MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 74, december 2016
VhTo
 
       

Beste lezer,

Hoe rijk zullen we ons rekenen? Doen meisjes het echt steeds beter of is ‘de enorme voorsprong van talige, communicatieve en gezellig samenwerkende meisjes schijn’ zoals columniste Aleid Truijens onlangs in de Volkskrant schreef? De uitbarsting van ‘female power’ is slechts van korte duur, betoogde zij, want in de loop van hun carrière halen de jongens de meisjes weer fluitend in, in salaris en in positie. Door parttime werk en door gebrek aan ambitie? De vrouwenemancipatie vordert de laatste jaren maar langzaam, constateert ook de zojuist verschenen Emancipatiemonitor 2016. Inderdaad, vrouwen werken minder, verdienen minder en bekleden minder topfuncties.

Dames en heren, we zijn er dus nog niet! Nederland heeft meisjes en vrouwen nodig op de arbeidsmarkt. Ook in de grotere banen en ook in bèta, techniek en ICT. VHTO gaat, ondanks deze staatssecretaris van OCW, gewoon door met onze missie: het doorbreken van stereotypering in het funderend onderwijs, met het stimuleren van de ambities en talenten van meisjes, en met activiteiten om hen voor te bereiden op interessante en toekomstbestendige loopbanen! Doen jullie ook in 2017 weer mee?

Wij wensen jullie goede feestdagen!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Nascholing voor Informaticadocenten
Opnieuw bieden vijf IT-bedrijven informaticadocenten in het voortgezet onderwijs een gratis nascholing aan. Oracle, IBM, Cisco, Microsoft en IT-ernity nodigen informaticadocenten uit voor vijf avondtrainingen om hen de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied te laten zien om hun lessen contextrijk en interessant voor jongens én meisjes te maken.

Lees meer
Nieuwe Monitoren over genderverschillen!
Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) heeft de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2016 gepubliceerd. De Monitor geeft inzicht in de actuele man-vrouw verdeling in de wetenschap. En het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben de Emancipatiemonitor 2016 gepubliceerd. Zij concluderen dat de vrouwenemancipatie maar langzaam vordert!
Lees meer
 
Doe ook mee met
Girlsday 2017!
Al meer dan 4.775 meisjes zijn aangemeld voor Girlsday 2017! De aanmeldingen blijven binnenkomen. Het Girlsday-team is druk bezig om de aanmeldingen te verwerken en de scholen en bedrijven te matchen. Ook de werving gaat nog volop door!
Girlsday 2017 vindt plaats op donderdag 13 april 2017.

Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via de Girlsday-website, hier staat ook meer informatie. 
meer info
Prestaties voor exacte vakken vergeleken
De resultaten van twee grote internationale onderzoeken naar de prestaties van leerlingen zijn bekend: TIMSS 2015 (Trends in International Mathematics and Science Study, 9-10-jarigen & 13-14-jarigen) en PISA (Programme for International Student Assessment, 15-jarigen, taal, wiskunde, science). Hebben Nederlandse kinderen minder plezier in natuurwetenschappen en is het zelfvertrouwen van leerkrachten op dit terrein een belangrijke factor?
Lees meer
 
Dit Doe Ik-beeldenbank aangevuld
De beeldenbank Dit Doe Ik is weer aangevuld. Marleen vertelt over haar beroep als Projectleider Onderhoud bij Waternet. Deze video is samenwerking met de NVDO tot stand gekomen.

Blijf ditdoeik.nl in de gaten houden voor nieuwe beroepenfilmpjes voor uw leerlingen of voor uw kinderen. Bekijk de video van Marleen hier
 
Smart City Challenges for Girls update
In vier steden hebben tot nu toe meer dan 200 meisjes meegedacht aan slimme oplossigen voor vraagstukken van de gemeenten. Van slimme prullenbakken tot pakketjes bezorgen met drones en de speeltuin van de toekomst tot apps die je fiets weer terugvinden. Een burgemeester, wethouders, een CTO en andere stakeholders doen mee. 
Lees meer
Effect Lenovo Women Campaign
Om genderdiversiteit op de werkvloer te stimuleren heeft Lenovo internationaal een opvallende campagne gedaan in de maand oktober. In totaal leverde deze campagne 2.415 sollicitaties van vrouwen op, met name van jonge vrouwen met 3 jaar of minder werkervaring. De bijbehorende video werd hoog gewaardeerd, juist ook door jonge vrouwen.

 
Recente publicaties
Ouders waarderen wiskundeprestaties van dochters en zonen verschillend en spelen daarmee een belangrijke rol in de STEM-aspiraties van hun kinderen, concluderen onderzoekers uit VS & Australië. Leidse onderzoekers laten zien dat de man-vrouw ratio in de bèta-sector al in lesmateriaal op de basisschool uit evenwicht is. En SoFoKLes Magazine gaat in op de stereotiepe vooroordelen die de doorstroom van vrouwen in de wetenschap in de weg staan.
Lees meer
Damesactiviteiten
Vrouwelijke studenten, professionals, netwerk- en vakbondsleden in bèta, techniek of ICT organiseren activiteiten om beter zicht te krijgen op hun loopbaanmogelijkheden en/of bereiden zich voor om als rolmodel meisjes te inspireren. Lees meer over de Ladies in Engineering Tour, de Womens Community HBO-I, Women in Science en het Damesnetwerk VHP2.


Lees meer
 
Kersttip van VHTO

Lees en/of geef ‘Women in Science, 50 fearless pioneers who changed the world’. Een geweldig boek over 50 invloedrijke en inspirerende vrouwen uit bèta, techniek en ICT. Lees hier
 een voorproefje van het boek (of bestel via bol.com).
 
Agenda
dec
14
Girls connect the Generations
Locatie: Atos
Dertig meisjes en hun oma’s gaan nadenken over digitale innovaties die het leven van ouderen eenvoudiger, gezonder en gelukkiger kunnen maken -zowel thuis, in hun woonomgeving of in een zorginstelling...lees verder. 
jan
13
Smart City Challenge for Girls Zwolle
Locatie: Gemeente Zwolle
Kijk op smartcitygirls.nl voor foto's en oplossingen van eerdere challenges. Meedoen met de meisjes uit groep 7 en 8? Stuur een e-mail naar vhto@vhto.nl of bel 020 888 4220.
feb
09
Future skills for the digital economy
Locatie: Ede
Hoe stel je een divers IT-team samen? En hoe recruit je vrouwelijke digitale experts?
De digitale sector is de basis van onze toekomstige manier van leven en werken. Hoog tijd dus om ons te verdiepen in de thema’s van de toekomst. Voor meer informatie bezoek http://talent.dinl.nl/
feb
14
Women in Science
Locatie: Enschede
Op 14 februari 2017 organiseert KIVI Students Twente - in samenwerking met het Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs - weer Women in Science. Het doel van de activiteit is om vrouwelijke studenten, academici en zakenvrouwen te inspireren het beste uit zichzelf te halen. Meer informatie.
mrt
08
Internationale Vrouwendag 2017
Locatie: Wereldwijd
Meer informatie op https://www.internationalwomensday.com
apr
13
Girlsday 2017
Locatie: Landelijk
Op 13 april vindt Girlsday 2017 plaats! Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via www.girlsday.nl 
Jun
12
Save the Date: TheNextWomen Summit 2017 
Locatie: Amsterdam

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2016 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: