MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 88, november 2018
VhTo
 
       

Beste lezer,

The Future of Jobs, the Future of Work … Trendrapporten van organisaties als World Economic Forum en Deloitte schetsen een toekomst waarin werk en banen ingrijpend  veranderen door digitalisering en robotisering. Een toekomst waarin functies zullen verdwijnen maar er ook vele nieuwe functies ontstaan. In AG-connect worden 21 banen van de toekomst belicht. Opvallend is dat bij veel banen niet alleen IT-kennis en digitale vaardigheden centraal staan. Ethisch gedrag en veiligheid zijn ook belangrijke kenmerken van deze toekomstige banen. Dit vraagt om STEAM en multidisciplinaire studies. Studies waarin meer meisjes hun interesses en aspiraties voor technologie én samenleving terugzien. Is Artificial Intelligence zo’n studie? Vormt AI de juiste uitdagende mix van IT met andere disciplines waardoor steeds meer vrouwelijke studenten hiervoor gaan kiezen? Samen met vrouwelijke AI-studentes, onderzoekers en start-ups zijn wij in elk geval al begonnen om basisschoolmeisjes te laten zien welke mogelijkheden het ‘trainen van machines’ ons kan bieden. Let’s dive deep, girls!
 
In dit nummer aandacht voor de vele speeddates die we organiseren voor meisjes in het voortgezet onderwijs met vrouwelijke professionals in Tech & IT. Deze voorlichtingen zijn ingebed in het LOB-programma van de vo-scholen. Vwo-meisjes kregen vorige week nog een extra kans om rolmodellen te spreken en zich te oriënteren op vervolgstudies, want de Universiteit Leiden organiseerde weer twee Ladies’ Days, de Physics and Astronomy Ladies' Day en de Informatics Ladies’ Day voor meisjes uit 5 en 6 vwo.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

3.000 meisjes ontmoeten Tech & IT-professionals 
Overal in het land ontmoeten duizenden meisjes op vmbo, havo en vwo vrouwelijke professionals in Tech & IT tijdens de door VHTO georganiseerde speeddates. Om een goede profielkeuze te kunnen maken krijgen deze meisjes de mogelijkheid om de rolmodellen te bevragen over hun dagelijkse werkzaamheden en hun opleidingsachtergrond. Dankzij de vrijwillige inzet van deze professionals hebben vo-meisjes beter zicht op het enorme scala aan functies en beroepen in Tech & IT.
Lees meer
Werk.en.de Toekomst:
benut alle talenten
VHTO maakt sinds 2018 deel uit van Werk.en.de Toekomst. Deze samenwerking van verschillende organisaties zet zich in voor het doorbreken van genderstereotypering in onderwijs en arbeidsmarkt.

Een van de vele interventies in dit kader is het vinden en/of initiëren van alternatieve (her)opleidingsmogelijkheden om talenten van vrouwen te benutten voor Tech & IT. Op 23 november vindt de eerste van meerdere Stakeholder-bijeenkomsten hierover plaats bij Salesforce, georganiseerd door VHTO en NVR.


 
Bridging the digital gender divide
Het OECD rapport ‘Bridging the Digital Gender Divide: Include, Upskill, Innovate’ laat opnieuw zien dat verschillende interventies nodig zijn om de wereldwijde digitale uitsluiting van meisjes en vrouwen te doorbreken.
Op 15-jarige leeftijd wil slechts 0,5% van de meisjes ICT-professional worden (naast 5% van de jongens). Het veranderen van de gender-specifieke verwachtingen bij beroepen wordt als cruciaal gezien naast vrouwelijke rolmodellen in de STEM-gebieden. Gepleit wordt voor gericht beleid en consequente dataverzameling over m/v-participatie. 
Lees meer
 
Hoger onderwijs
Pump your Career!
Op 12 december vindt opnieuw Pump Your Career plaats voor vrouwelijke wetenschappers (driejaarlijks, georganiseerd door NWO en LNVH). Omdat diversiteit en inclusiviteit onontbeerlijk zijn voor de wetenschap! Dé plek om inspiratie op te doen en je talent te ontwikkelen tijdens workshops, lezingen en meet&greets.
 
Tijdens Pump your Career wordt ook de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2018 van LNVH gepresenteerd. Zie de Monitor 2017
Lees meer
Athenaprijs 2018 
Marie-Eve Aubin-Tam en Monique van der Veen ontvangen op 4 december tijdens het chemiecongres CHAINS de Athenaprijs 2018 van NWO. Beiden zijn onderzoekers aan de TU Delft. De prijs beloont excellente vrouwelijke chemici die een rolmodel vormen voor andere onderzoekers. Aubin-Tam en Van der Veen zetten zich allebei in voor verbetering van het tenure track-beleid in Nederland. 

Lees meer
 
Women in Science Beurzen
Topwetenschappers Liesbeth van Vliet (Nivel) en Aimee van Wynsberghe (TU Delft) ontvingen de Women in Science-beurzen 2018. Een initiatief van L’Oréal en UNESCO i.s.m. NIAS en LNVH met als motto The world needs science, science needs women’. Zij ontvingen de beurzen (25.000 euro) voor hun bijdrage aan de wetenschap. Lees verder over hun onderzoek.

Lees meer
MacGillavry Fellowship UvA
De Bètafaculteit (FNWI) van de UvA gaat de MacGillavry Fellowship weer invoeren om de genderdiversiteit binnen de onderzoekinstituten te stimuleren. Er komen zes posities voor vrouwelijke onderzoekstalenten vrij. Na eerdere benoemingen werd de Fellowship stop gezet, maar via het reguliere personeelsbeleid blijkt de genderdiversiteit te langzaam toe te nemen. 
Lees meer
 
‘In Iran is een vrouw in techniek normaal’
De Iraanse Helen Kardan (37) vindt het opvallend dat zo weinig vrouwen in Nederland een technische beroep hebben. Toen zij studeerde aan de Technische Universiteit in Teheran was meer dan de helft vrouw. Sinds kort werkt ze als werktuigbouwkundige bij ASML en wil graag andere vrouwen inspireren om vol te gaan voor hun baan in de techniek. 
Lees meer
 
Speciale uitgaven
GirlsFuture
Mooi voorbeeld uit Zeeland! De nieuwe vmbo-editie van de Zeeuwse glossy over meisjes en techniek GirlsFuture is uit.
GirlsFuture is bedoeld om meisjes én hun ouders en docenten te laten zien dat een keuze voor techniek een goede optie is.
GirlsFuture is geïnitieerd door Huis van de Techniek in samenwerking met Scalda, HZ University of Applied Sciences en de Decanenkring Zeeland. 
Lees meer
Curious IT
En een mooi voorbeeld uit Rotterdam. De Hogeschool Rotterdam heeft Curious/IT gemaakt. Dit magazine staat vol met inspirerende verhalen van vooral vrouwelijke studenten, nieuwkomers op de arbeidsmarkt, innovators en toppers uit het IT-veld. Voor meisjes om zich te oriënteren op een toekomst met en in IT. 


Lees meer
 
Agenda
2018
nov
26/27
DigiLeerKracht Scholing Amsterdam
Locatie: Amsterdam
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
nov
28/29
European Women in Tech Conference
Locatie: Amsterdam
A conference with inspirational keynote speakers, personal development workshops, technical classes and networking opportunities. More information on the website.
2019
feb
11
International Day of Women and Girls in Science
Houd de VHTO-nieuwsbrief en website in de gaten voor meer nieuws over de VN International Day of Women and Girls in Science.
feb
16
DigiVita Code Event
Locatie: Hogeschool Rotterdam
VHTO organiseert in samenwerking met Hogeschool Rotterdam een DigiVita Code Event op  zaterdag 16 februari 2019. Aanmelden? www.vhto.nl/aanmelden
apr
11
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 11 april 2019 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technisch en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2018 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: