MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 82, februari 2018
VhTo
 
       

Beste lezer,

Een nieuw kalenderjaar vol nieuwe activiteiten. VHTO participeert in een nieuw vijf-jarig programma ‘Werken.en.de.Toekomst’ onder penvoerderschap van Atria met Emancipator en de Nederlandse Vrouwenraad. Directie Emancipatie van het ministerie van OCW heeft deze subsidie toegekend om gezamenlijk gelijke posities van vrouwen, mannen en LHBTI’s op de veranderende arbeidsmarkt te bevorderen en genderstereotiepe beeldvorming te doorbreken. U gaat de komende jaren veel van onze alliantie ‘Werken.en.de.Toekomst’ horen. Minister Ingrid van Engelshoven zal op 20 februari 2018 de aftrap van deze en andere allianties verrichten.

Een van de vele activiteiten van de nieuwe alliantie is de continuering van Girlsday. Gelukkig kunnen we op deze manier,  met co-financiering door TechniekTalent.nu, samen met vele bedrijven jonge meisjes de kans blijven bieden om te ervaren hoe het is om te werken in een bèta-, technische of ICT-functie. Bij de Kick-off van Girlsday 2017 lag het accent op groene energie, dit jaar staan de technologische innovaties in de bouw centraal! Een sector waarbinnen enorme vernieuwingen worden doorgevoerd en waar de werkgelegenheid sterk is toegenomen.

Niet alleen in de bouw, maar in vrijwel alle technische sectoren is volop kans op werk volgens UWV. Vooral ook op mbo-niveau. Een uitgelezen kans om ook vrouwelijke (her)intreders op te leiden of om te scholen voor perspectiefvolle functies in bèta, techniek en ICT. Zie het rapport van UWV.
 
Cocky Booij, directeur VHTO

 

Pabostudenten maken kennis met techniek
TechniekTalent.nu en VHTO continueren hun samenwerking in 2018 met Share my Day in Tech, een initiatief dat pabostudenten uit verschillende regio’s kennis laat maken met techniek in de praktijk. Afgelopen jaar gingen 225 pabostudenten van vijf verschillende pabo’s op bezoek bij vrouwelijke professionals in het technisch bedrijfsleven. Dit bleek een groot succes, dat vraagt om een vervolg in 2018.
Lees meer
Doe mee met Girlsday 2018
Op 12 april 2018 is het Girlsday. Bij de landelijke Kick-off van Girlsday 2018 zullen dit jaar de ‘technologische innovaties in de bouw’ centraal staan!
De werving en matching van bedrijven en scholen is in volle gang. VHTO wil het liefst alle scholen die hun meisjes voor Girlsday hebben aangemeld met bedrijven in de regio matchen.

Doet u ook mee? Kijk voor meer informatie op de website van VHTO. Direct aanmelden voor deelname aan Girlsday 2018 kan via deze link.
 
Nergens anders werken jonge vrouwen zo weinig uren...
Nergens anders in Europa werken jonge vrouwen zo weinig uren als in Nederland en nergens anders zijn de verschillen tussen vrouwen en mannen zo groot (29 uur tegenover 37 uur per week). Jonge vrouwen zijn ook minder vaak economisch zelfstandig dan jonge mannen. Vrouwen volgen vaker een opleiding die ‘voorsorteert’ op een beroep of branche waarin vaker in deeltijd wordt gewerkt, zoals in de zorg.
Kortom: er is nog veel werk aan de winkel om meisjes voor te bereiden op een werkende en economisch zelfstandige toekomst en hen te laten kiezen voor opleidingen met goede arbeidsperspectieven!
Lees hier (de samenvatting van) het SCP-rapport 
Onderzoek
Invloed sociale omgeving op studiekeuze
Maaike Van der Vleuten onderzocht de invloed van genderrolverwachtingen op de studiekeuze van 6000 Nederlandse scholieren van 14 tot 19 jaar oud. Haar proefschrift 'Gendered choices. Fields of study of adolescents in the Netherlands' toont aan dat de sociale omgeving van adolescenten hun studiekeuzes beïnvloedt en dat verschillende aspecten belangrijk zijn voor jongens en meisjes. Meisjes worden meer beïnvloed door de genderrolverwachtingen van hun vrienden, waardoor zij minder vaak bètaopleidingen kiezen na de middelbare school.
Lees hier haar hele promotieonderzoek.
Tekenen voor gendergelijkheid
Om de werving en loopbaanontwikkeling van vrouwelijke fysici te bevorderen, hebben de directeuren van de vier NWO-fysica-instituten AMOLF, ARCNL, DIFFER en Nikhef op 22 januari 2018 Gender Equality Plans (GEP) ondertekent. De ondertekening is het startsein voor het systematisch verbeteren van de balans tussen mannen en vrouwen in de nationale fysica-gemeenschap wat moet leiden tot structurele veranderingen in de onderzoeksinstituten.

Lees meer
 
Inspirerend voorbeeld 
Bij Barefoot College krijgen oudere plattelandsvrouwen een praktijkopleiding tot ‘solar engineer’ om zonne-energiesystemen te bouwen en te onderhouden. Deze vrouwen, vaak analfabeet, zijn diep geworteld in de lokale gemeenschap en spelen vaak een cruciale rol in de ontwikkeling van het platteland. Zo hebben de vrouwen een inkomen en worden CO2- uitstoot, ontbossing en luchtvervuiling gereduceerd. Lees verder
In de media
Techionista Awards 
Op 18 januari zijn de Techionista Awards 2018 uitgereikt. ‘Onze’ rolmodellen vielen in de prijzen. Esther van Luit ontving de publieksaward. Nina Hoff, oprichter van Girlsdaybedrijf byFlow werd Tech Entrepreneur van het jaar. En Felienne Hermans won de prijs voor Tech Inspirator 2018. Zij schreef daar direct ook een blog over. Verder ook awards voor Ineke Scheffers (Tech Talent) en Farshida Zafar (Tech Leader).
NRC over Vrouwen & ICT
Laat zien wat je met Informatica allemaal kunt! Zo had de kop moeten luiden van het artikel in de NRC over de noodzaak om meer vrouwen te krijgen in de ICT-sector. Een pleidooi voor veel meer Informatica-onderwijs in het voortgezet onderwijs, met aandacht voor de toepassingsgebieden en voor vrouwelijke rolmodellen.
Lees meer
 
She is an Engineer 
Vrouwelijke studenten Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Delft hebben met support van veel verschillende bedrijven een 'She is an Engineer'-verjaardagskalender gemaakt. Dit ter ere van het 150 jarig bestaan van hun studievereniging 'Gezelschap Leeghwater'.
 
Agenda
feb
9
3mE-Girls Challenge ‘Where nature meets technology’
Locatie: Faculteit 3mE, TU Delft
Voor meisjes met een bèta-profiel uit 5-vwo die willen weten hoe werktuigbouwers zich laten inspireren door de natuur! Kom op vrijdag 9 februari naar de 3mE-Girls Challenge. Meer informatie
feb
11
Publieksevenement International Day of Women & Girls in Science
Locatie: Universiteit Leiden
Zondag 11 februari is het de International Day of Women & Girls in Science. De Universiteit Leiden viert deze dag met een publieksevenement met vrouwelijke topwetenschappers van haar bètafaculteit. Aanmelden kan hier
feb
13
KIVI Women in Science
Locatie: Enschede
Ben jij een vrouwelijk ingenieur en wil jij met andere dames sparren over hoe het is om in de technische wereld te werken? Kom dan naar de Women in Science van KIVI op 13 februari in Enschede! Aanmelden?
feb
16
Smart City Challenge for Girls 
Locatie: Gemeente Zwolle
Op 16 februari laat VHTO ruim 50 basisschoolmeisjes slimme technologische oplossingen bedenken om antwoord te geven op een vraagstuk van de Gemeente Zwolle. Ze worden hierbij begeleid door vrouwelijke studenten en adviseurs van Eurofiber. Zie ook de website.
feb
17
DigiVita Code Event
Locatie: Hogeschool Rotterdam
Op 17 februari vindt er weer een DigiVita Code Event plaats voor meisjes van 8 tot 13 jaar. In samenwerking met studenten van de Hogeschool Rotterdam leren we meisjes programmeren! Aanmelden kan via dit formulier.
mrt
6-7
NIOC Congres Beleef ICT Onderwijs
Locatie: Leeuwarden
Kom naar de presentatie 'De afwezigheid van meisjes in het Nederlandse Informatica-onderwijs' tijdens het NIOC Congres Beleef ICT Onderwijs. Met voorbeelden van succesvolle initiatieven om meisjes én juffen enthousiast te maken voor computational thinking en coding  Meer informatie
mrt
7-9
Emerson Women in STEM
Locatie: Den Haag
Tijdens de Global Users Exchange is er een speciaal georganiseerde sessie vanuit Women in STEM op donderdag 8 maart van 18.00 tot 20.00 uur voor studenten en Young & Professionals om kennis te maken met Emerson. Lees meer
apr
5
Women in STEAM: Music & Technology
Locatie: Het Concertgebouw, Amsterdam
Op 5 april vindt de zevende editie van Deloitte's Women in STEAM: "Music & Technology" plaats. Wil je leren over de invloed van technologie op muziek? En wil je erachter komen welke nieuwe technologieën (zoals Artificial Intelligence) worden gebruikt in de muziekwereld? Meld je dan hier aan.
apr
12
Girlsday 2018
Locatie: Landelijk
Op 12 april vindt Girlsday 2018 plaats! Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via www.girlsday.nl 
mei
25/26
I, Scientist Conferentie
Locatie: Berlijn
Laat je tijdens deze conferentie inspireren door persoonlijke verhalen van vrouwelijke onderzoekers, leer meer over je carrièremogelijkheden en netwerk met collega's. Meer informatie en aanmelden kan op deze website
Jul
31
Gender & STEM Network Conference 2018
Locatie: University Of Oregon, Eugene, Or, USA
SAVE THE DATE: van 31 juli tot 2 augustus 2018 vindt de Gender & STEM Network Conference plaats meer infomatie: http://www.genderandstem.com/conference-2018.html
okt
11/12
STEMM Equality Congress 2018 Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Network, learn and collaborate to achieve greater equality, diversity and inclusion in STEMM. https://stemmequality.com/

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2018 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: