VHTO: MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  |  afmelden
Nieuwsbrief nummer 67, februari 2016
VhTo
 
       
Beste lezer,

Eindelijk gaat de nieuwe vrouwelijke ambassadeur van het Techniekpact gepresenteerd worden en hoeft André Kuipers zijn intensieve voorlichtingscampagne niet meer alleen te trekken! Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, tijdens de speciale Techniekpact on Tour in Rotterdam kunt u haar ontmoeten. Natuurlijk dromen ook meisjes dankzij André ervan om astronaut worden. Maar we zijn ervan overtuigd dat een vrouwelijke bètatechniek-ambassadeur op weer een andere manier als rolmodel jongeren zal enthousiasmeren. Spannend wie het wordt! Komt u ook naar deze Techniekpact-bijeenkomst in het prachtige STC-gebouw aan de Rotterdamse haven?
 
Veel bedrijven zijn al plannen aan het maken hoe ze de meisjes tijdens Girlsday op 14 april op een leuke manier echt kunnen onderdompelen in het werk dat in hun bedrijf wordt gedaan en welke personeelsleden de meisjes gaan begeleiden bij hun doe-opdracht! Ruim 8.000 meisjes zijn inmiddels aangemeld en worden door hun scholen op Girlsday voorbereid zodat het leer- en voorlichtingseffect optimaal zal zijn. In sommige regio’s zijn we nog hard op zoek naar bedrijven om al die meisjes te kunnen matchen. Meld uw bedrijf aan voor een match en lees de tips op www.girlsday.nl.

Cocky Booij, directeur VHTO
 
Techniekpact on Tour
Wil je de nieuwe Ambassadeur van het Techniekpact ontmoeten? En de Docent van het Jaar 2016? En de winnaar van de Femme Tech Bedrijven Award? Allemaal vrouwen in bèta en techniek! Kom ook op 8 maart naar Techniekpact on Tour in Rotterdam: een programma voor mannen en vrouwen over de meerwaarde van genderdiversiteitMeld je hier aan met de uitnodigingscode 'meisjes'.
Lees meer
Girlsday: al 8000 meisjes doen mee!
Het loopt storm met de aanmeldingen voor Girlsday 2016! Ruim 8.000 meisjes zijn al aangemeld door hun scholen. Meld ook uw bedrijf aan om deze enthousiaste meisjes op 14 april te ontvangen. Wij helpen bedrijven met de match. Shell, De Efteling, IJsselland Ziekenhuis en vele andere bedrijven doen mee.
Lees meer
 
Hello Ruby Code Event
Op 9 maart wordt de Nederlandse vertaling van het succesvolle boek Hello Ruby van Linda Liukas gelanceerd. VHTO organiseert tijdens deze lancering een Code Event voor meisjes van 5 tot 8 jaar en hun juf, moeder of begeleidster.
Lees meer
Training MBO/HBO docenten
VHTO organiseert op zowel dinsdag 15 maart als dinsdag 22 maart 2016 een training voor MBO- en HBO-docenten. De training heeft tot doel docenten te ondersteunen bij de werving en het behoud van meisjes in technische opleidingen. 
Lees meer
 
SET your Mind!
Hoe motiveer je leerlingen in de bètavakken? Hoe zorg je dat m.n. meisjes met bèta-talent eerder een keuze voor een bèta-vervolgopleiding durven maken? Een groei mindset (de overtuiging dat je je intelligentie kunt veranderen en jezelf kunt blijven ontwikkelen) lijkt een belangrijk ingrediënt voor bèta-studiekeuze te zijn. Doe mee aan het onderzoek hierover!

Lees meer
Talentenkijker-training ‘Gender, W&T en programmeren’
Op woensdag 2 en 16 maart 2016 organiseert VHTO weer een Talentenkijker-training ‘Gender, W&T en programmeren’ voor leerkrachten van groep 7/8. Ditmaal in Rotterdam. Het doel is om leerkrachten te laten zien hoe aantrekkelijk W&T-onderwijs voor jongens én meisjes georganiseerd kan worden. Deelname is gratis.
Lees meer
 
Laura Ingenieur van het Jaar?
Op de Dag van de Ingenieur van KIVI, 16 maart 2016, wordt de Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt. De drie finalisten zijn bekend. Onder hen ook ir. Laura Klauss (Co-founder van Better Future Factory).
Krijgt de Ingenieur van het Jaar weer een vrouwelijk gezicht? Stemmen kan tot 13 maart.
Lees meer
Conferentie Gender & STEM
Van 21 t/m 23 Juli 2016 zal de derde conferentie van het international network Gender & STEM plaatsvinden op de Busniness School van Newcastle University in Newcastle upon Tyne, Engeland. Onder de keynotes onder andere Dr. Patricia Fara, (senior tutor op Clare College, Cambridge) en Sue Rosser (Stanford University).
Lees meer
 
Arbeidsmarkt: Rapport The Future of Jobs
Het World Economic Forum besteedt in haar rapport The Future of Jobs weer veel aandacht aan de Global Gender Gap. Een van de constateringen is dat de participatie van vrouwen in de ‘workforce’ niet langer alleen als een ‘social issue’ wordt gezien door bedrijven maar als een stevige ‘business case’ waarmee vele nieuwe groeimogelijkheden ontsloten kunnen worden. Veel cijfers over de redenen van de gender-onbalans per sector.
Lees meer
 
Uit de Pers
Do we need STEM Toys for Girls?
Er is meer voor nodig om onze ‘genderizing career paths in STEM’ te veranderen dan bijvoorbeeld de vrouwelijke wetenschapper-poppetjes van Lego, betoogt Amy Fleischer (vooraanstaand werktuigbouwkundige) in US News. Girl Power poppen zijn lang niet genoeg als niet ook de ‘cultural stereotypes’ worden geadresseerd. Maar.. meisjesdromen om ook wetenschapster, astronaut of president te worden, zoals hun plastic rolmodel, beïnvloeden wel de latere aspiraties.
Lees meer
Women Better at Coding?
Veel discussie in de media over eerste onderzoeksresultaten onder 1,4 miljoen gebruikers van Github. De programmeercode die door vrouwen is geschreven lijkt een hogere ‘approval rating’ te hebben dan die van mannen, maar alleen als hun gender niet bekend is! De studie is nog niet gereviewed en natuurlijk zijn er kanttekeningen. Is dit een bewijs voor gender bias? We wachten de resultaten af, maar misschien kunnen we wel alvast zeggen dat de zin ‘jongens zijn hierin nu eenmaal beter..’ onzin is.
Lees meer
 


Huis van de Techniek heeft weer een prachtige editie van hun glossy Girls Future uitgebracht over techniek voor Zeeuwse meisjes. Vol met rolmodellen, loopbaanadviezen, weetjes en lifestyle-tips.
 
Agenda
mrt
2+16
Talentenkijker-training ‘Gender, W&T en programmeren’
Locatie: Rotterdam
Talentenkijker-training ‘Gender, W&T en programmeren’ voor leerkrachten groep 7/8. Doel is om leerkrachten te laten zien hoe aantrekkelijk W&T-onderwijs voor jongens én meisjes georganiseerd kan worden. Lees meer
mrt
5
Programmeerworkshop Django Girls
Locatie: Den Haag
Interesse in leren programmeren? Op 5 maart kunnen meisjes en vrouwen deelnemen aan een gratis programmeer-workshop van Django Girls in Den Haag. Lees meer
mrt
08
Techniekpact on Tour
Locatie: Rotterdam
Landelijk evenement waar de vraag centraal staat hoe instroom en succesvolle uitstroom van meisjes in de techniekopleidingen van het vmbo en mbo bevorderd kan worden. Lees meer
mrt
08
Internationale Vrouwendag
Locatie: Wereldwijd
mrt
09
Hello Ruby Code Event
Locatie: Amsterdam
VHTO organiseert tijdens de lancering van het boek Hello Ruby een Code Event voor meisjes van 5 tot 8 jaar en hun juf, moeder of begeleidster. Lees meer
mrt
15 + 22
Training MBO/HBO-docenten
Locatie: Amsterdam
VHTO organiseert op zowel dinsdag 15 maart als dinsdag 22 maart 2016 een training voor MBO- en HBO-docenten. De training heeft tot doel docenten te ondersteunen bij de werving en het behoud van meisjes in technische opleidingen. Lees meer of Meld je aan
apr
14
Girlsday 2016
Locatie: Landelijk
Aanmelden en meer informatie op www.girlsday.nl
apr
16
Workshop CoderDojo: 4 Girls Only
Locatie: Wateringen
CoderDojo is voor kinderen tussen 7 en 17 jaar, om te leren programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s te maken, games te maken en meer. Dit keer is het thema 4 girls only. Neem je eigen laptop mee! Aanmelden en informatie.
apr
25-26
Conferentie Women in Computing
Locatie: Brussel
Op 25 en 26 april vindt in Brussel de eerste European Celebration of Women in Computing plaats. Lees meer
mei
24
Conferentie: Insight Out
Locatie: Ede
Dé bijeenkomst voor vrouwen in de bètawetenschappen! Wat wil je bereiken? Besef je dat er meer mogelijkheden zijn dan je denkt? Ontdek jouw weg naar succes en laat je inspireren door andere vrouwen! Lees meer
jul
21-23
Conferentie Gender & STEM
Locatie: Newcastle upon Tyne, Engeland
Van 21 tot 23 juli 2016 zal 3e internationale interdisciplinaire conferentie van het Network Gender & STEM plaatsvinden. Lees meer
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2016 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: