VHTO, meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT  |  bekijk de online versie  |  afmelden
Nieuwsbrief nummer 63, oktober 2015 
VhTo
 
       
Beste lezer,

Midden in CodeWeek was het gisteren Ada Lovelace Day. De dag om vrouwen in STEM (Science, Technologie, Engineering, Mathematics) te eren. Met #Ilooklikeanengineer hebben vrouwelijke IT-professionals wereldwijd (opnieuw) een foto van zichzelf gepost op twitter, om te laten zien dat vele vrouwen ingenieur zijn. The Guardian stelde gisteren in ‘Why Ada Lovelace Day matters’ dat er meer nodig is dan het zichtbaar maken van rolmodellen om de hardnekkige stereotypering in STEM in het hoger onderwijs te doorbreken en publiceerde 10 tips om tot actie over te gaan. Deze tips maar ook andere inzichten in Gender & STEM staan centraal op onze conferentie ‘Lost in Choices?’ op 12 november 2015. Wees welkom!

Cocky Booij, directeur VHTO
Onderwijs

Conferentie Gender & STEM
Op 12 november 2015 organiseert VHTO een conferentie over gender-issues die van invloed zijn op de instroom en doorstroom in bètawetenschap, technologie en ICT. Zijn Nederlandse meisjes nog steeds Lost in Choices of keert het tij?
Lees meer
Girlsday Magazine 2015 
In het nieuwe Girlsday Magazine 2015 leest u over uiteenlopende interessante activiteiten die bedrijven hebben georganiseerd tijdens Girlsday 2015. Lees onder andere over de kick-off bij Smurfit Kappa Zedek met minister Jet Bussemaker. U kunt het magazine ook bestellen.
Lees meer
 
Codeweek 2015
Op 10 oktober ging Codeweek, in Nederland georganiseerd door ECP en Kennisnet, officieel van start in het bijzijn van onze DigiVita-ambassadeurs Myrte en Faye. In het kader van Codeweek organiseert VHTO verschillende DigiVita Code Events.
Steeds meer organisaties en bedrijven spannen zich samen in om kinderen te leren programmeren, zie Codestarter en Codepact.
Lees meer
Keuzeversterkingstrajecten VO in de regio 
VHTO start dit najaar, in opdracht van Platform Bèta Techniek, verschillende keuzeversterkingstrajecten voor meisjes.
Op veel scholen geeft de onderwijswethouder het startsein. Zo ook Esther Hollenberg, wethouder Onderwijs gemeente Castricum, voor de vwo-meisjes van het Jac. P. Thijsse. 
Lees meer
 
Jet-Net lanceert online gastlessen
Jet-Net lanceert ‘de Webcast’. Vijf gastsprekers van technologische bedrijven verzorgen in schooljaar 2015-2016 online gastlessen voor 3 havo/vwo leerlingen. De Jet-Net webcast van 2 november wordt verzorgd door Maartje van der Zalm, Researcher Applied Chemical Technologies, bij Philips Healthcare.
Lees meer
Leraar van het jaar 2015: Rachel Baan
De kersverse Leraar van het jaar 2015 Rachel Baan (45) geeft natuurkunde, techniek en informatica aan vmbo'ers in Dordrecht. ‘Techniek is echt mijn passie. Ik wil meiden stimuleren voor techniek te kiezen en hoop dat ik zelf een voorbeeldfunctie ben.’
Lees meer
 
Arbeidsmarkt
Feminiem en masculien
Op maandag 12 oktober jl. sprak VHTO-rolmodel Ilja van den Berg tijdens het Opzij Top 100 event over de perfecte mix van feminiene en masculiene kwaliteiten op de werkvloer en haar inzet als professional voor VHTO. Lees haar speech. 
Lees meer
Femme Tech
De Femme Tech Dag is speciaal voor technische vakvrouwen die werkzaam zijn in de techniek. Met Femme Tech staat TechniekTalent.nu stil bij de kracht van vrouwen in de technische branches. Bekijk de flyer.
Lees meer
 
Cijfers
Factsheet VHTO 
In samenwerking met Atria (kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) heeft VHTO de factsheet ‘Meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT’ ontwikkeld. In deze factsheet vindt u interessante feiten en cijfers over meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT.
Lees FACTSHEET
Aantal vrouwen dat kiest voor techniek groeit
Het CBS meldt dat de keuze van de onderwijsrichting in de loop van de tijd veranderd is. Vrouwen die geboren zijn aan het eind van de zeventiger jaren hebben twee keer zo vaak gekozen voor een technische opleiding.
Lees meer
 
Internationaal
Pilot docententraining EU-project Mind the Gap
Ook meisjes die bewust kiezen voor een technische opleiding lopen het risico alsnog uit te vallen. De reden hiervoor? Ze voelen zich te weinig onderdeel van de groepsdynamiek en/of het curriculum is te weinig op hen toegesneden. VHTO ontwikkelt een docententraining met als doel: meer meisjes werven én behouden voor de opleiding!
Lees meer
 
Agenda
okt
30
Physics Ladies' Day
Locatie: Universiteit Leiden
De Physics Ladies’ Day laat meisjes kennis maken met de studie Natuurkunde en is een initiatief van de Universiteit Leiden in samenwerking met VHTO. Lees meer 
nov
02
Online gastles Jet-Net door vrouwelijke professional
Locatie: Online
Jet-Net lanceert online gastlessen in bètavakken. Op 2 november a.s. verzorgt Philips Healthcare een gastles overeen concrete scheikunde toepassing. Lees meer 
nov
05
Conferentie 'European Platform of Women Scientists
Locatie: Berlijn
Conferentie Ready for Dialogue: Conference on the Gender Dimension in Science and Research'. Lees meer 
nov
05
High-tea 'delegeren en loslaten'
Locatie: Ughchelen
Speciaal voor ondernemende vrouwen in Gelderland/Overijssel organiseert OTIB op 5 november in samenwerking met Uneto-VNI een extra high tea bijeenkomst over ‘delegeren en loslaten'. Lees meer 
nov
6
&7
Gender Summit 7 Europe
Locatie: Ughchelen
Mastering gender in research performance, contexts, and outcomes Lees meer 
nov
12
Conferentie Gender & STEM in het hoger onderwijs 
Locatie: Amsterdam 
Op 12 november 2015 organiseert VHTO een conferentie over gender-issues die van invloed zijn op de instroom en doorstroom in bètawetenschap, technologie en ICT. Lees meer 
nov
19
Femme Tech
Locatie: Utrecht
Dag speciaal voor technische vakvrouwen die werkzaam zijn in de techniek. Lees meer 
nov
19
Pump your Career!
Locatie: Amersfoort
Talent Day voor vrouwelijk wetenschappers, georganiseerd door LNHV en NWO. Met inspirerende workshops, lezingen, interviews en experts in gender en diversiteit. Lees meer 
Fotografie: Liesbeth Dingemans
 
 v
Fotografie: Liesbeth Dingemans
 
Fotografie: Liesbeth Dingemans
 
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2015 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: