MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 83, maart 2018
VhTo
 
       

Beste lezer,

Met veel plezier laat ik u weten dat het aantal meisjes dat op 12 april gaat meedoen aan Girlsday 2018 alweer ruim de 10.000 is gepasseerd! De bedrijven die deze meisjes uitnodigen hebben fantastische programma’s bedacht waarin de meisjes ook zelf aan de slag gaan. We houden nog even geheim wíe het landelijke startsein aan Girlsday 2018 gaat geven, maar graag laten we u weten dat deze Kick-off  zal plaatsvinden bij BAM Infra Nederland bv. bij de bouw van de Rotterdamsebaan in den Haag! Het thema voor de Kick-off is dan ook ‘innovaties in de bouw’!

U leest in deze nieuwsbrief de laatste tijd veel over VHTO-projecten in de digitale technologie. Het is zeker niet zo dat we onze aandacht hebben verlegd. De speeddates voor meisjes in vmbo, havo en vwo vinden plaats met vrouwelijke professionals uit een breed scala aan technische functies en bedrijven. En de Beeldenbrekers-gastlessen in het basisonderwijs worden gegeven door vrouwelijke installatietechnici, bouw- & infra-specialisten, watermanagers, chemici, operators etcetera. VHTO spant zich in voor meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT.

Dit gezegd hebbende wil ik u ons jongste initiatief op het gebied van digitale vaardigheden niet onthouden. Een grote donatie van Salesforce.org maakt het namelijk mogelijk om een nationaal certificaat (en trainingsprogramma) voor Computer Science te ontwikkelen voor leerlingen (m/v) in de onderbouw van havo en vwo! U kent vast wel het Cambridge-certificaat voor Engels? Een soortgelijk initiatief maar dan voor digitale kennis en vaardigheden.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Kick-off Girlsday!
De Kick-off van Girlsday 2018 staat in het teken van innovaties in de bouw. Het startsein van Girlsday zal daarom dit jaar gegeven worden bij BAM Infra Nederland bv en wel bij de bouw van de Rotterdamsebaan in Den Haag. Wíe dat startschot gaat geven houden we nog even geheim! 


Lees meer
Ontwikkeling CS-certificaat voor onderbouw vo
Start nieuwe ontwikkeling voor digitale vaardigheden in de onderbouw van het voortgezet onderwijs! Samen met de TU Delft en de Radboud Universiteit gaat VHTO een landelijk Computer Science-certificaat en trainingsprogramma ontwikkelen. Vier vo-scholen participeren als pilot-scholen met in totaal 100 jongens en 100 meisjes. Deze ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door een donatie van Salesforce.org.
 
Zwaartekracht en licht
Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek wordt ingezet om de participatie van jongeren in STEM te verbreden, zodat in 2040 de groep science-studenten net zo divers is samengesteld als de inwoners van Nederland!


Lees meer
SAVE THE DATE
Woensdagmiddag 6 juni 2018!
Conferentie over de Digital Gender Gap, georganiseerd door Platform Diversiteit in de IT in samenwerking met VHTO. Met keynote door dr. Konstantina Davaki van de London School of Economics and Political Science over haar zojuist gepresenteerde Research Paper in opdracht van het Europees Parlement.
Locatie: IBM Client Center Amsterdam
 
In de media
Meisjes winnen FIRST LEGO League Benelux
De Pretty Smart POWER Girls uit Zuidhorn mogen eind april de strijd aangaan met kinderen vanuit de hele wereld tijdens het World Festival in Detroit, (VS). Ook andere meisjesteams deden het erg goed, Lees ook het persbericht over de opkomende meisjesteams in de Nationale Onderwijsgids
Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag is het moment voor vrouwennetwerken binnen bedrijven om, in veel gevallen met mannelijke collega’s, gezamenlijk aandacht voor de positie van vrouwen in Tech te vragen. Een breed scala aan evenementen en mooie filmpjes verschenen in de social media. Hier enkele filmpjes
 
Vrouwelijke installatietechnici
Tijdens Wereld-Loodgieters-Dag (11 maart) was er veel aandacht voor meisjes en vrouwen.

Onderzoek van UNETO-VNI laat zien dat meisjes tijdens hun technische opleiding steeds vaker kiezen voor het loodgietersvak. Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De loodgieter bedenkt oplossingen voor een energiezuinig huis en speciale systemen die de riolen controleren. En hij of zij maakt digitale badkamerontwerpen en voorkomt legionellabesmetting met behulp van digitale techniek.

Zie ook het interview met rolmodel Martine!
Bridging the gender gap
Ook in landen waar sprake is van meer gendergelijkheid, zijn substantieel meer mannen dan vrouwen werkzaam in bèta/techniek. In het kader van internationale vrouwendag heeft ‘the Guardian’ de wetenschappelijke studies op een rij gezet die deze gender gap in STEM verklaren. Meisjes hebben minder zelfvertrouwen ten aanzien van bèta/techniek dan jongens. Dit terwijl de feitelijke verschillen in leerprestaties in deze gebieden minimaal zijn. Ook voelen meisjes zich minder thuis ('social belongingness') vanwege het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen in beta/techniek. De onderzoekers pleiten er dan ook voor om meisjes veelvuldig -en op jonge leeftijd al- in aanraking te brengen met rolmodellen.
 
‘Vrouwen behouden voor techniek’
Het onderzoeksproject ‘Vrouwen behouden voor techniek’ is afgerond en heeft onder andere dit handige filmpje opgeleverd.
De conclusies en verdere producten zijn binnenkort op de webpagina van Tech Your Future te zien.
Waarschijnlijk gaat dit onderzoek ook een vervolg krijgen!
 
Agenda
apr
5
Women in STEAM: Music & Technology
Locatie: Het Concertgebouw, Amsterdam
Op 5 april vindt de zevende editie van Deloitte's Women in STEAM: "Music & Technology" plaats. Wil je leren over de invloed van technologie op muziek? En wil je erachter komen welke nieuwe technologieën (zoals Artificial Intelligence) worden gebruikt in de muziekwereld? Meld je dan hier aan.
apr
12
Girlsday 2018
Locatie: Landelijk
Op 12 april vindt Girlsday 2018 plaats! Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via www.girlsday.nl 
apr
19
Work Session ‘Women & Tech: unlocking female tech talent’
Locatie: Arnhem
Work Session ‘Women & Tech: unlocking female tech talent’ tijdens StartupDeltaSummit. Meer informatie
mei
25/26
I, Scientist Conferentie
Locatie: Berlijn
Laat je tijdens deze conferentie inspireren door persoonlijke verhalen van vrouwelijke onderzoekers, leer meer over je carrièremogelijkheden en netwerk met collega's. Meer informatie en aanmelden kan op deze website
Jun
6
Conferentie Digital Gender Gap
Locatie: IBM Client Center
SAVE THE DATE: op woensdagmiddag 6 juni 2018 vindt de conferentie over de Digital Gender Gap plaats. Georganiseerd door Platform Diversiteit in de IT in samenwerking met VHTO. 
Jul
31
Gender & STEM Network Conference 2018
Locatie: University Of Oregon, Eugene, Or, USA
SAVE THE DATE: van 31 juli tot 2 augustus 2018 vindt de Gender & STEM Network Conference plaats meer infomatie: http://www.genderandstem.com/conference-2018.html
okt
11/12
STEMM Equality Congress 2018 Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Network, learn and collaborate to achieve greater equality, diversity and inclusion in STEMM. https://stemmequality.com/

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2018 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: