen een cruciale rol. Door de meisjes te enthousiasmeren en te stimuleren voor de technische- en bètavakken groeit bij meisjes het zelfvertrouwen dat een carrière in STEM ook voor hun is weggelegd. Bovendien zal de vraag naar software engineers, developers en programmeurs ook in de toekomst aanhouden en zijn de carrière-perspectieven heel gunstig.
Lees meer
 
Girlsday 2021
Op Girlsday openen door heel Nederland bèta-, technische en IT-bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 - 15 jaar. Rondleidingen, demonstraties en doe-activiteiten worden georganiseerd waarbij de meisjes zelf aan de slag gaan. Girlsday 2020 kon door Corona niet in de oorspronkelijke vorm plaatsvinden, maar i.s.m. Microsoft werd een online event neergezet waar ruim 400 meisjes aan meededen! Wij zijn blij te melden dat dit najaar enkele bedrijven hebben aangegeven om toch een activiteit voor de meisjes te organiseren zoals Interxion, AM Vastgoed en KPN.
Girlsday 2021 is op donderdag 15 april en hopen wij als vanouds te organiseren. Tegelijkertijd onderzoeken wij online alternatieven, mochten er Corona-maatregelen van kracht zijn. 
Wil je als school of bedrijf ook volgend jaar meedoen? Meld je dan aan via de website. 
Aanmelden school.
Aanmelden bedrijf.
Lees meer
 
Voortgangsrapportage Emancipatie 2020
Begin juli is de voortgangsrapportage Emancipatie 2020 verschenen.
Coördinerend minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven, onderstreept daarin het belang om het aandeel meisjes in technische opleidingen en beroepen te vergroten om de gelijke positie van vrouwen te bevorderen. Speciale aandacht wordt bij het thema Onderwijs besteed aan ons programma Meer meisjes in mbo Techniek dat inzet op het meer genderinclusief maken van technische en ICT-opleidingen. 

Lees meer
Design (Y)our Future genomineerd
De algemene jury van de Computable Awards 2020 heeft ons programma Design (Y)our Future genomineerd in de categorie Duurzaamheid & MVO. Design (Y)our Future is opgezet in samenwerking met Microsoft. 
In het programma Design (Y)our Future verkennen meisjes van het vmbo de potentiële banen van de toekomst en welke nieuwe IT-vaardigheden hiervoor nodig zijn.
De meisjes gaan tijdens een challenge aan de slag met toekomstberoepen en maken op een actieve manier kennis met o.a. Artificial Intelligence, Big Data en Cybersecurity. 
Lees meer
 
Werk.en.de Toekomst
Werk.en.de. Toekomst is een partnerschap van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, 
Emancipator, de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) en VHTO.

Het partnerschap zet zich in voor het doorbreken van gendersterotypering in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en om ondersteunende voorzieningen toereikend te maken.

In het kader van het partnerschap zijn de volgende publicaties onlangs door Atria uitgebracht:
Lees meer
 
Agenda
SEPT
3
Cobouw Bouwvrouw 2020
Locatie: online
Via een livestream wordt bekend gemaakt wie Cobouw Bouwvrouw 2020 is. Drie vrouwen zijn genomineerd, waaronder Dorien Staal, rolmodel bij VHTO. Meer info.
SEPT
9
Fe+male Tech Heroes dinner 'Food for Thought' 
Locatie: Restaurant Al Fresco, The Strip, High Tech Campus Eindhoven
High Tech campus organiseert het diner met als doel om meer diversiteit in de tech-wereld te creëren. Er is plek voor 100 pp. Meer info en aanmelden.
OKT
10-25
EU Code Week
Locatie: Online
De EU-programmeerweek is een burgerinitiatief dat erop is gericht om programmeren en digitale vaardigheden op een leuke, aantrekkelijke manier voor iedereen bereikbaar te maken. Meer info.
OKT
14
Conferentie Genderwijs
Locatie: Jaarbeurs Utrecht (onder voorbehoud)
Stichting School & Veiligheid organiseert de onderwijsconferentie Genderwijs voor alle onderwijsprofessionals werkzaam in het po, vo en mbo. VHTO geeft een workshop hoe je counterstereotypen in het onderwijs kunt inzetten om heersende beelden over beroepen te doorbreken. Meer info en aanmelden.
NOV
13-14
HackaLOD 2020
Locatie: verschillende erfgoedinstellingen door het hele land
Jaarlijks organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed een nachtelijk hackaton om met Linked Open Datasets nieuwe oplossingen te creëren. Dit jaar hopen ze op meer vrouwelijke deelnemers! Meer info en aanmelden.
     
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2020 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: