MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 76, maart 2017
VhTo
 
       

Beste lezer,

Het is vandaag Internationale Vrouwendag!  Het thema dit jaar is #BeBoldForChange, een oproep tot massale baanbrekende acties voor een meer genderinclusieve wereld! Ook in Nederland vinden er op 8 maart heel veel activiteiten plaats. Wij zullen vandaag via social media het enorme belang van rolmodellen onderstrepen, te beginnen met Moniek Tromp. Doe mee!
 
Blij zijn wij met het onderzoek dat Microsoft onder 11.500 Europese meisjes en jonge vrouwen heeft laten uitvoeren. Het bevestigt dat we in Nederland nog een weg te gaan hebben. Terecht vraagt Microsoft ook aandacht voor het veel meer betrekken van ouders bij het van jongs af aan positief stimueren van hun dochters! Op 9 maart gaat Hidden Figures in première. Dus neem allemaal jullie dochters mee naar deze inspirerende film!
 
Heeft u de paginagrote oproep van alle CodePact-partners aan de lijsttrekkers gezien? Een pleidooi om alle kinderen Digitale vaardigheden (waaronder programmeren) aan te leren in het onderwijs. VHTO steunt CodePact en deze oproep van harte! Op 27 maart mogen wij een heel mooi programma lanceren dat ook leerkrachten hierin gaat ondersteunen. Volg ons nieuws

En vers van de pers: zie ook de Inspiring Fifty-lijst met inspirerende Women in Tech in Europa.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Ouders en rolmodellen
Onderzoek Microsoft naar meisjes en technologie in 12 Europese landen

Meer dan de helft van de Nederlandse meisjes schatten hun eigen vaardigheden in bètavakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica onterecht laag in.
De conclusies uit het rapport benadrukken nogmaals het belang van het motiveren
van jonge meiden en het bieden van goede rolmodellen. Ook het positief stimuleren van STEM-kwaliteiten door ouders is belangrijk.
Lees meer
Aanmeldingen lopen storm!
Ruim 9600 meisjes en 300 bedrijven hebben zich aangemeld voor Girlsday 2017.

De matching van de meisjes en bedrijven is in volle gang. Het Girlsday-team zoekt voor alle meisjes een plaats. In de buurt van Amersfoort, Den Bosch, Den Helder en Lemmer zoeken we nog bedrijven die het leuk vinden mee te doen met Girlsday!

Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via de Girlsday-website.
Lees meer
 
Oproep Ambassadeurs 'Meer meisjes in mbo Techniek'
Het Ambassadeursnetwerk heeft een sleutelrol in het project Meer meisjes in mbo Techniek.
Mbo-scholen die ook willen deelnemen aan dit initiatief kunnen hun Ambassadeur aanmelden.
Lees Meer
Rolmodel Moniek Tromp in beeld!
Associate professor met passie voor meisjes & STEM
In een portrettenserie van het Amsterdam Science Park wordt rolmodel Moniek Tromp geinterviewd over haar werk en haar activiteiten voor VHTO. Lees haar verhaal.
Lees meer
 
Uit de pers
‘Fearless Girl’

Op #IWD2017 vindt op Wall Street een prachtige actie plaats voor genderdiversiteit in raden en besturen: een bronzen beeld van een uitdagend meisjes is geplaatst recht tegenover de bekende ‘Stier’. Lees meer
 
Horizon Zero Dawn
Zou de jonge vrouwelijke jager Aloy, de feministische heldin in de nieuwe game Horizon Zero Dawn van Guerrilla Games, meer meisjes laten gamen én verleiden ook zelf game-developer te worden?
De recensies in o.a. The Guardian en NRC zijn lovend over deze game.
Lees meer
Vrouwen van NASA 
Maia Weinstock over de door haar ontworpen LEGO-poppetjes: 'Ik hoop dat het een goed voorbeeld is voor zowel meisjes als jongens. Ik wil meisjes laten zien dat zij ingenieurs, wetenschappers en wiskundigen kunnen worden, en jongens dat deze carrières voor iedereen zijn, en niet alleen voor mannen.'
Lees meer
 
Diversiteit is groot voordeel
Op de website van A+O Metalektro staat een mooie best practice van Bradford, ontwikkelaar en fabrikant van satellietonderdelen. Pernel van Riet, projectleider productgroep zonnesensoren en afgestudeerd aan de TU Delft in Lucht- en Ruimtevaarttechniek, vertelt over de diversiteit op de werkvloer. 
Lees meer
 
Agenda
mrt
08
Internationale Vrouwendag 2017
Bekijk hier de verschillende initiatieven die plaats vinden op 8 maart in Nederland.
mrt
13
TEday - ROC van Amsterdam
Locatie: Marineterrein Amsterdam
Op 13 maart vindt de Techniek Experience Day plaats: een bijzondere “doedag" speciaal voor leerlingen die iets hebben met techniek. Tijdens deze dag organiseert VHTO een DigiVita Creative Code workshop voor een aantal meisjes die het event bezoeken. Meer info
mrt
21
TechMISSion dag
Locatie: Leeuwarden
Een dag voor vrouwen die nieuwsgierig zijn naar en/of al affiniteit hebben met de technieksector! Opgeven kan nog via techmission@hotmail.com
apr
13
Girlsday 2017
Locatie: Landelijk
Op 13 april vindt Girlsday 2017 plaats! Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via www.girlsday.nl 
Jun
12
Save the Date: TheNextWomen Summit 2017 
Locatie: Amsterdam

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2017 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: