MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 90, februari 2019
VhTo
 
       

Beste lezer,
 
Met fris enthousiasme zijn we 2019 ingestapt.
Direct al in januari vonden er veel profielkeuzevoorlichtingen voor meisjes plaats in samenwerking met vrouwelijke professionals, onze Spiegelbeeld-rolmodellen. En de eerste Smart City Challenge voor Girls van dit jaar vond plaats in Rotterdam. We zijn heel blij dat we de kans krijgen om dit jaar nog veel meer challenges voor basisschoolmeisjes te organiseren.

Samen met de mbo-scholen en de MBO-Raad hebben we goede hoop dat we met volle kracht door kunnen gaan met de activiteiten om meer meisjes in de technische/IT mbo-opleidingen te interesseren. De genderscans en de aanbevolen activiteiten werpen hun vruchten af, zoals bij ROC van Twente (lees het artikel in Tubantia)

We verheugen ons zeer op de viering van de International Women and Girls in Science Day in samenwerking met de Universiteit Leiden en NOVA op zaterdag 9 februari. Jacqueline Prins, directeur Emancipatie van het Ministerie van OCW zal de dag openen en ingaan op de aandacht voor diversiteit in de wetenschapsbrief van minister van Engelshoven. Ontmoet verder ook onze prominente sprekers en workshopgevers. En neem dochters, kleindochters en buurmeisjes mee voor alle leuke Science doe-activiteiten!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

International Women and Girls in Science Day  
Op 9 februari vieren we de internationale ‘Women and Girls in Science Day’! Wetenschappers, promovendi, alumni, studenten, scholieren en kinderen: iedereen is welkom. Er zijn lezingen van o.a. Robbert Dijkgraaf, Ewine van Dishoeck en Felienne Hermans. Daarnaast zijn er leuke workshops en doe-activiteiten. 'Ontmoet' in deze video alvast een aantal vrouwelijke wetenschappers We zien je graag op 9 februari, dus meld je aan!
aanmelden
Diversiteit binnen de wetenschap vergroten
Minister Van Engelshoven (OCW) heeft haar visie, ambities en beleid op het gebied van wetenschap voor de komende vier jaar bekendgemaakt in de Kamerbrief ‘Nieuwsgierig en betrokken – de waarde van wetenschap’. Op 3 en 4 oktober 2019 wordt de Europese Gender Summit in Nederland georganiseerd in Nederland. Er wordt een nationaal actieplan diversiteit in de wetenschap opgesteld op basis van de kennis die tijdens deze top wordt gedeeld.
Lees meer
 
Aanmelden voor Girlsday 2019 kan nog steeds!
Girlsday laat meisjes tussen de 10 en 15 jaar bèta, techniek en ICT van dichtbij beleven. Ze mogen rondkijken bij bedrijven en onderzoeksorganisaties, maken kennis met (vrouwelijke) bèta/
technische professionals én gaan zelf aan de slag. Aanmelden voor scholen kan hier, bedrijven en onderzoeksorganisaties kunnen zich hier aanmelden. VHTO nodigt in het bijzonder scholen in Utrecht en Den Haag, en bedrijven in Oost-Overijssel uit om zich aan te melden!
Lees meer
Beeldenbrekers in alle leerjaren
Doorbreken van genderstereotiepe beelden over beroepen in het basisonderwijs.
Ook in 2019  gaat VHTO weer verder met Beeldenbrekers-lessen voor het basisonderwijs! Hierbij staat een gastles van een vrouwelijke bèta/technische professional centraal. De lessen worden gegeven in groep 1 t/m 8. Leerkracht: ‘De Beeldenbrekers-les was een eyeopener. Vrijwel alle kinderen dachten bij een machinemaker aan een man: kaal, een beetje dik, stropdas. Er is werk aan de winkel.’
Lees meer
 
Uit de media
Artikel vrouwen en techniek Groene Amsterdammer
In de Groene Amsterdammer (nr.3) stond een artikel over waarom vrouwen in Nederland ondervertegenwoordigd zijn in de technische sector. Hierbij wordt vooral ingegaan op Start-ups met vrouwelijke tech CEO's. Jonge startups hebben vooral profijt van een groter aantal vrouwen. In het artikel staat bijvoorbeeld dat bedrijven met relatief meer vrouwen in topfuncties meer winst en zijn diverse teams beter in het ontwikkelen van innovatieve producten.  
Lees het hele artikel op de website van de Groene Amsterdammer.
Lees meer
Smart City Challenge for Girls in Rotterdam!
Op 25 januari vond de Smart City Challenge for Girls plaats i.s.m. Gemeente Rotterdam, een initiatief van VHTO en Eurofiber. Deze keer dachten 50 basisschoolmeisjes van 4 verschillende scholen na over het volgende vraagstuk: Hoe kan je met nieuwe technologie de beschikbare ruimte op daken beter en ‘smart’ gebruiken? Lees hier het verslag van Gemeente Rotterdam en bekijk hier de foto’s de challenge en lees alle ideeën van de meisjes.
Lees meer
 
Hacken met Sanne
Zoë wil later graag in de ICT werken, maar merkt dat dit nog steeds wordt gezien als mannenberoep. Waarom is dat zo? In de nieuwe #KNOWSHIT onderzoekt ze dit. Ze wordt hierbij onder andere geholpen door Sanne, die samen met Zoë de school hackt!
Lees meer
Israh leert je programmeren
De derdeklassers van de Coderclass (Metis Montessori) zijn op snuffelstage geweest bij allerlei bedrijven. Israh heeft twee dagen lang bij BrightTV stage gelopen en heeft een superleuk filmpje gemaakt over welke tools je kunt gebruiken om te leren programmeren!
Lees meer
 
Tip voor de voorjaarsvakantie:
Tentoonstelling STUURVROUW
In de tentoonstelling STUURVROUW staan vrouwen die voor een varend beroep hebben gekozen centraal Van visserij tot pontbaas en van topzeilster tot marine, van binnenvaart tot zeevaart. 
De 26 portretten gemaakt door Freerk Bokma zijn tot 31 maart 2019 te zien in het Fries Scheepvaartmuseum. Wij mochten alvast één verhaal uitlichten. Lees het verhaal van Akke van Nimwegen op onze website.
 
Agenda
feb
9
Women and Girls in Science Day
Locatie: Universiteit Leiden
Op zaterdag 9 februari 2019 organiseert Universiteit Leiden samen met VHTO en NOVA de 'Women and Girls in Science Day' in Leiden! Lees meer
feb
11
Inclusiveness at 360°: HIGH TECH, HUMAN TOUCH in practice
Locatie: University of Twente
Het FFNT (Female Faculty Network Twente) organiseert op 11 februari: Inclusiveness at 360°: HIGH TECH, HUMAN TOUCH in practice. Doel van de conferentie is om inclusiviteit vanuit de verschillende facetten aan te kaarten en te bespreken. Hoe kunnen verschillende culturen, geslachten, persoonlijkheden en educatieve achtergronden samenkomen en de werkplek verrijken? Meer informatie en aanmelden
feb
16
DigiVita Code Event Rotterdam
Locatie: Hogeschool Rotterdam
VHTO organiseert in samenwerking met Hogeschool Rotterdam een DigiVita Code Event op  zaterdag 16 februari 2019. Aanmelden? www.vhto.nl/aanmelden
mrt
4
 Symposium ‘Diversity, Creativity and Innovation’
Locatie: Universiteit Delft
DEWIS (Delft Women in Science) organiseert op 4 maart 2019 een symposium over het leiden van diverse en creatieve teams en de rol van inclusief leiderschap. Alle medewerkers en studenten van de TU Delft zijn welkom. Meer informatie
mrt
9
DigiVita Code Event Zwolle
Locatie: Hogeschool Windesheim
VHTO organiseert in samenwerking met Hogeschool Windesheim een DigiVita Code Event op  zaterdag 9 maart 2019. Aanmelden? www.vhto.nl/aanmelden
mrt
12
Hack Talk
Locatie: Rotterdam
Speciale lady's night over hacken. Meer informatie en aanmelden
mrt
13
DigiLeerKracht Scholing Spijkenisse
Locatie: Spijkenisse
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
apr
11
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 11 april 2019 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier
mei
06/07
DigiLeerKracht Scholing Alkmaar
Locatie: Alkmaar
Ook in schooljaar 2018-2019 organiseert VHTO, DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van computational thinking en programmeren voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bekijk de website voor meer informatie. Aanmelden kan hier.
mei
24
SAVE THE DATE: Spiegelbeeld-rolmodellenconferentie
Locatie: t.b.a.
Voor alle Spiegelbeeld-rolmodellen organiseert VHTO op 24 mei 2019 een grote conferentie. Noteer alvast de datum!

 



 



Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2019 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: