MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 75, februari 2017
VhTo
 
       

Beste lezer,

We leven in het Johanna Westerdijkjaar! Honderd jaar geleden werd deze bètawetenschapper de eerste vrouwelijke hoogleraar. In het Westerdijkjaar gaan er vele activiteiten plaats vinden rond de positie van vrouwen in de wetenschap. Maar niet alleen de academische (bèta)vrouwen staan in de spotlights, het bruist dit voorjaar van activiteiten en initiatieven voor meisjes en vrouwen. Zie de agenda.

Met de mbo-scholen en de MBO Raad gaan we full speed van start om meer meisjes in MBO techniek te krijgen. Daartoe halen we in het EU-project GirlsTech goede voorbeelden op in andere landen. Daarbij kijken we nadrukkelijk ook naar cross-overs en naar nieuwe interdisciplinaire opleidingen die kansen bieden voor meer diversiteit.

Nieuwe vaardigheden en competenties zullen namelijk centraal staan in de beroepen van de toekomst. De Nationale Beroepengids heeft al creatief doorgedacht over namen die de nieuwe functies zullen dragen, van Growth Hacker tot Longevity Coach. Een ding is zeker: er zal geen beroep meer zijn waarin Tech en digitale geletterdheid geen rol zullen spelen! Of je nu wilt werken in de zorg, in creatieve functies, in de food sector of in de politiek. Op deze toekomst gaan we meisjes en jongens voorbereiden.

Met vele partners zijn we gestart met nieuwe initiatieven waarin interdisciplinariteit centraal staan. In de Smart City Challenges ontwerpen meisjes al scrummend digitaal technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En in Connecting the Generations zoomen meisjes in op de behoeften van hun oma’s. En er zit nog veel meer in het vat.

Vergeet uw bedrijf of de meisjes van uw school niet aan te melden voor Girlsday!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Meer meisjes in MBO techniek
Mbo-scholen gaan de komende jaren intensief werk maken van werving en behoud van meisjes in technische opleidingen. In vervolg op het pamflet ‘Meer meisjes in MBO techniek’ (april 2016) kunnen 24 mbo-scholen, samen met de MBO Raad en VHTO, van start gaan met het realiseren van de zeven geformuleerde doelen. Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap  co-financiert  deze activiteiten. 


Lees meer
Uitgelicht: #Girlsday2017
Kijken hoe een parkeergarage onder water gebouwd wordt in Amsterdam, robotmedewerkers ontmoeten in Capelle aan den IJssel en zien hoe een scheepsarcheologe haar vondsten conserveert in Lelystad. Dit is een kleine greep uit de vele activiteiten die de meisjes te wachten staan tijdens Girlsday 2017. Al meer dan 7200 meisjes en 200 bedrijven hebben zich aangemeld!
 
Bedrijven en scholen kunnen zich nog steeds aanmelden via de Girlsday-website.
Lees meer
 
WISE-positie voor vier vrouwelijke wetenschappers
Vier vrouwelijke wetenschappers hebben een WISE-positie toegewezen gekregen.

Met het tenure track programma van NWO Women In Science Excel (WISE) krijgen de vier talentvolle vrouwelijke wetenschappers de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep voort te zetten of te ontwikkelen en uiteindelijk door te stromen naar een toppositie aan het betreffende instituut.

Lees Meer
Interventies vroege genderstereotypering
Genderstereotypering ontstaat op jonge leeftijd. VHTO heeft samen met leerkrachten van vier basisscholen interventies uitgevoerd in groep 1 en 2 om genderbepaalde associaties met beroepen te voorkomen of te doorbreken. Studenten van (academische) pabo’s hebben het effect van deze interventies geanalyseerd op basis van gedragsobservaties.
De resultaten van deze pilot zijn veelbelovend.
Lees meer
 
Johanna Westerdijkjaar
Honderd jaar geleden, op 10 februari 1917, werd de eerste vrouwelijke hoogleraar benoemd: Johanna Westerdijk, hoogleraar Plantenziektekunde. Ter ere hiervan start op 10 februari 2017 het Johanna Westerdijkjaar. Met veel aandacht voor haar verdiensten en voor de positie van vrouwen in de wetenschap. Minister Bussemaker doet extra investering voor de aanstelling van 100 extra vrouwelijke hoogleraren.
Lees meer
 
Internationaal
Meisjes van zes vinden zichzelf minder briljant dan jongens
Genialiteit en vindingrijkheid wordt vaak sterker met mannen geassocieerd dan met vrouwen. Hoewel het uit eerdere onderzoeken bekend was dat volwassenen deze stereotiepe beelden hebben, is nog niet veel bekend over de mate waarin dit bij jonge kinderen al het geval is.
Lees meer
GirlsTech
De MBO Raad voert in samenwerking met VHTO van september 2016 t/m augustus 2018 binnen het Erasmus+-programma het Europese project GirlsTech uit.

In die periode worden verschillende good practices van acht Europese landen op het gebied van meisjes en techniek onder de loep genomen.
Lees meer
 
'Voor mij is zand nooit meer gewoon zand'
De beeldenbank Dit Doe Ik is weer aangevuld. In deze video zien we Marjan. Zij test als Chemisch Laborant de verschillende eigenschappen van zand voor maken van mallen. 

Blijf ditdoeik.nl in de gaten houden voor nieuwe beroepenfilmpjes voor uw leerlingen of voor uw kinderen. Bekijk de video van Marjan hier
 
Media
Hidden Figures
Een film over drie vrouwelijke wetenschappers die bij de NASA verantwoordelijk waren voor de berekeningen, die de ruimtereis mogelijk maakte van de eerste Amerikaan die de ruimte in ging.

Vanaf 9 maart is deze film in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk De Trailer
Specials over vrouwen en bèta, techniek en ICT
Omdat de banen van de toekomst in de technologie liggen, en omdat er nog steeds te weinig vrouwen kiezen voor exact komt het magazine Marie Claire deze maand met de 'Tech to the Future'-special. Bestel het magazine hier.  

Eerder stond er een groot achtergrondartikel over de  keuze van meisjes voor bèta in de Groene Amsterdammer te lezen via Blendle (betaald). 
 
Nieuw onderzoek: Vrouwen behouden voor techniek
'Het percentage vrouwelijke techniekstudenten neemt toe. Tegelijk zien we dat technisch opgeleide vrouwen veel vaker dan hun mannelijke collega’s de techniek verlaten. Wat kunnen we daar aan doen?' In februari gaat een nieuw onderzoek ‘Vrouwen behouden voor techniek’ om uitstroom vrouwen in techniek tegen te gaan, in opdracht van Tech Your Future...lees verder
Lees meer
 
Agenda
feb
09
Future skills for the digital economy
Locatie: Ede
Hoe stel je een divers IT-team samen? En hoe recruit je vrouwelijke digitale experts?
De digitale sector is de basis van onze toekomstige manier van leven en werken. Hoog tijd dus om ons te verdiepen in de thema’s van de toekomst. Voor meer informatie bezoek http://talent.dinl.nl/
feb
10
Start Johanna Westerdijkjaar
Locatie: Academiegebouw - Universiteit Utrecht
Op 10 februari 2017 is het 100 jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland werd benoemd aan de Universiteit Utrecht meer informatie
feb
14
Women in Science
Locatie: Enschede
Op 14 februari 2017 organiseert KIVI Students Twente - in samenwerking met het Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs - weer Women in Science. Het doel van de activiteit is om vrouwelijke studenten, academici en zakenvrouwen te inspireren het beste uit zichzelf te halen. Meer informatie.
mrt
08
Internationale Vrouwendag 2017
Bekijk hier de verschillende initiatieven die plaats vinden op 8 maart in Nederland.
mrt
11
"On Growth and Form" centenary celebration event
Locatie: De Balie, Amsterdam
Op 11 maart 2017 komt de vrouwelijke wiskundige Daina Taimina uit Amerika spreken op dit evenement. Zij is wereldwijd beroemd door haar wiskundig haakwerk.  Aanleiding voor deze avond vormt het 100-jarig bestaan van het boek “On Growth and Form” van D’Arcy Thompson. meer informatie
mrt
13
TEday - ROC van Amsterdam
Locatie: Marineterrein Amsterdam
Op 13 maart vindt de Techniek Experience Day plaats: een bijzondere “doedag" speciaal voor leerlingen die iets hebben met techniek. Tijdens deze dag organiseert VHTO een DigiVita Creative Code workshop voor een aantal meisjes die het event bezoeken. Meer info
apr
13
Girlsday 2017
Locatie: Landelijk
Op 13 april vindt Girlsday 2017 plaats! Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via www.girlsday.nl 
Jun
12
Save the Date: TheNextWomen Summit 2017 
Locatie: Amsterdam

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2017 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: