MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 80, oktober 2017
VhTo
 
       

Beste lezer,

Het kabinet wil in 2019 de aandacht voor digitale geletterdheid in het basisonderwijs verankeren. Dat is goed nieuws voor de kinderen. En voor de juffen en meesters die nu onder andere via DigiLeerKracht de eerste stappen aan het zetten zijn op het gebied van Computational Thinking en programmeren. Wij zullen ons best doen om ook echt alle kinderen, jongens en meisjes, gelijke kansen te geven op allround digitaal burgerschap en wellicht een professionele toekomst in een IT-functie in de techniek of in andere sector. We doen dat binnenschools, maar ook via onze buitenschoolse DigiVita Code Events, zoals onlangs tijdens de EU Code Week.

Ook pabo-studenten geven we in het project Share my Day in Tech deze maanden de kans om een kijkje te nemen in de techniek. Op bezoek bij een vrouwelijke professional maken ze samen met haar een opdracht voor Onderzoekend en Ontwerpend Leren op hun stageschool.

Lees in deze nieuwsbrief verder over onder andere ons programma Beeldenbrekers voor kleuters, de start van Girlsday 2018 en de Ladies’ Days voor meisjes uit 5 en 6 vwo.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Informatics en Physics Ladies' Day
Op 9 en 17 november 2017 organiseert de Universiteit Leiden in samenwerking met VHTO de Physics Ladies' Day en de Informatics Ladies' Day.
TIjdens de Physics Ladies' Day krijgen meisjes uit 5 en 6-vwo onder andere een college over het ontstaan van het heelal en gaan ze zelf aan de slag in het lab. Op de Informatics Ladies' Day vertelt dagvoorzitter Esther van Luit, Senior Consultant Cybersecurity bij Deloitte, over haar werk en nemen de meisjes een kijkje in de wereld van algoritmen en data.
Op beide Ladies' Days speeddaten de meisjes met verschillende vrouwelijke professionals en studenten.

Aanmelden kan nog:
9 november: Physics Ladies’ Day
17 november: Informatics Ladies’ Day
Lees meer
DigiLeerKracht-scholingen zijn gestart
De kop is eraf! De gratis DigiLeerKracht-scholingen over digitale vaardigheden voor leerkrachten in het basisonderwijs zijn van start gegaan tijdens Code Week. Leerkrachten van meer dan 150 basisscholen uit Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland hebben al deelgenomen aan onze tweedaagse scholingen en een 10 Puntenplan gemaakt voor de implementatie van digitale vaardigheden op de eigen school. De eerste evaluaties laten zien dat de inhoud van de scholing als zeer ondersteunend wordt ervaren. 
Komende week doen 51 Friese scholen mee aan DigiLeerkracht. Uiteindelijk kunnen 2.000 basisscholen van ons aanbod gebruik maken. Zie de planning voor 2018.
Meer informatie over DigiLeerKracht staat in deze flyer. Bekijk ook de foto’s van de eerste trainingsdagen.
Lees meer
 
Is jouw huizenbouwer of  computerbeveiliger een man of een vrouw?
Die vraag krijgen de kleuters nadat ze deze beroepen hebben getekend tijdens de Beeldenbrekers-les. Vervolgens komen twee vrouwelijke professionals de klas binnen die de beroepen beoefenen die de kleuters hebben getekend. Zij vertellen over hun beroep en laten de kleuters materialen zien die met hun beroep te maken hebben.
Beeldenbrekers heeft als doel genderstereotypering in groep 1-2 van het basisonderwijs tegen te gaan. Op dit moment zijn er al 34 gastlessen gegeven.
Lees meer
Meer meisjes en vrouwen in de techniek in Landsdeel Oost
Meer meisjes en vrouwen in de techniek, namelijk 20% extra instroom eind 2019, is één van de gezamenlijke ambities van het Techniekpact Oost. Denemarken en Duitsland hebben zich goed ontwikkeld op dit gebied. De provincies Overijssel en Gelderland organiseerden daarom in samenwerking met VHTO vanuit Techniekpact Oost een inspiratiereis voor de partners. De 25 deelnemers beleefden met elkaar een interactief en intensief vierdaags programma in Denemarken en Duitsland.
Lees meer
 
De aanmelding voor Girlsday 2018 is geopend!
Scholen en bedrijven kunnen zich weer aanmelden voor Girlsday op 12 april 2018. Wacht niet te lang met aanmelden zodat het Girlsday-team aan de slag kan met het matchen van scholen en bedrijven en tijdig alle deelnemers kan instrueren. 
Lees meer
 
Internationaal
Nieuwsbrief
Gender&STEM-netwerk
In deze nieuwsbrief van het netwerk staat onder andere informatie over deze aankomende conferentie en wordt er teruggeblikt op de conference van 2016. 
Lees meer
Nieuwe EU-projecten Gender & Stem
VHTO neemt vanaf dit najaar deel aan twee nieuwe EU-projecten over gender in bèta, techniek en ICT. 
Lees meer
 
EU Women Innovators Award
Oproep: vrouwelijke innovatieve ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een Women Innovators Award. Dien voor 15 november 2017 een aanvraag voor een van deze ‘cash’ prijzen. Met deze awards wil de Europese Commissie innovatief ondernemerschap bij vrouwen stimuleren. Lees hier meer over de criteria en het indienen van een aanvraag.
Booking.com komt met studiebeurs voor vrouwen
Booking.com introduceert 15 studiebeurzen voor vrouwen die een technische opleiding aan de TU Delft of de Universiteit van Oxford willen volgen. Dit is een twee jaar durend project dat is ontwikkeld om vrouwen die naar een carrière in de technologie streven te steunen.
Lees meer
 
Agenda
nov
4
TechGirl Event
Locatie: Zwolle
Op 4 november 2017 vindt het TechGirl event: een event  plaats. Een event vol workshops,discussies, de ‘Smart Lifestyle Hub’, een lunch en veel meer. Meer info op de site van TechGirl
nov
9
Physics Ladies' Day
Locatie: Universiteit Leiden
Op donderdag 9 november 2017 vindt de Physics Ladies' Day op de Uiniversiteit Leiden plaats. Op deze dag zijn meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studies Natuurkunde en Sterrenkunde. Meer informatie of aanmelden? Klik hier
nov
10
Symposium Women in Energy, KIVI
Locatie: KIVI, Den Haag
Op 10 november vindt voor de vijfde keer de Women in Engergy seminar plaats, dit jaar met als thema: 'Leadership in times of transition'. Aanmelden kan tot en met 3 november.
nov
17
Informatics Ladies' Day
Locatie: Universiteit Leiden
Op vrijdag 17 november 2017 vindt de Informatics Ladies' Day op de Universiteit Leiden plaats. Op deze dag zijn meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studies Informatica en Wiskunde. Meer informatie of aanmelden? Klik hier
Jul
31
Gender & STEM Network Conference 2018
Locatie: University Of Oregon, Eugene, Or, USA
SAVE THE DATE: van 31 juli tot 2 augustus 2018 vindt de Gender & STEM Network Conference plaats meer infomatie: http://www.genderandstem.com/conference-2018.html

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2017 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: