MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 86, september 2018
VhTo
 
       

Beste lezer,

Na een warme zomer met zomerkampen en onze onderzoekersconferentie in de Verenigde Staten, zijn de scholen inmiddels begonnen en start VHTO weer met haar voorlichtingsactiviteiten en trainingen. E staan veel activiteiten voor het najaar op de agenda. Zo organiseren we al komende vrijdag de kennisconferentie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’. En natuurlijk nodigen we ook dit schooljaar basisschoolleerkrachten uit voor de tweedaagse scholingen DigiLeerKracht.
 
Graag attendeer ik u op de flyer en de brochure van Werk.En.De.Toekomst, het partnerschap van Atria, Emancipator, de Nederlandse Vrouwen Raad en VHTO. Gedurende vijf jaar (2018-2022) richt Werk.en.de Toekomst zich op het doen van onderzoek, het identificeren van stereotypen en positieve counterstereotypen, het inzetten van rolmodellen, het delen van goede voorbeelden en het agenderen bij overheid, sociale partners, onderwijsinstellingen en werkgevers.
 
Kent u eigenlijk al onze recente publicatie ‘De tien inzichten in gender en STEM’? In deze publicatie bundelen we de actuele kennis over meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT, gebaseerd op best practices en ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken en bedrijfsanalyses. In 2011 bracht VHTO een soortgelijke trendanalyse uit; de huidige publicatie bouwt hierop voort.
 
Graag tot ziens bij onze activiteiten in het nieuwe schooljaar!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Zomerkampen voor meisjes
Meisjes zijn enthousiast over techniek en ICT. Zeker als je ‘all girls’ activiteiten organiseert! Dat hebben de 2 zomerkampen die VHTO organiseerde weer bevestigd. Met Shell Pernis organiseerden we het Vet Technisch Zomerkamp voor 30 vmbo-meisjes. Een gevarieerd programma vol technische doe-activiteiten, een Energy-challenge en veel rolmodellen.
Twee weken later vond het DigiVita Zomerkamp plaats waarin 50 meisjes (10-14 jaar) leerden programmeren.
Graag delen we de foto’s! Klik hier voor het Vet Technisch Zomerkamp en hier voor het DigiVita Zomerkamp.
Genderdiversiteit bij
MKB-bedrijven
Het Europese samenwerkingsproject ENGENDERING STEM heeft als doel om MKB-bedrijven in de technische sector te helpen bij het aantrekken en behouden van meer vrouwen. Met een online self-assessment test, een best practice handboek en advies op maat krijgen MKB-bedrijven ondersteuning bij bereiken van meer gendergelijkheid op de werkvloer. Op 10 oktober vindt het eerste internationale evenement plaats in Amsterdam. VHTO is projectpartner. Lees meer over het project. Aanmelden voor de conferentie van 10 oktober kan hier
 
DigiLeerKracht in schooljaar 2018-2019
Ook in schooljaar 2018-2019 maakt Google weer mogelijk dat basisschoolleerkrachten twee gratis scholingsdagen kunnen volgen over programmeren en computational thinking. Lees hier waar de succesvolle DigiLeerKracht-scholingen in najaar 2018 plaatsvinden, meld u hier aan, of lees hieronder de verhalen van drie leerkrachten die hebben deelgenomen.
Lees meer
Vrouwen behouden voor ICT
Wat kunnen bedrijven en opleidingen doen om de hoge uitstroom van vrouwen uit de ICT tegen te gaan?
In deze whitepaper van TechYourFuture worden resultaten van onderzoek naar de achtergrond van de uitstroom en naar interventies besproken.
Hierin staat het person-environment fit model centraal.
Lees meer
 
DigiVita Code Events tijdens CodeWeek 2018
Op 6 oktober gaat de CodeWeek van start! Overal in Europa vinden activiteiten plaats voor kinderen, georganiseerd door scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties. Doel: zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met alle facetten van digitale geletterdheid.
Tijdens CodeWeek 2018 organiseert VHTO meerdere DigiVita Code Events. Onder andere in samenwerking met Tilburg University vindt op maandag 15 oktober het DigiVita Creative Code Event plaats voor meisjes van 12 t/m 18 jaar. Tijdens dit event leren meisjes de beginselen van programmeren door hun eigen digitale kunstwerk te maken! Ook leren de meisjes meer over robots, taal, virtuele werelden en video-games. Aanmelden via de website!
 
Kennisconferentie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’
Gendergelijkheid in techniek en ICT
Op vrijdag 14 september 2018 vindt de kennisconferentie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’ plaats in Utrecht.
Vanuit verschillende invalshoeken belichten we de vraag hoe de m/v-balans in mbo techniek en ICT kan verbeteren. Kennis en inzichten over ‘vrouwen en techniek’, ervaringen van studentes en showcases van mbo-scholen wisselen elkaar af.
Experts op diverse vakgebieden zijn uitgedaagd hun visie met u te delen. 
Lees meer
Terugblik Gender & STEM-conferentie
Ons internationale onderzoekersnetwerk ‘Gender &  STEM’ heeft als doel een beter inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van loopbaankeuzes en loopbaanontwikkeling van vrouwen in STEM. Afgelopen zomer vond de 4e netwerk-conferentie plaats in de Verenigde Staten. Ook Nederlandse onderzoekers waren aanwezig. Zo gaf Annemarie van Langen (KBA Nijmegen) een presentatie over TIMSS en PISA-data.

Save the date: De 5e editie van de Gender & STEM conferentie vindt plaats in Sydney op 30 juli 2020.
 
Uit de pers
Microsoft scoort een 9!
Microsoft Nederland scoort een 9 op de feministische meetlat van OPZIJ! De hoge score verdient Microsoft voor het verruimen van de zorgverloven en voor de hoge percentages vrouwelijke medewerkers (30%) en vrouwelijke directieleden (50%). In het septembernummer (Opzij 6, jaargang 46) worden onder andere de 5 vrouwelijke directieleden geportretteerd.
Prestigieuze prijs Ewine van Dishoeck
Felicitaties voor Ewine van Dishoeck! Uit handen van de Noorse koning Harald V ontving astrofysica Ewine van Dishoeck op 4 september een van de hoogste wetenschappelijke onderscheidingen in haar vakgebied: de Kavliprijs. Onlangs is Ewine ook benoemd tot voorzitter van de Internationale Astronomische Unie (IAU).
 
Mevrouw de professor
Mevrouw de professor- Nederland moet er nog aan wennen. In Trouw worden vrouwelijke hoogleraren aan de TU Delft, Merle de Kreuk en Neelke Doorn, geïnterviewd. ‘Aan de universiteit is het voor vrouwen altijd nog harder werken dan voor mannen. Zeker op een technische universiteit’ zo stellen zij. De TU Delft streeft naar 15% vrouwen aan de top, en dat doel is al gehaald. De TU Delft kijkt bij benoemingen minder naar een traditioneel càrrierepad. Lees verder
 
Agenda
sep
13
Female impact!
Locatie: Nieuwegein
Op 13 september organiseert OTIB, in samenwerking met OOM, OOC en WePowerPeople een bijeenkomst voor vrouwelijke ondernemers in techniek. Kijk hier voor het hele programma. Aanmelden kan hier
sep
14
Kennisconferentie 'Meer Meisjes in mbo Techniek'
Locatie: Utrecht
Gendergelijkheid in techniek en ICT. De mbo-conferentie over gendergelijkheid in techniek en ICT is een uitstekende kans om nieuwe kennis op te doen, te leren van anderen en elkaar te inspireren. Wilt u meer informatie ontvangen? Mail dan naar mbo@vhto.nl of meld u meteen aan via deze link
sep
24/25
DigiLeerKracht Scholing Zwolle
Locatie: Zwolle
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
sep
27
Connecting women in Science
Locatie: Amersfoort
Het netwerkevent van NWO voor vrouwen in exacte en natuurwetenschappen. Meer informatie staat op de website
sep
28
Smart City Challenge Den Bosch
Locatie: Den Bosch
De eerste Smart City Challenge van het nieuwe schooljaar. 50 basisschoolmeisjes uit Den Bosch gaan op het gemeentehuis aan de slag met een spannende challenge waarbij ze Den Bosch een "slimmere" stad maken door gebruik van digitale technologie. Meer informatie www.smartcitygirls.nl
okt
01/02
DigiLeerKracht Scholing Rotterdam
Locatie: Rotterdam
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
okt
08/09
DigiLeerKracht Scholing Eindhoven
Locatie: Eindhoven
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
okt
10
ENGENDERING STEM Conferentie
Locatie: Amsterdam
Op 10 oktober organiseert VHTO in Amsterdam de eerste internationale ENGENDERING STEM conferentie. Tijdens deze conferentie worden de resultaten van de eerste 12 maanden van het project gepresenteerd. Daarnaast deelt iedere partner een best practice van een werkgever die laat zien dat investeren in diversiteit een positieve bijdrage levert voor hun bedrijf. Deelname is gratis en aanmelden kan via deze website.
okt
10
Deloitte Women in STEAM
Locatie: CORPUS, Leiden
Wil je meer te weten te komen over de toekomst van kunstmatige intelligentie en ons menselijk lichaam? Kom naar de 8e editie van Women in STEAM: Artificial Intelligence, the Human Body & Technology event in CORPUS, Leiden. Aanmelden en meer informatie  
okt
11/12
STEMM Equality Congress 2018 Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Network, learn and collaborate to achieve greater equality, diversity and inclusion in STEMM. https://stemmequality.com/
okt
29/30
DigiLeerKracht Scholing Utrecht
Locatie: Utrecht
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
nov
       
DigiLeerKracht Scholingen november
Locatie: Doetinchem, Lelystad, Enchede en Amsterdam
In november vinden de volgende DigiLeerKracht-scholingen plaats:
05/06 nov 2018 in Doetinchem
12/13 nov 2018 in Lelystad 
19/20 nov 2018 in Enschede 
26/27 nov 2018 in Amsterdam 
Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
nov
15
Physics and Astronomy Ladies' Day
Locatie:Universiteit Leiden
Op donderdag 9 november vindt de Physics an Astronomy Ladies' Day plaats op de Universiteit Leiden. Op deze dag zijn meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studies Natuurkunde en Sterrenkunde. Meer informatie en aanmelden
nov
16
Informatics Ladies' Day
Locatie:Universiteit Leiden
Op vrijdag 16 november vindt de Informatics Ladies' Day plaats op de Universiteit Leiden. Op deze dag zijn meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studie Informatica. Meer informatie en aanmelden

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2018 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: