MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 72, oktober 2016
VhTo
 
       
Beste lezer,

Het is Ada Lovelace Day! Wereldwijd worden vandaag vrouwen in bèta, techniek en ICT in de schijnwerpers gezet. Voor hun eigen verdiensten in de wereld van STEM maar ook om hen zichtbaar te maken als voorbeeld voor meisjes. Ook in Nederland doen vandaag weer veel bèta/technische professionals mee aan onze voorlichtingsactiviteiten in het basis- en voortgezet onderwijs!

Over rolmodellen gesproken. Gisteravond werd José van Dijck door Opzij verkozen tot invloedrijkste vrouw van 2016. Als eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft ze volgens de jury gezorgd voor meer diversiteit in de wetenschap. Al in haar eerste Jaarrede zei José over het aandeel vrouwen in de wetenschap ‘het kan echt veel beter’ en aan die uitspraak geeft ze ook handen en voeten vanuit de KNAW.

Naast themadagen, kennen we ook de themaweken! De Kinderboekenweek is nu bezig met aandacht voor opa’s en oma’s en komende week start CodeWeek 2016. Wij verbinden de twee met een nieuw programma i.s.m. Atos waarin meisjes en hun oma’s centraal staan. En natuurlijk bruist het komende week van programmeeractiviteiten voor meisjes.

Cocky Booij, directeur VHTO
 
Attitudemeting Wetenschap & Technologie
De Attitudemeting Wetenschap & Technologie is gereed! Het rapport over de attitudes van leerlingen en leerkrachten t.a.v. Wetenschap & Technologie. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de lessenserie Talentenkijker, waarmee in 2014-2016 ruim 75.000 leerlingen en 3.500 basisschool-leerkrachten hebben meegedaan. Lees het rapport en de conclusies.
Lees meer
 
Terugblik conferentie 'Die ouders...dat zijn wij!'
Ouders zijn enorm belangrijk bij het keuzeproces van hun kinderen. Ouders uit bèta, techniek en ICT kunnen hun èn andere kinderen enthousiast maken voor W&T. De Ouderconferentie leverde veel ideeën & tips op hoe ouders binnen- en buitenschools de onderzoekende houding van (hun) kinderen kunnen stimuleren. Lees verder over de conferentie en ouderinitiatieven
Lees meer
 
 
Meisjes & oma’s
Aanhakend bij het thema van de Kinderboekenweek 2016 ‘Oma’s en opa’s, voor altijd jong’ kondigen Atos en VHTO hun samenwerking aan om meisjes (8-16 jaar) te laten inzoomen op de (digitale) voorzieningen die hun oma’s zich voor hun toekomst zouden wensen. In Connecting the Generations gaan beide generaties aan de slag met programmeren en e-Health.
Lees meer
 
CodeWeek en DigiVita Code Events!
Van 15 t/m 23 oktober is het EU-CodeWeek! Overal worden programmeeractiviteiten georganiseerd met zelfs een wereldrecordpoging in Nederland!

Op maandag 17 oktober vindt ons DigiVita Creative Code Event plaats voor 70 (of zelfs meer) meisjes! Aanmelden kan nog! Ook zijn er CoderDojo’s voor meisjes: Eindhoven (19/10) & Salesforce Amsterdam (26/10)!

Lees meer
Het Girlsday Magazine 2016 is uit!
In het nieuwe Girlsday Magazine 2016 leest u over uiteenlopende interessante activiteiten die bedrijven hebben georganiseerd tijdens Girlsday 2016. Lees onder andere over de kick-off bij ANWB en Salesforce.  U kunt het magazine ook bestellen.

Girlsday 2017 vindt plaats op 13 april 2017. Scholen en bedrijven kunnen zich aanmelden op de Girlsday-website.
Lees meer
 
GirlsTech in 8 EU-landen
Acht EU-landen wisselen good practices uit over meisjes & techniek in GirlsTech, een tweejarig Erasmus+project van MBO-Raad i.s.m. VHTO. De projectdoelen passen naadloos in Techniekpact 2020 en versterken het pamflet en uitvoeringsplan ‘Meer meisjes in mbo Techniek’.
Lees meer
 
Agenda
okt
13
Women in STEAM on Blockchain
Loactie:  Deloitte Cyber Intelligence Center, Den Haag
Een bijeenkomst voor vrouwen die werken of studeren in STEAM, meer informatie over de bijeenkomst en aanmelden kan via deze link.
okt
15-23
CodeWeek 2016
Locatie: Landelijk
Tijdens CodeWeek 2016 organiseren VHTO en anderen verschillende activiteten voor meisjes door het hele land.  meer info over de activiteiten? klik hier.
okt
17
DigiVita Creative Code Event
Locatie: Vrije Universiteit, Amsterdam
Tijdens Codeweek 2016 organiseert VHTO het DigiVita Creative Code Event waar meisjes een eigen kunstwerk leren programmeren! Aanmelden kan hier!
okt
19
CoderDojo Girls Only
Locatie: Bibliotheek Eindhoven
Leer programmeren in Eindhoven. Op woensdag 19 oktober is er van 14.00 tot 16.30 uur voor 100 meiden een workshop programmeren met Scratch in de Bibliotheek van Eindhoven. Aanmelden kan hier.
okt
27
Rolmodellentraining voor vrouwen in technische installatiebranche en kleinmetaal
Locatie: Soest
Op 27 oktober verzorgt VHTO op verzoek van opleidings- en ontwikkelfondsen OTIB en OOM een inspirerende en enthousiasmerende (opfris)training voor bestaande en nieuwe rolmodellen. Lees meer
okt
28
Physics Ladies Day 
Locatie: Universiteit Leiden
Op vrijdag 28 oktober vindt de Physics Ladies Day plaats aan de Universiteit Leiden. Op deze dag zijn weer ruim 100 meisjes uit 5/6 vwo welkom om kennis te maken met de studie Natuurkunde. Lees meer
okt
29
DigiVita Code Event Zwolle
Locatie: Windesheim Zwolle
Op zaterdag 29 oktober 2016 vindt een DigiVita Code Event plaats in samenwerking met Windesheim Zwolle. Meisjes van 8 tot 16 jaar kunnen zich gratis aanmelden. Tijdens het DigiVita Code Event leer je programmeren van vrouwelijke ICT-studenten en ICT-professionals. Aanmelden kan hier.
nov
21
NWT conferentie In Levende Lijve
Locatie: Corpus, Oegstgeest 
Op maandag 21 november tijdens de landelijke Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie voor het basisonderwijs geeft VHTO samen met TechniekTalent.nu een workshop over NWT-onderwijs voor jongens én meisjes. 

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2016 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: