MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief - november 2020
VhTo
 
       
Beste lezer,

'Mag ik een vlieg op de muur zijn?', is een zin die ik mezelf vaker heb horen zeggen de afgelopen weken. Ik ben nog maar twee maanden een VHTO'er en heb al zo ontzettend veel gastlessen, speeddates met rolmodellen, genderbias trainingen en coding events voorbij zien komen. Als vlieg op de muur kon ik af en toe meekijken en zo van de experts leren hoe je meisjes (en vooral ook hun omgeving) enthousiasmeert voor bèta, techniek en IT. Wat me nog meer is opgevallen? De vastberadenheid van onze rolmodellen, het enthousiasme van de scholen en de expertise binnen ons team en bij onze partners. Het kan toch haast niet anders dan dat we de komende jaren met elkaar de participatie van meisjes/vrouwen in bèta, techniek en IT flink zullen verhogen?

Sahar Yadegari, directeur
Beeldenbrekers: online gastlessen in het basisonderwijs
Verwondering spreekt uit de ervaringen die wij terugkrijgen van scholen waar een Beeldenbrekersles heeft plaatsgevonden. Iedere keer blijken kinderen verrast dat het gaat om een vrouwelijke ingenieur of monteur in plaats van een man. 
Vrouwelijke professionals komen nu virtueel langs en vertellen de leerlingen wat hun werk inhoudt.
Lees meer
 
Meet the Team:
vo-voorlichting
Hoe werken wij nu in coronatijd? Annabel en Lola zijn onze verbinders met de vo-scholen. Zij coördineren de vo-voorlichtingen. 'Tot het uitbreken van de coronavirus in maart kwamen we altijd op scholen, en konden de meisjes tijdens speeddates met de rolmodellen in gesprek.'
Lees meer
EU Code Week
oktober 2020
Tijdens de EU Code Week werden ruim 70.000 online activiteiten aangeboden. Thema was om scholen met programmeren kennis te laten maken. Wij gingen met meisjes en leerkrachten uit PO en VO aan de slag met het ontwikkelen van hun digitale geletterdheid.

Lees meer
 
Lancering Praktijkwijzer: Wijs meisjes op een toekomst in v(mb)o techniek
Wij Techniek ontwikkelde de praktijkwijzer 
voor v(mb)o-scholen die de instroom en het behoud van meisjes in de techniek willen vergroten. Cocky Booij overhandigde de praktijkwijzer symbolisch aan Sven Asijee, directeur van Wij Techniek. 
Lees meer
 
'Kinderen vinden programmeurs socialer dan schrijvers'
Hoe denken kinderen over informatica en het beroep programmeur? Shirley de Wit, projectmedewerker bij VHTO en PhD student, doet samen met haar collega’s van het Programming Education Research Lab (PERL) onderzoek hoe kinderen programmeurs zien en of zij stereotype beelden hebben tegenover dit beroep. Afgelopen zomer deden meer dan 550 kinderen mee aan hun onderzoek in NEMO Science Museum tijdens Science Live.
Lees meer
 
Getting Girls
into Tech
Hoe gaan we de genderkloof dichten en meer meisjes voor techniek aantrekken? 
Sahar Yadegari was een van de gastsprekers op het online event van Women in Tech.
Kijk 
mee
Gezocht: leerkrachten die programmeren op school
Voor het onderzoeksproject 'Programmeren in het basisonderwijs' van TechYourFuture zoeken we leerkrachten die bezig zijn met programmeren op school en hun praktijkvoorbeelden willen delen.
Lees meer
 
Kort Nieuws
  • De Gender Equality Index 2020 is uit: de Nederlandse cijfers laten zien dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt in de digitale sector. Om de instroom van meisjes in beta-, techniek- en IT-opleidingen te stimuleren blijven initiatieven hard nodig. 
  • Meer meisjes in mbo Techniek: op 12 november zijn online 30 ambassadeurs samengekomen om zich te verdiepen in STO (Sterk Techniekonderwijs) en Bèta Tech Mentality. Ze deelden hun ervaringen over ondermeer sociale veiligheid en hoe ze in coronatijd meisjes in techniek op de agenda kunnen houden. 
  • Een leuke tip voor scholen: om kinderen op weg te helpen welke beroepen er allemaal zijn in bèta, techniek en IT kan tijdens een W&T-les een compilatie van onze Dit Doe Ik video's worden bekeken.
  • Recent onderzoek van de Universiteit Twente toont aan dat meisjes die examen doen in het vak Onderzoek & Ontwerpen op technasiumscholen vaker kiezen voor een bèta- en ingenieursopleiding. 
  • 'Hoe werven we meer meisjes voor de techniekopleidiingen?' was de vraag van ROC van Twente aan VHTO. Voor de voorlichters en communicatiemedewerkers verzorgden wij een gendertraining die voor de deelnemers verhelderende inzichten opleverden.
  • Voor de IT afdeling van het ministerie van Defensie hebben we een gender bias training uitgevoerd. Met name de ruimte voor gesprek en reflectie op dit onderwerp, ook bij de mannelijke collega’s, werd gewaardeerd.
  • Uit nieuw onderzoek onder bijna 4000 Nederlandse wetenschappers van 14 verschillende universiteiten blijkt dat vrouwen structureel op vele fronten worden achtergesteld.
  • Leading Lady bij VHTO Kristel Groenenboom, eigenaar van een containerbedrijf, vertelt in het tv-programma 'Waarom werken vrouwen niet?' met welke stigma's zij te maken heeft in een 'mannenwereld'.

VHTO in het nieuws

  • AG Connect heeft haar oktober-issue speciaal aan vrouwen en IT gewijd, waar VHTO een bijdrage aan heeft mogen leveren met een aantal van onze rolmodellen.
  • 'Het idee dat IT voor mannen is, wordt onbewust al vroeg gestimuleerd' in nu.nl.
Agenda
NOV
21
Online Expertmeeting - Vrouwenorganisaties: succesvol samenwerken met mannen
Locatie: Online
Nederlandse Vrouwen Raad organiseert de meeting: Op welke manieren versterkt mannenemancipatie en samenwerken met mannen de missie, visie en doelen van vrouwenorganisaties? Meer info en aanmelden.
NOV
23
Female Tech Heroes & Capital IT: Office Hours
Locatie: online
Vrouwelijke tech startup ondernemers in Brabant kunnen tijdens 'Office Hours' online hun vragen stellen aan Venture Capitalists experts. Meer info en aanmelden.
NOV
25
STO Live: hoe bereiken we andere doelgroepen voor techniek?
Locatie: online
VHTO is door Platform Talent voor Technologie gevraagd om tijdens 'STO Live' te vertellen hoe meisjes voor techniek te interesseren. VHTO's Annemijn Smulders verzorgt de webinar. Aanmelden
DEC
22
DigiVita Code Event Kersteditie
Locatie: online
In de kerstvakantie organiseren wij op dinsdag 22 december voor meisjes van 8-15 jaar op twee verschillende tijden een speciale Code Event Kersteditie. Meer info en aanmelden.
FEB
8-9
Conferentie Nederland Digitaal 2021
Locatie: verschillende erfgoedinstellingen door het hele land
Overheid, onderzoekers, ondernemers en maatschappelijke organisatie werken gezamenlijk aan het doel om Nederland digitaal koploper van Europa te maken. Meer info.
     
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2020 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: