MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 84, april 2018
VhTo
 
       

Beste lezer,

Graag blikken wij met u terug op Girlsday 2018. Wat een enthousiasme in het hele land. Namens alle 11.262 meisjes bedanken wij de honderden bedrijven die geweldige Girlsday-activiteiten hebben georganiseerd! Girlsday 2019 vindt plaats op 11 april 2019. Doet u ook weer mee? 

Minister Ingrid van Engelshoven, die het landelijke startsein gaf voor Girlsday 2018, gaf aan heel enthousiast te zijn over deze bezoeken van jonge meisjes aan bèta, technische en ICT bedrijven en afdelingen. Zij noemde Girlsday donderdag jl. in de Tweede Kamer in een pleidooi om de bestaande beroepensegregatie te doorbreken. In haar ‘Emancipatienota 2018-2021 Principes in Praktijk’ beschrijft de minister hoe het kabinet de stereotypering tegen wil gaan die meisjes en jongens belemmeren in hun individuele ontwikkeling.

Een andere hoopvolle ontwikkeling is de conceptvisie ‘Digitale geletterdheid’ van curriculum.nu. Een prima tussenproduct van dit ontwikkelteam. Met Felienne Hermans zijn wij het eens dat de ontwikkelaars ook aandacht aan (gender)diversiteit moeten besteden. Lees de recensie van Felienne.

Na Girlsday gaan de activiteiten voor meisjes volop door. Lees in deze nieuwsbrief onder andere over het zomerkamp voor vmbo-meisjes, workshops over toekomstige beroepen en de conferentie 'Let’s close the Digital Gender Gap' op 6 juni. En mis niet de ervaringen van basisschoolleerkrachten die heel tevreden zijn over de scholingen DigiLeerKracht!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Terugblik Girlsday 2018
Veel enthousiaste meisjes op Girlsday 2018! Graag delen we foto’s, verslagen, video's en media-uitingen. Bekijk op de Girlsday-website de nieuwste updates. 

Girlsday 2019
Ook belangrijk, Girlsday 2019 vindt plaats op 11 april 2019! Bedrijven én scholen kunnen zich al aanmelden.
Lees meer
Programmeren moeilijk?
Basisschoolleerkrachten Marley van Schöll, Jan Klouwer en Trudy Scharroo vinden van niet. Zij deden mee aan de gratis tweedaagse scholing DigiLeerKracht en leerden alles over computational thinking en programmeren.

Laat je inspireren door hun ervaringen  en meld je aan voor de scholingsdagen bij jou in de regio.  
Lees meer
 
Vet Technisch Zomerkamp
  
Van 9 tot 13 juli vindt het ‘Vet Technisch Zomerkamp’ plaats voor vmbo-meisjes!
Een week vol met leuke activiteiten om kennis te maken met techniek en de mensen die daarin werken. Ook met Kirsten en Saskia! VHTO organiseert dit zomerkamp samen met Shell Pernis. 

Scholen, ouders en meisjes die meer informatie willen kunnen contact opnemen.
Conferentie: Let's close the Digital Gender Gap
Kom naar de middagconferentie ‘Let’s close the Digital Gender Gap’ op 6 juni 2018.
Een conferentie vanuit Platform Diversiteit in IT  (Cisco, IBM, Lenovo, Microsoft, Oracle en VHTO).
Met een keynote door dr. Davaki van London School of Economics and Political Science, IT-awards voor Young Female Professionals, discussie over #NietGenoeg! En heel veel meisjes op zoek naar rolmodellen. Lees meer en geef je op.
 
 
Meet-ups in Tech
TechniekTalent.nu en VHTO bieden met Meet-ups in Tech pabodocenten de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een selectie van bèta/technische bedrijven. Hier volgen zij een speciaal voor hen ontwikkeld programma. Meet-ups in Tech laat pabodocenten in aanraking komen met de bèta/technische beroepspraktijk. Zo krijgen ze een beter beeld van de breedte van de bèta/technische sector en de diversiteit aan beroepen hierbinnen.

Lees meer
(Y)our Future Design
In samenwerking met Microsoft organiseert VHTO ‘(Y)our Future Design’, een creatief evenement waar 100 meisjes van het voortgezet onderwijs, onderbouw havo/vwo, aan de slag gaan met het ontwerpen van hun professionele toekomst. Meisjes verkennen wat de banen van de toekomst zijn en welke nieuwe vaardigheden je hiervoor nodig hebt. Creativiteit in combinatie met technologie, en het samenbrengen van verschillende disciplines, staan hierbij centraal.
Lees meer
 
Omscholen: Ilse deed het! 
Ilse van der Schans schoolde zich om van anesthesiemedewerker tot TIG-lasser. Ze vertelt: ‘Ik ben al 20 jaar werkzaam in de zorg, als anesthesiemedewerker. Absoluut een mooi vak, prima betaald en werk genoeg.  Maar het werd tijd voor een nieuwe wereld. Metaal en techniek hadden altijd wel mijn interesse, maar het kwam er nooit van. Een baan, een man, een kind en hobby’s. Uiteindelijk toch de stap gezet en twee lasdiploma’s gehaald én een stageplek voor twee dagen per week bemachtigd in een lasbedrijf. Nu dus twee banen maar de bedoeling is om uiteindelijk helemaal ‘de metaal’ in te gaan. Wat ik wil uitdragen is: je kunt zeker omscholen (ook op latere leeftijd). Het kost misschien geld, tijd en veel omwegen. Maar als je wilt investeren dan kan het écht. Als mensen zien dat je gemotiveerd bent dan zijn ze bereid om je te helpen.’
 
Storytelling en toekomstdromen
Welk effect heeft een leesboek met een technisch meisje in de hoofdrol op de toekomstdromen en techniekbeelden van jonge meisjes? VHTO voerde in opdracht van OTIB een onderzoek uit onder 145 negenjarige meisjes naar deze vorm van storytelling in het boek ‘Theater Popcorn: Toi toi toi’.
Lees meer
Nederlandse meisjes winnen wiskunde-prijzen
Opnieuw hebben Nederlandse meisjes zilveren en bronzen medailles gewonnen tijdens de Wiskunde Olympiade voor vrouwelijke wiskundetalenten. Deze zevende European Girls’ Mathematical Olympiad werd dit jaar georganiseerd in Italië. Nederland zal EGMO 2020 organiseren.

Lees meer
 
Agenda
Jun
6
Conferentie: Let's close the Digital Gender Gap
Locatie: IBM Client Center
Op woensdagmiddag 6 juni 2018 vindt de conferentie over de Digital Gender Gap plaats. Georganiseerd door Platform Diversiteit in de IT in samenwerking met VHTO. Meer informatie of aanmelden? Klik hier
Jul
09/13
Vet Technisch Zomerkamp
Locatie: Shell Pernis
Van 9 tot 13 juli vindt het ‘Vet Technisch Zomerkamp’ plaats voor vmbo-meisjes! Een week vol met leuke activiteiten om kennis te maken met techniek en de mensen die daarin werken. Op de hoogte blijven? Mail naar communicatie@vhto.nl
Jul
31
Gender & STEM Network Conference 2018
Locatie: University Of Oregon, Eugene, Or, USA
SAVE THE DATE: van 31 juli tot 2 augustus 2018 vindt de Gender & STEM Network Conference plaats meer infomatie: http://www.genderandstem.com/conference-2018.html
sep
14
Kennisconferentie 'Meer Meisjes in mbo Techniek'
Locatie: Utrecht
Gendergelijkheid in techniek en ICT. De mbo-conferentie over gendergelijkheid in techniek en ICT is een uitstekende kans om nieuwe kennis op te doen, te leren van anderen en elkaar te inspireren. Wilt u meer informatie ontvangen? Mail dan naar mbo@vhto.nl of meldt u meteen aan via deze link
okt
11/12
STEMM Equality Congress 2018 Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Network, learn and collaborate to achieve greater equality, diversity and inclusion in STEMM. https://stemmequality.com/

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2018 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: