MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 89, december 2018
VhTo
 
       

Beste lezer,

Meisjes kiezen vaker voor techniek en jongens wat vaker voor de zorg. Zo laat de zojuist verschenen Emancipatiemonitor zien. Maar er blijft nog veel te wensen over voor het nieuwe jaar (en de jaren die volgen). Meisjes met een technische studie gaan lang niet allemaal in hun vakgebied werken en al nemen de instroomcijfers gestaag toe, hopen we op een massieve doorbraak van vrouwen in Tech en IT!

Samen met vele partners hebben we in het afgelopen jaar geweldige voorlichtingsactiviteiten voor duizenden meisjes in het funderend onderwijs kunnen organiseren. Honderden vrouwelijke professionals zijn met ons op pad gegaan om in heel Nederland op scholen meisjes te ontmoeten en te vertellen over hun werk. Ruim 300 pabo-studenten hebben deze rolmodellen op hun werk bezocht en met hen W&T-lessen voor basisschoolkinderen gemaakt. Tientallen vrouwelijke bèta/technische studenten hebben ons geholpen bij speciale events voor meisjes zoals de Smart City Challenges for Girls, de DigiVita Code Events en de Design (Y)our Future-workshops. Beeldenbrekers-lessen worden nu in de onderbouw- en middenbouwklassen gegeven. 19 mbo-scholen hebben inmiddels met ons een genderscan uitgevoerd en doen mee met ‘Meer meisjes in mbo Techniek’. Ruim 600 basisschoolleerkrachten hebben onze DigiLeerKracht-scholingen gevolgd. 358 bedrijven hebben gezamenlijk 11.262 meisjes ontvangen op Girlsday. En we organiseerden 4 conferenties, 2 zomerkampen en we brachten nieuwe Dit Doe Ik-filmpjes en voorlichtingsboekjes uit. Wat een dynamiek, wat een bereik!
Heel veel dank aan al diegenen die deze activiteiten mogelijk maken en samen met VHTO zich inspannen voor meer genderdiversiteit in bèta, techniek en ICT!

Graag wensen wij iedereen fijne feestdagen toe.

Cocky Booij, directeur VHTO

PS Ons kantoor is gesloten van 24 december 2018 tot 7 januari 2019

 

SAVE THE DATE
Op zaterdag 9 februari 2019 vieren we de International Day of Women and Girls in Science 2019 in Leiden!

Op deze, door de Verenigde Naties ingestelde jaarlijkse dag, organiseert Universiteit Leiden samen met VHTO en NOVA een feestelijke dag voor vrouwelijke wetenschappers, promovendi, studenten en scholieren.
Lees meer
Emancipatiemonitor 2018
Sinds 2007 is de studiekeuze minder seksespecifiek geworden. Dat geldt ook voor de verdeling van mannen en vrouwen over beroepsklassen. Het aandeel vrouwen in zorg, dienstverlening en administratie is iets gedaald, en hun aandeel in technische beroepen en ICT iets toegenomen. Zorg is er over de doorstroom van vrouwen naar banen in de techniek. 
Lees meer
 
Assist the Teacher laat onderwijsassistenten kennismaken met techniek
Kennismaken met de technische praktijk en het doorbreken van stereotypen? Dat doet het nieuwe project ‘Assist the Teacher’, een samenwerking tussen TechniekTalent.nu en VHTO. Het laat studenten van de mbo-opleiding Onderwijsassistent zien hoe breed en divers het technische werkveld is. 
Lees meer
Share my Day in Tech in 2018
Dit jaar gingen 303 pabo-studenten op bezoek bij een bèta/technisch bedrijf in het kader van ‘Share my Day in Tech’. Daar ontmoeten ze een vrouwelijke technische professional en lopen een dagdeel met haar mee. Hun ervaring werkten de studenten uit tot een W&T-les voor hun basisschool.   
Lees meer
 
Uit de pers:
Kwaliteiten van meisjes onderschat?
In haar column in de Volkskrant schrijft Aleid Truijens over de mogelijke bias van basisschoolleerkrachten. De Jeugdmonitor van CBS toont namelijk dat veel vo-meisjes het goed doen op een hoger schoolniveau dan het schooladvies van de basisschool.
Lees meer
 
Girls Challenge van TU Delft: kraak de code
Ben jij een meisje, zit je in 5 VWO en heb je een bèta-profiel? Ben je benieuwd naar Werktuigbouwkunde en durf je het aan om er op een speelse en uitdagende manier achter te komen of dit jouw toekomstige studie is? Schrijf je dan nu in voor de Girls Challenge van TU Delft op 8 februari 2019 en kraak de code!
Lees meer
Femke en het zwarte gat dat haar sok opvrat
Een boekentip voor onder de kerstboom: het nieuwe kinderboek Femke en het zwarte gat dat haar sok opvrat. Een boek voor kinderen (en volwassenen) vanaf 4 jaar. Het verhaal gaat over de nieuwsgierige Femke, die leert over zwarte gaten en uiteindelijk zelf een toekomst in natuurkunde ambieert!

Lees meer
 
Agenda
jan
25
Smart City Challenge for Girls 
Locatie: Rotterdam 
VHTO & Eurofiber organiseren de Smart City Challenge for Girls in samenwerking met Gemeente Rotterdam meer informatie: www.smartcitygirls.nl
feb
9
Women in Science Day
Locatie: Universiteit Leiden
Op zaterdag 9 februari 2019 organiseert Universiteit Leiden samen met VHTO en NOVA de International of Women in Science Day 2019 in Leiden! Lees meer
feb
11/12
DigiLeerKracht Scholing Utrecht
Locatie: Utrecht
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
feb
16
DigiVita Code Event Rotterdam
Locatie: Hogeschool Rotterdam
VHTO organiseert in samenwerking met Hogeschool Rotterdam een DigiVita Code Event op  zaterdag 16 februari 2019. Aanmelden? www.vhto.nl/aanmelden
mrt
9
DigiVita Code Event Zwolle
Locatie: Hogeschool Windesheim
VHTO organiseert in samenwerking met Hogeschool Windesheim een DigiVita Code Event op  zaterdag 9 maart 2019. Aanmelden? www.vhto.nl/aanmelden
mrt
13
DigiLeerKracht Scholing Spijkenisse
Locatie: Spijkenisse
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
mrt
15
Tech Track
Locatie: Apeldoorn
Tech Track is een side-event voor meisjes bij WK Para-Cycling in Apeldoorn
apr
11
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 11 april 2019 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier
mei
06/07
DigiLeerKracht Scholing Alkmaar
Locatie: Alkmaar
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
mei
24
SAVE THE DATE: Spiegelbeeld-rolmodellenconferentie
Locatie: t.b.a.
Voor alle Spiegelbeeld-rolmodellen organiseert VHTO op 24 mei 2019 een grote conferentie. Noteer alvast de datum!

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2018 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: