MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  |  afmelden
Nieuwsbrief nummer 70, juli 2016
VhTo
 
       
Beste lezer,

Groot nieuws vlak voor de zomervakantie: landelijke dagbladen meldden zelfs op de voorpagina dat bètavakken steeds populairder worden bij meisjes!  Onderzoek onder 25.000 Nederlandse scholieren laat zien dat meisjes gemiddeld ook iets hogere cijfers voor die vakken halen dan jongens. Dat meisjes bètavakken ook echt leuk vinden geeft veel hoop voor de toekomst! Want ook al zien we dat steeds meer meisjes kiezen voor een N-profiel stromen, relatief veel minder meisjes dan jongens met een N-profiel door naar een bèta/technische opleiding en/of functie op de arbeidsmarkt. De Monitor 2016 van Techniekpact en Platform Bèta Techniek bevestigt dit beeld. Ook het CBS zoomde in op de meisjes (maar dan wel alleen in techniek, niet in bèta en ICT) en constateert dat meer meisjes weliswaar kiezen voor N-profielen maar dat er nog veel inzet van rolmodellen nodig is om die meisjes ook in grotere getale te laten doorstromen in de techniek. Overigens is dit ook hard nodig voor meisjes op het vmbo! Interessant is verder dat het verschil in keuze voor bèta/techniek eerder bepaald wordt door gender dan door etniciteit, al speelt etniciteit een rol bij de verschillende redenen van meisjes om wèl te kiezen voor een N-profiel.

Na de zomer gaan we met onze samenwerkingspartners activiteiten voor veel verschillende groepen organiseren: ouders, pabostudenten, leerkrachten, gemeenten en natuurlijk meisjes in alle leeftijden! Lees hierover in deze nieuwsbrief.

Ik wens ieder een fijne zomer!

Cocky Booij, directeur VHTO
 
Smart City Challanges for Girls
VHTO en Eurofiber gaan Smart City Challanges voor meisjes organiseren in vijf steden. Daarbij gaan telkens 50 meisjes uit het basisonderwijs in kleine teams aan de slag om maatschappelijke vraagstukken op te lossen met digitale technologie. Zij worden begeleid door meisjes uit het VO en HO en door adviseurs van Eurofiber. 
Lees meer
Share my Day in Tech voor pabo-studenten
VHTO start na de zomer het programma Share my Day in Tech voor 225 pabo-studenten in opdracht van TechniekTalent.nu. De studenten lopen een dag mee met een jonge technische professional en samen werken ze een Onderzoekend en Ontwerpend Leren-opdracht uit voor basisschoolleerlingen.
Lees meer
 
DigiVita Zomerkamp 2016 van 18 t/m 22 juli
Ook dit jaar organiseert VHTO het DigiVita Zomerkamp op het Science Park in Amsterdam. Het DigiVita Zomerkamp vindt plaats van maandag 18 tot en met vrijdag 22 juli. Gedurende 4,5 dagen (en 1 nacht!) leren meisjes op heel veel leuke manieren zelf programmeren, animaties maken en kunnen ze 'spelen’ met robots en drones. Er zijn nog een paar plekken voor meisjes tussen de 12 en 15 jaar, dus meld je snel aan! 
De Cisco Foundation en CA-ICT maken dit zomerkamp mogelijk. 
AANMELDEN
Save the date: Conferentie ‘Die ouders... dat zijn wij!’
23 september 2016
Voor ouders die werken in bèta, techniek of ICT en willen helpen om hun kinderen èn andere kinderen hun talenten in Wetenschap & Technologie te laten verkennen, niet gehinderd door genderstereotypering. VHTO organiseert deze conferentie op het Science Park in Amsterdam, op 23 september van 10:00 tot 14:00 uur. In samenwerking met o.a. de Universiteit van Amsterdam (FNWI), TechniekTalent.nu en Platform Bèta Techniek.  
Invloed gender en etniciteit op keuze voor bèta/techniek
Een aantal recente onderzoeken laat zien dat gender een andere invloed heeft dan etniciteit op de keuze van leerlingen en studenten voor bèta/techniek. 
Een van de onderzoekers uit het Gender & STEM onderzoekersnetwerk, Demet Yazilitas, onderzocht wat de invloed is van gender en etniciteit op de keuze van Nederlandse leerlingen voor het Natuur & Techniek (N&T) profiel.
Lees meer
de Monitor 2016
Afgelopen week presenteerden het Techniekpact en Platform Bèta Techniek de Monitor 2016, een jaarlijkse uitgave met facts & figures over bèta/techniek. Uit deze monitor blijkt dat er steeds meer jongeren, ook meisjes, in het voortgezet en hoger onderwijs kiezen voor een bèta/technisch profiel en opleiding. 

De Monitor is te downloaden op de website van Techniekpact
Lees meer
 
StudenTalent prijs voor Laura van der Lubbe
Rolmodel en actief vrijwilliger Laura van der Lubbe heeft de StudenTalent prijs van de faculteit exacte wetenschappen van de VU ontvangen. Dit mede door haar inzet als gastdocent en voorlichter voor VHTO. Gefeliciteerd Laura!
Mind the GAP news
De nieuwsbrief van Mind the GAP is uit, met informatie over de samenwerkingsprojecten van VHTO. Klik op lees meer voor de hele nieuwsbrief. 
Lees meer
 
Afstudeeronderzoek in opdracht van Platform DIT bevestigt beeld dat onbekend onbemind maakt.
Onderzoek onder vrouwen (17–30 jaar) naar manieren om hen te interesseren voor de IT-sector laat zien dat deze vrouwen onvoldoende weten over de werkzaamheden en carrièremogelijkheden in de technologiebranche. .
Lees meer
 
Agenda
jul
11
Mind the GAP! Final Conference
Locatie:  Magna Science Centre,Templeborough, Engeland
De slotconferentie van Mind the GAP. Tijdens  deze dag krijgen jonge vrouwen die geïnteresseerd zijn in STEM de kans om deel te nemen aan verschillende workshops en ontmoeten ze vrouwen die werkzaam zijn in technologie en engineering....lees verder
jul
11-15
EX.I.T.E. Zomerkamp 
Locatie:  IBM Amsterdam
Dit jaar organiseert IBM EX.I.T.E.: Een zomerkamp voor 1e en 2e klas meisjes die geïnteresseerd zijn in techniek. IBM hoopt dat EX.I.T.E. meisjes inspireert en hen helpt een richting te kiezen, wanneer ze de keuze moeten maken voor een profiel.
jul
18-22
DigiVita Zomerkamp
Locatie: VHTO op het Science Park
Het DigiVIta Zomerkamp vindt weer plaats bij VHTO op het Sciencepark. We hebben nog een aantal plekken voor meisjes tussen de 12 en 15 die op de middelbare school zitten...lees verder
JUL
21-23
Conferentie Gender & STEM
Locatie: Newcastle upon Tyne, Engeland
Van 21 t/m 23 juli 2016 zal 3e internationale interdisciplinaire conferentie van het Network Gender & STEM plaatsvinden. Lees verder
sep
23
Conferentie ‘Die ouders... dat zijn wij!’
Locatie: Sience Park, Amsterdam
Voor ouders die werken in bèta, techniek of ICT en willen helpen om hun kinderen èn andere kinderen hun talenten in Wetenschap & Technologie te laten verkennen, niet gehinderd door genderstereotypering.  
OKT
1-2
Weekend van de Wetenschap
Locatie: Landelijk
Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 1 en 2 oktober 2016 beleef je live wetenschap & technologie. Kom backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea op meer dan 200 locaties in heel Nederland.. Lees verder
okt
15-23
Code Week 2016
Locatie: Landelijk
In een groot aantal Europese lidstaten vindt van 15 t/m 23 oktober de Codeweek 2016 plaats... Lees verder
 
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2016 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: