MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 77, april 2017
VhTo
 
       

Beste lezer,

Met veel plezier heeft VHTO, samen met Google, afgelopen week het scholings- en supportprogramma voor basisschoolleerkrachten DigiLeerKracht gelanceerd. Vrijwel alle aanwezige stakeholders uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid zijn het erover eens: de digitale toekomst van kinderen begint nu, dus moeten digitale vaardigheden in het curriculum van het basisonderwijs en moeten leerkrachten de kans krijgen zich hierop voor te bereiden.
 
Deze samenwerking tussen Google, VHTO, basisscholen en andere landelijke en regionale partijen is een mooi voorbeeld van gezamenlijke investeringen die nodig zijn om meer mensen, dus ook meer meisjes en vrouwen, te laten werken met technologie. VHTO ondersteunt, als partner van het Techniekpact, dan ook van harte de oproep van het Techniekpact e.a. aan een nieuw kabinet om een nationaal akkoord voor menselijk kapitaal te initiëren.
 
Op 13 april is het Girlsday 2017. Opnieuw verwelkomen vele bedrijven en organisaties in het hele land meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar om hen te laten ervaren hoe leuk en interessant werken in bèta, techniek en ICT kan zijn. Meer dan 10.000 meisjes gaan meedoen! Wij wensen de meisjes en alle organisatoren binnen de participerende bedrijven en organisaties veel plezier op Girlsday toe!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Girlsday Kick-off in Zeeland
Groene Energie is het thema van de landelijke Kick-off van Girlsday 2017 op 13 april. In het Topshuis op Neeltje Jans in Zeeland zal om 10:00 uur het startsein gegeven worden voor alle Girlsday-activiteiten in het hele land. 75 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs worden ingewijd in getijdenenergie door Tocardo, windenergie door Zeeuwind en Zonne-energie door Saman.
Lees meer
DigiLeerKracht gelanceerd
Op maandag 27 maart is DigiLeerKracht gelanceerd, een gratis scholing- en supportprogramma op het gebied van Computational Thinking voor 2000 basisschoolleerkrachten. Een initiatief van VHTO, mogelijk gemaakt door Google. De lancering werd verricht door Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. Bekijk hier de foto's van de lancering. 
Lees meer
 
Nationaal Akkoord voor menselijk kapitaal
Techniekpact-partners, Topsectoren en Taskforce Bouwagenda roepen het nieuwe kabinet op tot een nationaal akkoord voor menselijk kapitaal, zodat de huidige en toekomstige beroepsbevolking kan omgaan met de technologische ontwikkelingen.
Gepleit wordt voor een toename van 20% vrouwen en meisjes in bètatechnische scholing en werk.

Lees het Nationaal Akkoord en het persbericht.

Girlsday in het land
In alle uithoeken van Nederland doen scholen en bedrijven (bekijk hier het overzicht) mee aan Girlsday 2017! Een kleine greep uit de activiteiten: bij Waterschap Hunze en Aa's mogen de meisjes een eigen waterzuivering maken. In Tiel bij Metaglas, worden er naast een rondleiding door de fabriek 3D-tekeningen gemaakt en bij BAM Infra Nederland gaan de meisjes zich o.a verdiepen in Drone Technology! 

Houd op 13 april #Girlsday2017 in de gaten voor een sfeerimpressie van de verschillende activiteiten. 
 
TU/e Marina van Damme beurs
Vrouwelijke ingenieurs die aan de TU/e zijn afgestudeerd of gepromoveerd kunnen tot 19 april 2017 een aanvraag doen voor de Marina van Damme beurs (9.000 euro) om hun carrière te versterken. Lees de informatie en de criteria. Juryvoorzitter is professor ir. Elphi Nelissen.
 
4e Industriële Revolutie gender-blind?
Het gender-perspectief moet sterker worden meegenomen in toekomstvisies over de 4e Industriële Revolutie, zoals die van World Economic Forum, bepleit Elizabeth Pollitzer. Zo kunnen ‘cyber-physical systems’ (CPS) worden ontwikkeld voor grote maatschappelijke uitdagingen. En worden STEM-studies aantrekkelijker voor vrouwen. Lees verder. Zie ook het rapport Gender in the Global Research Landscape
Closing the Gender Pay Gap
Om een echte ‘Equal Workforce’ te krijgen adviseert Accenture drie krachtige aanpakken. De positie van meisjes en vrouwen wordt verbeterd door hen nadrukkelijk digitale vaardigheden aan te bieden, loopbaanstrategie & mentoring in te zetten, en de keuze voor bèta/technische studies te bevorderen. 

Lees meer
 
Melanie Rieback wint TIM Award
Melanie Rieback heeft de jaarlijkse Innovation Manager Awards (TIM Award) gewonnen voor de meest innovatieve IT-leider van Nederland. De medeoprichter en CEO van Radically Open Security (ROS) won de prijs voor haar inspanningen om de online securitywereld te dwingen tot transparantie. ROS is het eerste non-profit computerbeveiligings-consultancybedrijf ter wereld. Lees verder
 
Agenda
apr
13
Girlsday 2017
Locatie: Landelijk
Op 13 april vindt Girlsday 2017 plaats! Meer informatie www.girlsday.nl 
apr
19
NVON-congres 
Locatie: Utrecht
Op 19 april 2017 vindt het NVON-congres plaats, met als hoofdspreker Hetty Klavers, Dijkgraaf over het Waterschap. Tot 10 april 2017 kunt u zich aanmelden voor het NVON-Congres. Klik hier voor het aanmeldformulier.
Jun
8/9
STEM Gender Equality Congress
Locatie: Berlijn
Op 8 en 9 juni vindt in Berlijn het STEM Gender Equality congres plaats meer informatie en tickets via https://stemgenderequality.com/
Jun
12
Save the Date: TheNextWomen Summit 2017 
Locatie: Amsterdam
Jun
26
Jaarconferentie 2017 van het Nationaal Techniekpact
Locatie: Media Park, Hilversum
Op maandag 26 juni 2017 vindt het jaarconges van het Nationaal Techniekpact plaats. Meer informatie via www.techniekpact.nl/congres

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2017 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: