MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 87, oktober 2018
VhTo
 
       

Beste lezer,

Een week vol themadagen. Vandaag, 11 oktober, is het Meisjesdag. Een internationale dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, met aandacht voor de positie van meisjes wereldwijd. Onder het thema van dit jaar With Her: a Skilled GirlForce vinden acties plaats om meisjes opleidingen naar werk en economische zelfstandigheid te bieden. En aandacht voor het doorbreken van genderstereotypen die de talentontwikkeling in de weg staan. Op 9 oktober, Ada Lovelace Day, was er veel aandacht voor de verdiensten van vrouwen in bèta, techniek en ICT.

Wordt het teveel met al die themadagen? We kunnen in Nederland niet vaak genoeg meisjes de boodschap meegeven dat ook zij alles kunnen worden in het leven en voorbeeldvrouwen voor hun zichtbaar maken. Want you can’t be what you can’t see!

Lees in deze nieuwsbrief onder andere over onze nieuwe activiteiten voor kleine en voor grotere meisjes op het gebied van Artificial Intelligence en de grote aandacht in de media voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Serie workshops voor jonge meisjes over AI en Mentoring Circles
Op het Amsterdam Science Park gaat VHTO i.s.m. Qualcomm en studentes een serie workshops aanbieden voor basisschoolmeisjes.
Vrolijke ontdek- & doe-evenementen over machine-learning, deep vision, IoT, speech & face recognition en nog veel meer… (natuurlijk in het Nederlands).

Studentes Informatica en AI kunnen meedoen aan Mentoring Circles met vrouwelijke professionals en onderzoekers op deze terreinen. Om de nieuwste ontwikkelingen te volgen, (ethische) discussies over toepassingen te voeren en te praten over loopbaanmogelijkheden.
Nieuw project met TechniekTalent.nu:
Meet-ups in Tech voor pabodocenten
Dit najaar krijgen pabodocenten de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij toonaangevende techbedrijven. TomTom (30 okt), Vanderlande (5 nov), Signify (8 nov) en T-Mobile (15 nov) hebben een interessant programma samengesteld speciaal voor pabodocenten.
Zo krijgen ze een interactieve tour door het bedrijf, ontmoeten bèta/technische-professionals en gaan met hen en elkaar in gesprek over technologische innovaties in de sector. Op deze manier kunnen pabodocenten hun beeld van de technische beroepspraktijk verbreden en verrijken. Meld je nu aan!
Lees meer
 
Conferenties
Engendering Future Talent in STEM Congress
10 oktober jl. vond het ENGENDERING STEM Congress plaats. Een dag vol best practices, case studies en persoonlijke verhalen. Naast de vele voorbeelden uit Spanje, Schotland en Nederland werden ook de nieuwe Self-Assessment Toolkit en de Best Practice Guide voor het MKB gelanceerd. Hierover is binnenkort meer te vinden op de website. 
Lees meer
Kennisconferentie 'Meer meisjes in mbo Techniek'
Op 14 september vond de Kennisconferentie Meer meisjes in mbo Techniek plaats. De lessen over gendergelijkheid in mbo techniek en ICT kunt u nalezen in het verslag van de dag. 

Op de website vindt u een fotoverslag en de statements van de vijf experts.  
Lees meer
 
The Power of Parity
McKinsey Global Institute publiceerde onlangs ‘The Power of Parity’ met de subtitel 'Het potentieel pakken: de waarde van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt'. De onderzoekers laten zien dat Nederland goed scoort op een aantal maatschappelijke indicatoren van gendergelijkheid, zoals dat meisjes het goed doen in het onderwijs. Maar dat vertaalt zich niet volledig door naar de arbeidsmarkt. Er is veel vrouwelijk potentieel, maar dat wordt niet volledig benut. Opnieuw een onderbouwd pleidooi voor goede voorlichting over studie-en beroepskeuzes én de implicaties daarvan en voor het werken met inspirerende rolmodellen die genderstereotypen doorbreken.
Lees meer
 
Meubelmakers worden?
Dat kan iedereen! 
Meubelmaker worden betekent een vak leren en vakmensen zijn hard nodig. Wat hou(d)t je tegen? Zo luidt de nieuwe campagne om meer jongens én meisjes te enthousiasmeren voor de studie Meubelmaken.

Bekijk bijvoorbeeld de video’s van Nikki en Marloes, die vertellen over hun hobby's, bijbaantjes en hun studie tot meubelmaker.
Lees meer
Digitale vaardigheden ontwikkelen?
Meisjes en vrouwen (18+) kunnen op 10 & 11 november een weekend lang gratis leren om apps of een website te ontwikkelen en hun eigen onderneming ‘in the cloud’ te lanceren. Het thema voor dit event is ‘vrouwen-voeding-gezondheid’. Het ‘Moving IT Forward’ weekend vindt plaats bij Webster Leiden Campus. IT-studentes die mee willen helpen bij de organisatie worden ook uitgenodigd. 
Lees meer
 
Uit de media
Seksistische hoogleraar natuurkunde zet discussie op scherp:
hoe gaat de opmars van bètavrouwen?
Naar aanleiding van de ophef rondom de toespraak van de Italiaanse hoogleraar Alessandro Strumia bij CERN ging de Volkskrant afgelopen zaterdag in op de vraag: hoe gaat het eigenlijk met de vrouwen in bètastudies? Met bijdragen van wetenschapsjournalist Ans Hekkenberg, Hanke Korpershoek (RUG), Claudia Werker (TU Delft) en VHTO. Lees verder
 
Connecting women in science
Op Donderdag 27 september 2018 vond Insight Out plaats, het netwerkevent voor vrouwen in de exacte en natuurwetenschappen. Het programma bevatte inspirerende verhalen, workshops en netwerkmogelijkheden. Meer dan 150 vrouwen uit de wetenschap ontmoetten elkaar om ervaringen en inzichten te delen.
Lees meer
Meiden zijn beter in bèta dan jongens, en toch…
In De Ingenieur aandacht voor een Australisch onderzoek naar de schoolwaardering van 1,6 miljoen leerlingen.  Meisjes presteren in het onderwijs gemiddeld iets beter in de bètavakken dan jongens en hebben dus alle reden te denken dat ze net zo bèta-slim, zo niet slimmer zijn dan jongens. Juist bij de niet-bètavakken zijn de verschillen tussen meiden en jongens veel duidelijker.
Lees meer
 
Kinderboekenweektip!

In de kinderboekenweek willen we de aandacht vragen voor een nieuw kinderboek: Ada Dapper, Wetenschapper van Andrea Beaty.
Een prachtig geïllustreerd boek over Ada Marie Dapper, een klein nieuwsgierig meisje vernoemd naar de grote vrouwelijke wetenschappers Ada Lovelace en Marie Curie. In deze serie is eerder Roza Rozeur, Ingenieur uitgegeven.
 
Agenda
okt
11/12
STEMM Equality Congress 2018 Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Network, learn and collaborate to achieve greater equality, diversity and inclusion in STEMM. https://stemmequality.com/
okt
29/30
DigiLeerKracht Scholing Utrecht
Locatie: Utrecht
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
okt
30
Meet-up in Tech voor pabodocenten bij TomTom 
Locatie: Amsterdam
TomTom heeft speciaal voor pabodocenten een interactief programma samengesteld dat een interessant inkijkje geeft in hun technische beroepspraktijk.
Achter het navigatiesysteem in je auto gaat een wereld van technologie schuil. Die zich steeds verder ontwikkelt. In welke richting? Dat hoor, zie en ervaar je tijdens dit bedrijfsbezoek. Meer informatie en aanmelden
nov
5
Meet-up in Tech voor pabodocenten bij Vanderlande
Locatie: Veghel
Vanderlande heeft speciaal voor pabodocenten een interactief programma samengesteld dat een interessant inkijkje geeft in hun technische beroepspraktijk.
Sorteersystemen voor pakketten, bagageafhandeling op vliegvelden, robots en shuttles die vanuit magazijnen winkelketens bevoorraden. Kijk mee over de schouders van engineers, projectleiders en andere technici voor wie dit dagelijks werk is. Meer informatie en aanmelden
nov
5/6
DigiLeerKracht Scholing Doetinchem
Locatie: Doetinchem
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
nov
8
Meet-up in Tech voor pabodocenten bij Signify
Locatie: Winterswijk
Signify heeft speciaal voor pabodocenten een interactief programma samengesteld dat een interessant inkijkje geeft in hun technische beroepspraktijk.
Verlichting is steeds vaker connected. Signify, het voormalige Philips Lighting, geeft je een uniek inkijkje in het Customisation & Solution Center, waar binnenverlichtingsarmaturen op maat worden ontworpen én geproduceerd. Meer informatie en aanmelden
nov
12/13
DigiLeerKracht Scholing Lelystad
Locatie: Lelystad
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
nov
15
Meet-up in Tech voor pabodocenten bij T-Mobile
Locatie: Den Haag
T-Mobile heeft speciaal voor pabodocenten een interactief programma samengesteld dat een interessant inkijkje geeft in hun technische beroepspraktijk
Het internet der dingen, waarin alles met alles verbonden is, 5G-netwerken met ongelofelijke snelheden. Nieuwe mobiele diensten die we nog niet eens bedacht hebben. Stap in de toekomst van T-Mobile. Meer informatie en aanmelden
nov
15
Physics and Astronomy Ladies' Day
Locatie:Universiteit Leiden
Op donderdag 9 november vindt de Physics an Astronomy Ladies' Day plaats op de Universiteit Leiden. Op deze dag zijn meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studies Natuurkunde en Sterrenkunde. Meer informatie en aanmelden
nov
16
Informatics Ladies' Day
Locatie:Universiteit Leiden
Op vrijdag 16 november vindt de Informatics Ladies' Day plaats op de Universiteit Leiden. Op deze dag zijn meisjes uit 5- en 6-vwo welkom om kennis te maken met de studie Informatica. Meer informatie en aanmelden
nov
19/20
DigiLeerKracht Scholing Enschede
Locatie: Enschede
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
nov
26/27
DigiLeerKracht Scholing Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
nov
28/29
European Women in Tech Conference
Locatie: Amsterdam
A conference with inspirational keynote speakers, personal development workshops, technical classes and networking opportunities. More information on the website.

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2018 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: