MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 91, maart 2019
VhTo
 
       

Beste lezer,

Op Internationale Vrouwendag hebben wij ons nieuwe programma DeepDivers.ai over Girls & Artificial Intelligence gelanceerd met een workshop voor meisjes en de start van Mentoring Circles voor vrouwelijke studenten AI. Ooit droomden we dat Informatica als nieuw technisch vakgebied van meet af aan 50% vrouwen zou trekken. Dat is niet gelukt; integendeel zelfs. Laten we ervoor zorgen dat AI zich wél ontwikkelt tot een vakgebied waarbinnen evenveel vrouwen als mannen participeren. Het is hoopvol te zien dat veel vrouwelijke studenten de weg naar AI weten te vinden en dat AI-wetenschapsters van zich laten horen zoals komende week bij ICT Open.
 
Op Internationale Vrouwendag heeft Minister van Ingrid van Engelshoven de stap gezet om aan ‘naming en shaming’ te gaan doen met betrekking tot bedrijven die het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen in topfuncties niet halen. Het aandeel vrouwen neemt maar mondjesmaat toe. Kennisinstituut Atria heeft in haar opdracht de 200 grootste bedrijven bekeken en hun bevindingen openbaar gemaakt. 
 
Het gaat heel goed met Girlsday 2019! Op dit moment zijn er al meer meisjes aangemeld dan vorig jaar om deze tijd. Meer bedrijven zijn welkom! Het thema van de Kick-off van Girlsday 2019 is Water! Samen met Topsector Water & Maritiem, Rijkswaterstaat, de Waterschappen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Lancering DeepDivers.ai
Girls & Artificial Intelligence
Op 8 maart vond de lancering plaats van DeepDivers.ai. DeepDivers.ai is een nieuw programma van VHTO en Qualcomm AI Research voor Girls & Artificial Intelligence. Het programma bestaat uit twee onderdelen, een serie workshops over AI voor basisschoolmeisjes en mentoring circles voor vrouwelijke studenten AI met vrouwelijke professionals en onderzoekers die werkzaam zijn op dit terrein.
Lees meer
DigiVita Code Events in Rotterdam en Zwolle
Afgelopen maand vonden er twee Digivita Code Events plaats. Zowel in Zwolle als in Rotterdam gingen ruim 60 meisjes onder begeleiding van ICT-studentes van Windesheim en Hogeschool Rotterdam aan de slag met het maken van een app, game of website. De meisjes programmeerden zelfs kunstwerken! Houdt de website in de gaten, want we hebben sponsoring gekregen om nog veel meer programmeeractiviteiten te organiseren. Lees hier het artikel over het DigiVita Code Event in Zwolle.
 
Tech Track bij WK
Para-Cycling
Op woensdag 13 maart, organiseert VHTO het side event Tech Track tijdens het WK Para-Cycling Track in Omnisport in Apeldoorn. Vijftig meisjes uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs maken tijdens dit evenement kennis met de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van Mens & Techniek: technologische innovaties en hulpmiddelen om mensen meer en beter te kunnen laten bewegen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de pitches van de meisjes om 12:30 uur. En uiteraard ook bij de WK Paracycling (14 t/m 17 maart)
Lees meer
SAVE THE DATE:
Rolmodellenconferentie
24 mei 2019
Alle vrouwelijke professionals en studenten in bèta, techniek en ICT die als rolmodellen en Leading Ladies meedoen aan VHTO-voorlichtingsactiviteiten voor meisjes nodigen we van harte voor onze Spiegelbeeld-rolmodellenconferentie op vrijdag 24 mei 2019.

Tijdens deze conferentie wisselen we facts & figures uit over het effect van onze activiteiten en de nieuwste wetenschappelijke inzichten, organiseren we workshops over het geven van voorlichtingen, gastlessen en optredens in de media en vertellen vrouwennetwerken binnen bedrijven welke activiteiten zij ondernemen.
 
 
Extra DigiLeerKracht-scholingen tussen mei- en zomervakantie 2019
Tussen de mei- en zomervakantie verzorgt VHTO een aantal extra DigiLeerKracht-scholingen voor basisschoolleerkrachten. Leer zelf programmeren, probeer de nieuwste onderwijstools en -robots uit en maak een plan hoe dit je eigen onderwijs kan versterken. Uw voorgangers waren heel enthousiast over de scholing! Deelname is gratis!
Lees meer
Mini-symposium marketing en communicatie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’
VHTO organiseert op 11 april 2019 een mini-symposium marketing en communicatie voor het Ambassadeursnetwerk ‘Meer meisjes in mbo Techniek’ en communicatieprofessionals van hun roc. Het thema is genderinclusieve communicatie in mbo techniek en ICT. Op het programma staat o.a. framing en taalstrategie en een quickscan van websites en brochures.
Voor meer informatie en het programma kunt u contact opnemen met bleijenberg@vhto.nl
 
Uit de media
Top 50 vrouwen in de bouw 2019
Cobouw heeft de 'Top 50 vrouwen in de bouw 2019' gepubliceerd. Dit zijn de vijftig meest invloedrijke bouwvrouwen gerangschikt naar omzetverantwoordelijkheid en het aantal mensen (of fte) onder zich. Aukje Kuijers CEO van Kuijpers Installaties staat op nummer 1.  Lees verder
 
Interview Margot Gerritsen
De Nederlandse Margot Gerritsen, Director of the Institute for Computational and Mathematical Engineering (ICME) Stanford University organiseerde op 4 maart de Women in Data Science (WiDS) Conferentie. Lees het interview met haar in FD van 3 maart 2019
 
Agenda
mrt
22
Smart City Challenge for Girls
Locatie: Rijswijk
Op 22 maart vindt er een Smart City Challenge for Girls in RIjswijk plaats. Meer informatie over dit project www.smartcitygirls.nl
apr
11
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 11 april 2019 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier
apr
11
Mini-symposium Ambassadeursnetwerk
Locatie: ROC Midden Nederland
Op 11 april vindt het mini-symposium Ambassadeursnetwerk 'Meer meisjes in mbo Techniek' plaats
mei
24
Spiegelbeeld-rolmodellenconferentie
Locatie: t.b.a.
Voor alle Spiegelbeeld-rolmodellen organiseert VHTO op 24 mei 2019 een grote conferentie. Noteer alvast de datum!
okt
03/04
EU Gender Summit
Locatie:Nederland
Op 3 en 4 oktober vindt de EU Gender Summit plaats in Nederland.

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2019 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: