MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief - oktober 2020
VhTo
 
       
Beste lezer,

Graag neem ik afscheid van u. Na ruim 25 jaar draag ik mijn functie als directeur-bestuurder van VHTO over aan Sahar Yadegari. Met ontzettend veel plezier heb ik me ingezet voor de missie van VHTO om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten.

Met velen van u heb ik activiteiten mogen uitvoeren die meisjes enthousiast maken voor en een beter beeld geven van opleidingen, functies en beroepen in deze sectoren. Samen hebben we gewerkt aan het doorbreken van al die hardnekkige genderstereotypen die meisjes (maar ook jongens) hinderen om keuzes te maken die passen bij hun talenten en ambities. Ik wil u dan ook van harte bedanken voor de samenwerking.
Mijn speciale dank gaat uit naar onze vrouwelijke professionals en studentes. Jullie zijn als rolmodellen een onmisbare schakel in het werk van VHTO door op scholen en in de media te vertellen over het interessante en belangrijke werk dat jullie doen in de wereld van bèta, techniek en IT!

Zoals ik al in het persbericht schreef is de missie van VHTO onverminderd actueel. In onze samenleving zijn juist ook nu de bèta/technische talenten onmisbaar. Complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om een veelheid aan creatieve zienswijzen en technologische oplossingen. Ik heb er groot vertrouwen in dat Sahar deskundig en vol energie, samen met het VHTO-team en met u, meisjes en jonge vrouwen gaat blijven enthousiasmeren voor een toekomst in bèta, techniek en IT.

Cocky Booij, directeur VHTO
 
Sahar Yadegari stelt zich voor
‘Hebben wij gewonnen?’ ‘Nee, wij hebben toch gewonnen? Ik weet het zeker!’ Daar zat ik dan aan tafel met tegenover mij een groep opgetogen en enthousiaste meisjes uit groep 7 en 8 van de basisschool. Vol verwachting vroegen ze aan mij als jurylid of zij zouden winnen met de door hen bedachte AI toepassingen van het deepdivers.ai event waar zij die dag aan meededen. 
Lees meer
 
Smart City Challenge
Hoe krijg je met slimme technologie meer mensen op de fiets in Assen? Met deze challenge gingen 33 meisjes van groep 7 en 8 van basisschool De Parel uit Assen mee aan de slag. Wethouder Bob Bergsma van Onderwijs en Cultuur was aanwezig om de challenge bekend te maken. Tijdens Designathon-sessies werden de meisjes begeleid naar een oplossing en mochten zij hun ideeën presenteren aan een jury. Het winnende idee was de 'Mono met de O'Techno.'
De Smart City Challenge for Girls is een samenwerking met Eurofiber.
Lees meer
Meet Women Start UP
VHTO organiseert voor meisjes uit de bovenbouw VO de Meet Women Start UP events. Jonge vrouwelijke ondernemers vertellen hun persoonlijk verhaal waarom zij een eigen onderneming gestart zijn, welke valkuilen zij tegenkwamen en hoe zij deze overwonnen hebben. Daarnaast geven zij de meisjes tips waar ze op moeten letten als zij met een idee rondlopen die zij willen reailseren. Onderdelen zijn speeddates en een groepsopdracht. Eind september waren wij te gast bij 40 meisjes van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam. 

Lees meer
 
DigiVita Code Events tijdens EU Code Week
VHTO organiseert op 13 en 20 oktober verschillende online programmeer activiteiten:
  • Voor meisjes uit het basisonderwijs een online DigiVita Code Event
  • Voor leerlingen op de middelbare school: online leren programmeren in Python met Computer Science Certificate
  • Voor leerkachten en docenten van PO en VO zijn er webinars, die hen helpen aan de slag te gaan met programmeren in het onderwijs.
MEER INFO EN AANMELDEN
 
Expanding horizons
Wetenschap zou wel iets voor mij kunnen zijn! Dat is wat de Universiteit Leiden teweeg wil brengen bij leerlingen die de lessenserie ‘Reis naar een zwart gat’ volgen. Met name voor meisjes en kinderen met een migratie-achtergrond is dit belangrijk, omdat zij zichzelf minder vaak vertegenwoordigd zien in de wereld van bètawetenschappen en techniek. De lessenserie laat leerlingen niet alleen kennismaken met sterrenkunde, maar ook met een verscheidenheid aan beroeps-beoefenaars. Zo zien leerlingen dat er voor verschillende achtergronden en talenten plek is in de wetenschap. 

Het lesmateriaal is door de Universiteit Leiden ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Nikhef, ECHO en VHTO. Het lesmateriaal is geschikt voor groep 6 t/m 8 op de basisschool.
Lees meer
Not on the same track?
Hoe later kinderen worden ingedeeld naar onderwijsniveau, hoe beter meisjes het doen, blijkt uit onderzoek van socioloog Lotte Scheeren. Zij is recent gepromoveerd op dit onderwerp bij de Universiteit van Amsterdam. Vooral meisjes met een lagere sociaal-economische achtergrond boeken winst: elk schooljaar telt voor hen. Een belangrijke conclusie uit haar onderzoek is hoe later de tracking plaatsvindt, hoe meer vrouwen voor een bèta-opleiding kiezen. 'In veel technische sectoren zijn vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd, en met weinig voorbeeldfiguren kiezen vrouwen minder snel voor die hoek. Als kinderen pas later een niveau hoeven te kiezen krijgen meisjes de tijd om erachter te komen dat ze eigenlijk best goed zijn in bijvoorbeeld wiskunde, dan zien we dat ze een bèta-opleiding eerder aandurven.'
Lees meer
 
YouTube kanaal DigiLeerKracht
Voor leerkrachten in het basisonderwijs hebben we samen met Google DigiLeerKracht ontwikkeld. Een scholingsprogramma die leerkrachten in staat stelt om didactisch onderbouwd en vol zelfvertrouwen het programmeeronderwijs op school verder te kunnen ontwikkelen. Onlangs hebben we een eigen DigiLeerKracht YouTube kanaal gelanceerd. Op dit kanaal kun je de basistrainnig programmeren volgen, laten we je zien hoe verschillende programmeertools werken en hoe je ze in kunt zetten in de klas met instructie- en inspiratiefilmpjes van verschillende tools. Abonneer je op het kanaal om geen video te missen.
Ga Naar
 
Fleur is Technisch opzichter
In Dit Doe Ik brengen wij vrouwelijke bèta-, technische- en IT professionals in beeld. Fleur neemt ons in haar vlog mee naar Polen, waar zij erop moet toezien dat de logistiek, het veilig vervoeren van onderdelen, voor een off-shore windpark goed wordt voorbereid. Als Technisch opzichter bij Van Oord, een internationaal baggermaatschappij, moet zij vaak voor projecten naar het buitenland. Een technisch beroep met veel logistieke aspecten. 
kijk mee
Marina van Damme-beurs voor telegeneeskunde
Regien Sumo is de TU/e-winnares van de Marina van Damme-beurs 2020. Zij mag de 9000 euro gebruiken voor haar project om op afstand medische zorg te laten verlenen aan zwangere vrouwen in Centraal-Azië. 'Mijn drijfveer is het helpen van vrouwen die geen toegang hebben tot hoogwaardige medische hulp.'

Lees meer
 
Genderinclusief onderwijs
Voor het Onderwijs vakblad Van12tot18 zijn VHTO's Annemijn Smulders en Akke Visser geïnterviewd. Welke rol speelt de docent bij het stimuleren van meisjes voor de keuze van bèta-, techniek-en IT-opleidingen? En welke aanpak hebben meisjes daarbij nodig?  Rolbevestigende patronen spelen in het onderwijs nog steeds een grote rol: meisjes zijn onzeker over hun capaciteiten op het gebied van techniek. 
Lees meer
 
Steun VHTO
Voelt u zich betrokken bij de missie van VHTO en vindt u het belangrijk dat meer meisjes voor een toekomst in bèta/techniek en IT kiezen? Met uw hulp als particulier of bedrijf draagt u bij aan het mogelijk maken van onze activiteiten. Wij zijn blij met elke bijdrage!
Lees meer
 
Agenda
SEPT/OKT
29-22
Women in Data Science - Amsterdam
Locatie: online
Women in Data Science organiseert vanaf 29 september tot 22 oktober verschillende webinars over de betekenis en ontwikkeling van AI in de samenleving, bedrijfsleven en onderwijs. Meer info en aanmelden.
OKT
10-25
EU Code Week 2020
Locatie: Online
Tijdens de EU Code Week organiseert VHTO op 13 en 20 oktober verschillende online programmeer-activiteiten voor meisjes, leerkrachten en docenten van PO en VO. Meer info en aanmelden.
OKT
14
Conferentie Genderwijs
Locatie: online
Stichting School & Veiligheid organiseert de online onderwijsconferentie Genderwijs voor alle onderwijsprofessionals werkzaam in het po, vo en mbo.  Meer info en aanmelden.
NOV
13-14
HackaLOD 2020
Locatie: verschillende erfgoedinstellingen door het hele land
Jaarlijks organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed een nachtelijk hackaton om met Linked Open Datasets nieuwe oplossingen te creëren. Dit jaar hopen ze op meer vrouwelijke deelnemers! Meer info en aanmelden.
     
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2020 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: