VHTO: Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT  |  bekijk de online versie  |  afmelden
Nieuwsbrief nummer 62, september 2015 
VhTo
 
       
Beste lezer,

Bruisend van activiteiten voor meisjes gaat het nieuwe schooljaar van start. Met de Physics Ladies’ Day, Code Events, een Hacklab en met heel veel al ingeplande gastlessen en speeddates met vrouwelijke professionals uit verschillende bedrijfstakken. Het eerste oriëntatietraject voor havo-meisjes in Veenendaal is zelfs al gestart! De kakelverse arbeidsmarktrapportage van UWV toont eens te meer aan hoe belangrijk het is om onbenut arbeidspotentieel (zoals meisjes en vrouwen) te interesseren voor technische en ICT-beroepen. Verder ook aandacht voor de nieuwste onderwijscijfers en voor de EU-She Figures 2015. Lees hierover in deze nieuwsbrief!

Cocky Booij, directeur VHTO
Onderwijs
Girlsday op 14 april 2016 
In verband met de schoolvakantie in 2016 vindt Girlsday niet op de vierde donderdag van april, maar op donderdag 14 april plaats! Aanmelden via www.girlsday.nl.

Het Girlsday Magazine 2015 valt binnenkort bij u in de bus!
Lees meer
Codeweek 10-18 oktober 
Rondom CodeWeek organiseert VHTO meerdere DigiVita Code Events voor meisjes (en hun juffen) in Eindhoven, Zoetermeer, Zwolle en Amsterdam. 
Tijdens de DigiVita Code Events leren meisjes programmeren van vrouwelijke ICT-studenten en -professionals. Meisjes kunnen zich nog aanmelden
Lees meer
 
Zomerkamp voor meisjes smaakt naar meer
Aan het begin van de zomervakantie organiseerde VHTO het DigiVita Zomerkamp voor meisjes om hen te leren programmeren en in te zoomen op de vele facetten van ICT. Ook ouders werden actief betrokken. Een nieuwe generatie jonge ICT-ambassadrices staat klaar! Bekijk de films.
Lees meer
Najaar 2015 bruist! 
De VHTO-activiteiten voor meisjes  gaan weer massaal van start op honderden scholen. Afgelopen schooljaar bereikte VHTO 12.236 vo-meisjes met speeddates , gastlessen  en oriëntatietrajecten en gaven vrouwelijke professionals 1.895 gastlessen over Wetenschap & Technologie in het basisonderwijs (Talentenkijker). 
Lees meer
 
Raar, maar waar!
De 61ste Kinderboekenweek vindt plaats van 7 t/m 18 oktober 2015. Onder het motto 'Raar, maar waar!' staan natuur, wetenschap en techniek centraal. Jongens en meisjes kunnen naast lezen, luisteren en ontdekken ook zelf proefjes (uitgelegd door zes meisjes) uitvoeren die alles te maken hebben met wetenschap en techniek. Bekijk een proefje en de videoclip van Kinderen voor Kinderen: 'Raar maar waar!'
Lees meer
 
Physics Ladies' Day
De Physics Ladies’ Day van de Universiteit Leiden is voor meisjes uit 5 en 6 VWO met Natuurkunde en Wiskunde B in het profiel. De dag heeft tot doel de meisjes kennis te laten maken met de studie natuurkunde en de beroepen die je met deze studie kunt doen.

Bekijk het promotiefilmpje van vorig jaar.
Meisjes kunnen zich nog aanmelden voor deze dag.
Lees meer
 
Arbeidsmarkt
Toekomst zoekt vrouw
Emancipatie in de robotsamenleving. Heeft dit effect op de positie van vrouwen? Zorgt technologie voor meer welvaart en nieuwe ontplooiingskansen? Op 24 september 2015 organiseert Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, haar Prinsjesdagborrel. Kom ook!
Lees meer
Top meets Talent
Nederland scoort nog steeds laag met het aantal vrouwen in de top. Zijn ze werkelijk zo ‘moeilijk’ te vinden? Natuurlijk niet! Op 23 september 2015 organiseren KIVI NVI en Talent naar de Top in samenwerking met VHTO een event waarbij talent in overvloed aanwezig zal zijn.
Lees meer
 
Prijzen, prijzen, prijzen
Wordt Maaike Kroon het Wetenschapstalent 2015? En welk bedrijf  wint de Femme Tech Bedrijven Award? Dit najaar gaat het weer prijzen regenen onder vrouwelijke professionals uit bèta, techniek en ICT. Bijvoorbeeld de Athena-prijs voor vrouwelijke rolmodellen in de chemie, de Joke Smit Prijs voor de meest invloedrijke persoon of organisatie die vrouwen inspireert economisch zelfstandig te zijn.
NOMINEEr
Sis Event - Opzij
Een evenement voor ontplooiing, kennis en inspiratie. Dat is het SIS Event van Opzij. Op 12 oktober 2015 zijn er naast workshops, colleges, live interviews en levenslessen - met o.a. bijdragen van VHTO - de bekendmakingen van de Opzij Top 100 én de Machtigste Vrouw van Nederland.
Lees meer
 
HackLab: Girls Only
Gadgets, internet, hacken: Hoezo boys stuff? Het Deloitte Cyber Security team nodigt meisjes uit voor HackLab Girls Only op maandag 19 oktober 2015 in Amsterdam.
Lees meer
Prep the Project 
Project Prep is genomineerd voor Digital Impact Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan een project of organisatie die door middel van een ICT-toepassing een zichtbare impuls geeft aan de Digitale Economie of een aantoonbaar positief effect heeft op mens en maatschappij.
Lees meer
 
Cijfers
Cijfers 2014-2015
Op de website van VHTO vindt u de nieuwe cijfers van schooljaar 2014-2015. Eén ding is duidelijk: het aandeel meisjes en vrouwen in bèta/techniek stijgt zowel in het voortgezet onderwijs als in hbo en wo.
Lees meer
Twitter
She Figures 
Elke drie jaar wordt in opdracht van de Europese commissie de data analyse ‘She figures’ uitgevoerd, waarin o.a. gegevens over vrouwelijke studenten en vrouwelijke onderzoek geanalyseerd worden. Eind dit jaar worden alle resultaten bekend gemaakt, de eerste bevindingen zijn al beschikbaar.
Lees meer
 
Internationaal
In het EU-project Mind the Gap heeft VHTO samen met partners een gender awareness training ontwikkeld voor mbo-docenten over keuzebegeleiding en gender & didactiek. Mind the Gap heeft o.a. als doel om meisjes te werven en te behouden in hun bèta/technische opleidingen. En om hen te ondersteunen en te inspireren om hun opleiding te voltooien én te kiezen voor een baan die in het verlengde daarvan ligt. Lees hier de meest recente nieuwsbrief.
Lees meer
#ilooklikeanengineer
Engineer Isis lanceerde de hashtag #ILookLikeAnEngineer na seksistisch commentaar op social media naar aanleiding van haar foto op een wervingsposter van haar bedrijf. Duizenden vrouwelijke ingenieurs uit de hele wereld reageerden met deze hashtag.
 
Agenda
sept
21
Kenniscafé: Meer? Meer! Meer!
Locatie: Amsterdam 
Martijn van Calmthout (Volkskrant) in gesprek over (het gebrek aan) vrouwen hogere posities op universiteiten en onderzoeksinstituten.
sept
23
Top meets Talent
Locatie: Den Haag
Vrouwelijke talent in de schijnwerpers.
sept
24
Toekomst zoekt vrouw
Locatie: Amsterdam
Kom discussieren over emancipatie in de robotsamenleving tijdens de Prinsjesdagborrel van Atria.
okt
3,10,
13
DigiVita Code Events
Locatie: Eindhoven. Zoetermeer, Zwolle en Amsterdam
VHTO organiseert dit najaar op verschillende plaatsen DigiVita Code Events om meisjes te leren programmeren. Meisjes kunnen zich nog aanmelden!
okt
19
HackLab: Girls Only
Locatie: Amsterdam
Gadgets, internet, hacken: Hoezo boys stuff? Het Deloitte Cyber Security team nodigt meisjes uit voor HackLab Girls Only.
okt
3&4
Weekend van de Wetenschap
Locatie: Landelijk
VHTO organiseert tijdens het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap twee activiteiten. In Eindhoven vindt op 3 oktober 2015 het DigiVita Code Event plaats, en in Amsterdam op het Science Park kunnen ouders met hun dochters komen programmeren tijdens de inloopsessie 'Kun jij al programmeren? Kom het proberen!'
okt
30
Physics Ladies' Day
Locatie: Leiden
De Physics Ladies’ Day laat meisjes kennis maken met de studie Natuurkunde en is een initiatief van de Universiteit Leiden in samenwerking met VHTO. 
nov
12
Hoger Onderwijs conferentie VHTO
Locatie: Amsterdam 
Alvast voor in uw agenda: Op donderdag 12 november 2015 organiseert VHTO een HO-conferentie over ‘Gender & STEM’ voor universiteiten en hogescholen.

Fotografie: Liesbeth Dingemans
 
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2015 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: