VHTO: Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT  |  bekijk de online versie  |  afmelden
Nieuwsbrief nummer 63, november 2015
VhTo
 
 
     

Beste lezer,
 
Zullen we één ding afspreken voor 2016? Dat iedereen stopt met verwijzen naar de campagnes ‘Kies Exact’ en ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’! Campagnes uit de beginjaren ’90, maar als slogans blijkbaar zo goed geschoten dat alle journalisten, zelfs degenen die toen nog in luiers lagen, daarmee hun interviews steevast beginnen. Deze stokoude campagnes worden als mislukt gezien. En de associatie hiermee duidt op twijfel dat meisjes èn goed zijn in exacte vakken èn zij een toekomst in bèta, techniek of ICT ambiëren.

Gelukkig zijn er ook legio mensen die wel vooruit kijken en zien dat meisjes anno 2015 getalenteerd en ambitieus zijn, en dat de Nederlandse arbeidsmarkt domweg niet zonder al die meisjes kan! Zoals de drie bedrijven die vorige week de Femme Tech Bedrijven Awards hebben gewonnen vanwege behaalde resultaten op de m/v-balans. Van harte gefeliciteerd en dank voor jullie voorbeeld! Wilt u nog meer inspiratie? Kijk dan ook bij de inzichten uit onze conferentie ‘Lost in Choices?’.

Cocky Booij, directeur VHTO

Onderwijs
Expert views 'Lost in Choices?'
Op donderdag 12 november organiseerde VHTO ‘Lost in Choices?', een conferentie over Gender & STEM in het hoger onderwijs. Centraal stond de vraag hoe meisjes en vrouwen te motiveren én te behouden voor bèta, techniek en ICT. Experts lichtten tien inzichten die de gender-onbalans in het hoger onderwijs verklaren toe.
expert views 
Aanmelden Girlsday 2016
Staat Girlsday 2016 al in uw agenda? Op 14 april openen bedrijven door heel Nederland weer hun deuren voor duizenden meisjes. Ze maken kennis met beroepen in bèta, technologie en ICT. VHTO heeft de aanmelding weer geopend dus meld uw school of bedrijf aan! 
aanmelden
 
Ga mee naar de Campus Party 
Een vijfdaags 24/7 technologisch festival over techniek, internet en ondernemen. De Campus Party vindt plaats van 25 tot en met 29 mei 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. VHTO doet mee! Komt u ook? 
Lees meer
Physics Ladies' Day
Ruim 90 vwo-meisjes met Natuurkunde en Wiskunde B in hun profiel bezochten op 30 oktober 2015 de Physics Ladies’ Day op de Universiteit Leiden en maakten kennis met de studie Natuurkunde. 
Lees meer
 
Pilot 'Training Gender, W&T en programmeren' 
Bent u leerkracht van groep 6, 7 of 8  en heeft u geen of weinig ervaring met programmeren? Maar wilt u dit wel aanbieden aan uw leerlingen? Meld u dan snel aan voor de gratis Talentenkijker-pilottraining over Gender, W&T en Programmeren op woensdag 9 december 2015.
Lees meer
Hou
'Hour of Code' wereldwijd
VHTO neemt deel aan het wereldwijde ‘Hour of Code’ van 7 tot 13 december 2015. Tijdens deze week kan iedereen van 4 tot 104 jaar de basisprincipes van programmeren leren. VHTO roept al haar Talentenkijker-scholen op hun Scratchles (opnieuw) uit te voeren tijdens deze week. 
Lees meer
 
Nascholingsaanbod informaticadocenten
Oracle, IBM, Cisco, Microsoft en VHTO (Platform Diversiteit in IT) bieden informaticadocenten in het voortgezet onderwijs opnieuw gratis nascholing. De nascholing bestaat uit vier avondtrainingen (17.00-21.00 uur inclusief diner) die plaatsvinden bij de genoemde bedrijven.
Lees meer
 
Arbeidsmarkt
Femme Tech Bedrijven Awards
Op 19 november jl. werden de Femme Tech Bedrijven Awards 2015 uitgereikt aan technische bedrijven die zich inspannen om meer technische vrouwen te werven en te behouden. Dit jaar vielen General Ledger, Fokker Elmo en tbp electronics in de prijzen. 
Lees meer
Vrouwen in de IT
Afgelopen maand was er veel aandacht voor vrouwen in de IT. Met onder andere twee specials: LOF magazine met 'I LOF IT' en een Automatiseringsgids die volledig gewijd is aan vrouwen in de IT.  
Lees meer
 
VHTO's Leading Ladies in the spotlight
Professor Multimedia Interaction Lynda Hardman was in het nieuws vanwege haar verkiezing tot bestuursvoorzitter van Informatics Europe, een belangrijk Europees informaticanetwerk. Daarnaast werd Aukje Doonbos, Personal Assistant to the CEO bij DSM, verkozen tot Young Captain 2015.
Lees meer
Marina van Damme-beurs
Lieke van Amelsfort, alumna TU/e en specialist in supply chain optimization heeft een Marina van Damme-beurs 2015 gewonnen. Deze beurs is bedoeld om ambitieuze vrouwelijke ingenieurs een duwtje in de rug te geven en hen te ondersteunen bij carrièrestappen. De beurs zal tot 2038 worden uitgereikt: dan wordt de honderdste winnares verkozen.
Lees meer
 
Cijfers
Te weinig vrouwen in top bedrijven, ondanks wet
De Wet bestuur en toezicht (Wbt), die moest leiden tot 30 % vrouwen in de Nederlandse bedrijfstop, is mislukt. Eind dit jaar loopt de wet af. Maar het streefcijfer is door de meeste bedrijven bij lange na niet gehaald. Eind 2014 stond de teller op 9,6 % vrouwen in raden van bestuur en 11,2% commissarissen. Minister Jet Bussemaker is ontevreden en benoemt Annemarie Jorritsma als Kwartiermaker Topvrouwen.nl. 
Lees meer
Monitor Vrouwelijke hoogleraren 2015
Uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2015 van het LNVH blijkt dat de vertegenwoordiging van vrouwen in wetenschappelijke functies in vrijwel ieder wetenschapsgebied is gestegen. Ook het aantal vrouwelijke bestuurders in wetenschappelijke organisaties groeit (langzaam). Het percentage vrouwelijke hoogleraren-fte is 2,3% hoger is sinds de monitor van 2012, toch is slechts 16,9% van de hoogleraren vrouw.
Lees meer
 
Agenda
dec
15
E-skills for Jobs 2015
Locatie: Luxemburg
Conferentie 'Transforming Europe towards the Digital Age' en tevens de uitreiking van de Digital Impact Awards. Lees meer 
dec
7-13
Hour of Code 
Locatie: wereldwijd
Deelnemers van 4 - 104 jaar leren de basisprincipes van programmeren in een één uur durende introductie. Lees meer 
apr
14
Girlsday 2016
Locatie: Landelijk
Aanmelden en meer informatie op www.girlsday.nl

Fotografie: Liesbeth Dingemans
 
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2015 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: