MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 78, mei 2017
VhTo
 
       

Beste lezer,

Bijna 11.000 meisjes hebben op Girlsday bèta, technische en ICT bedrijven en afdelingen bezocht. Complimenten aan al diegenen die deze Girlsdayactiviteiten organiseerden en/of faciliteerden! De meisjes waren laaiend enthousiast. De media hebben breeduit verslag gedaan van dit enthousiasme en steeds vaker ook maken bedrijven zelf prachtige filmpjes en foto’s. Een selectie daarvan vindt u op de website. We organiseren graag op 12 april 2018 de volgende Girlsday!

Voor jonge Nederlandse meisjes ziet de toekomst er zeer rooskleurig uit. ‘Vrouwen nemen in rap tempo prestigieuze beroepen over en drukken daarmee hun stempel op de samenleving’ luidt de kop van een mooi artikel van Daphne van Paassen over de opmars van vrouwen in mannenberoepen. Nu de diversiteit in deze beroepen toeneemt, verandert ook de beroepscultuur. Experts geven in het artikel voorbeelden van kwalitatieve toevoegingen die de komst van meer vrouwen oplevert, zoals de gendersensitieve geneeskunde, de responsieve rechter en mediation in het notariaat.

Voor een succesvolle carrière als ingenieur lijken vrouwen zelfs extra kwaliteiten in huis te hebben volgens een onderzoek van KIVI e.a. naar ‘learning agility’ (veranderingsbereidheid en effectiviteit). Geen aangeboren verschil, aldus de onderzoekers, maar een effect van het feit dat vrouwen in een ‘mannenbolwerk’ bewuster met hun ontwikkeling en hun omgeving bezig zijn.

Laten we hopen dat deze opmars zich stevig gaat voortzetten! Wij gaan het volgen en bijdragen aan het doorbreken van genderstereotyperingen, in mannenberoepen én in vrouwenberoepen.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Doorbreken stereotypering
In opdracht van het Ministerie van OCW gaat VHTO, met partners, de genderstereotypering te lijf! Onze pilot ‘vroege stereotypering’ in groep 1 en 2 van het basisonderwijs wordt op dit moment samen met ‘bèta-moeders’ opgeschaald naar 25 scholen en later landelijk uitgerold. En i.s.m. pabo-docenten en -lectoren start het ontwikkeltraject ‘counter-stereotypes’ voor kinderen in de middenbouw.
Goed nieuws is verder dat Atria, Emancipator, NVR en VHTO groen licht hebben om gezamenlijk een vijfjarig programma vorm te geven om vanaf 2018 genderstereotypering ook breder in onderwijs en arbeid te doorbreken.
Lees meer
Girlsday 2017, een geslaagd evenement
Weer een record! Nog nooit hebben zoveel enthousiaste meisjes en bedrijven meegedaan aan Girlsday. 10.906 meisjes hebben in totaal 352 bedrijven en organisaties in heel Nederland bezocht. De bedrijven hebben zich enorm ingezet om de meisjes een onvergetelijke dag te bezorgen in bèta, techniek en ICT. Veel dank daarvoor!
Manon Janssen, Boegbeeld Topsector Energie en CEO Ecorys, sprak op de kick-off via livestream de deelnemende meisjes in het land toe: ‘Alle innovaties zijn mogelijk dankzij technologie. Dit is veel te belangrijk om alleen aan jongens over te laten’

Lees meer
 
Deelnemen aan Workshadowing in ICT?
Om meisjes, voorafgaand aan hun keuzemoment, een impressie te geven van een werkdag binnen een ICT bedrijf of afdeling organiseert  VHTO workshadowing-activiteiten. Zo komen meisjes uit de bovenbouw van havo of vwo in contact met vrouwelijke ICT-professionals. Mochten uw (bovenbouw)-leerlingen geïnteresseerd zijn om een dag mee te lopen met een vrouwelijke ICT-professional, meld hen dan aan.
Lees meer
Nascholing voor Informaticadocenten
Het Internet of Everything, Cyber Security, de Hololens, Watson/ Cognitive Computing en consumeren in een digitale wereld. Onderwerpen die aan bod komen bij de nascholing voor vo-informaticadocenten.
In het najaar 2017 bieden Oracle, IBM, Cisco en Microsoft, in samenwerking met VHTO, deze nascholing aan. Speciale aandacht gaat uit naar het belang van diversiteit en de participatie van meisjes in de IT. 

Lees meer
 
Aandeel vrouwen in ICT
Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft een analyse uitgevoerd naar het aandeel vrouwen in ICT. In Europa is van de ongeveer 1,4 miljoen ICT-studenten slechts 17% vrouw. Nederland is hekkensluiter met minder dan 10%. Dit patroon is ook terug te zien op de arbeidsmarkt; slechts 16% van alle ICT-specialisten is vrouw.
Veel meisjes kennen dus geen vrouwen met een ICT-opleiding en/of beroep (zie daarom ons workshadowing-aanbod).
Stop verspreiden wiskunde-angst!
In populaire praatprogramma’s misstaat het slimme mensen blijkbaar nog steeds niet om vrolijk te roepen dat ze slecht waren in wiskunde! Ook dames die promoten dat meer meisjes moeten kiezen voor de Tech-sector. Deze uitingen houden ‘damaging myths’ in stand als dat wiskunde te moeilijk is, alleen genieën het kunnen en niemand wiskunde nodig heeft om succesvol te zijn! ‘Math anxiety’ wordt zo als een virus overgedragen door ouders, docenten en ‘talking heads’! In The Washington Post roept Petra Bonfert-Taylor op om dit virus te vernietigen. 
Lees meer
Save the date:
Physics Ladies' Day &
Informatics Ladies' Day
Dit jaar organiseert de Universiteit Leiden in samenwerking met VHTO naast de Physics Ladies’ Day ook de Informatics Ladies’ Day! Twee verschillende dagen waarop vwo-leerlingen op een andere manier kennis maken met de studies Natuurkunde en Informatica. Ze ontmoeten studenten en professionals en doen onder andere praktische opdrachten.
Heb je interesse? Laat het ons alvast weten via  bachelors@science.leidenuniv.nl

9 november: Physics Ladies’ Day       
17 november: Informatics Ladies’ Day
 
Whitepaper W&T voor leerkrachten
TechniekTalent.nu heeft samen met VHTO de Whitepaper ‘Hoe maakt u als leerkracht Wetenschap & Techniek boeiend voor jongens en meisjes?’ uitgebracht. De inhoud is gebaseerd op de resultaten en inzichten van de VHTO-Attitudemeting Wetenschap & Technologie en is aangevuld met tips van onder andere vrouwelijke rolmodellen.
Zie hier de Whitepaper en lees hier de VHTO-Attitudemeting

 Mentoring makes a difference!
Onderzoek van de University of Massachusetts naar mentoring laat zien dat vrouwelijke ‘engineering students’ zich na een mentortraject gemotiveerder en zelfverzekerder voelen, minder vaak de studie staken en gerichter zoeken naar een ingenieursfunctie. De meerwaarde van vrouwelijke mentoren boven mannelijke zit in het rolmodel-aspect en de bevestiging dat je er als vrouwelijke ingenieur bij hoort. Lees verder. En lees ook over Mentoring CirclesTM  in Nederland.
Zilver en brons voor wiskundemeisjes
Tijdens de European Girls’ Mathematical Olympiad in Zürich heeft het Nederlandse team een zilveren en bronzen medaille behaald! Felicitaties voor Christel (16, zilver) en Esther (16, brons). Deze tweedaagse wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. De wiskundeopgaven waren zeer pittig, maar de meiden vonden het cool om deze te kunnen oplossen! 
Lees meer
 
Rolmodellen in het nieuws
Ook deze keer weer aandacht voor rolmodellen van VHTO in het nieuws. Iris Edelsmid vertelt in deze video over haar studie Industrieel Product Ontwerpen en haar werk als Product Ingenieur. Rolmodel Marjolein Dohmen-Janssen zegt op MijnZakengids dat er geen enkele reden is waarom vrouwen niet alle technische functies kunnen vervullen die mannen doen. 
 
Agenda
Jun
1
Techniek op Hakken
Locatie: Utrecht
Op 1 juni 2017 vindt de zevende editie van Techniek op Hakken plaats. Het event biedt bèta/technische studentes de kans om kennis te maken met 15 grote bedrijven. Meer informatie: www.techniekophakken.nl
Jun
8/9
STEM Gender Equality Congress
Locatie: Berlijn
Op 8 en 9 juni 2017 vindt in Berlijn het STEM Gender Equality Congress plaats. Meer informatie en tickets via https://stemgenderequality.com/
Jun
9
Girls-Challenge TU Delft
Locatie: Delft
Op 9 juni organiseert de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU Delft een Girls-Challenge voor bèta-meisjes uit 4 en 5 vwo. Meer informatie op deze website.
Jun
26
Jaarconferentie Techniekpact 2017
Locatie: Media Park, Hilversum
Op maandag 26 juni 2017 vindt de Jaarconferentie Techniekpact 2017 plaats. Meer informatie via www.techniekpact.nl/congres
sep
18
Inspiratiereis
Locatie: Duitsland en Denemarken
18 t/m 21 september 2017: Inspiratiereis ‘Meisjes/vrouwen en Techniek’ van Techniekpactregio Oost.
nov
9
Physics Ladies’ Day
Locatie: Universiteit Leiden
Op donderdag 9 november 2017 vindt de Physics Ladies' Day plaats. Op deze dag zijn 100 meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studie Natuurkunde.
nov
17
Informatics Ladies’ Day
Locatie: Universiteit Leiden
Op vrijdag 17 november 2017 vindt de Informatics Ladies' Day plaats. Op deze dag zijn 100 meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studie Informatica.
Jul
31
Gender & STEM Network Conference 2018
Locatie: University Of Oregon, Eugene, Or, USA
SAVE THE DATE: van 31 juli tot 2 augustus 2018 vindt de Gender & STEM Network Conference plaats meer infomatie: http://www.genderandstem.com/conference-2018.html

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2017 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: