MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 92, mei 2019
VhTo
 
       

Beste lezer,

Women in Tech! Het bruist van evenementen voor vrouwen in technologie. Vaak Engelstalig, vanwege het grote aantal Tech-vrouwen uit de hele wereld dat in Nederland werkt of onderzoek doet. Zoals Female Tech Heroes tijdens Dutch Technology Week, het Women in Tech Event van Change in Business, European Women In Tech 2019 en WiT Regatta. En bijeenkomsten voor vrouwen bij IT-bedrijven als Sogeti en Fujitsu. Geweldig dat het groeiende aantal vrouwen dat werkt in de technologie op deze manier goed zichtbaar wordt. Datzelfde geldt ook voor de Inspiring Fifty 2019.
 
Veel van deze rolmodellen doen mee aan voorlichtingsactiviteiten die wij voor de nieuwe generatie meisjes organiseren op scholen. Niet alleen hoogopgeleide vrouwen, maar gelukkig ook veel vrouwen met een mbo-opleidingsachtergrond die vmbo-meisjes inspireren. Omdat de vraag naar de inzet van deze rolmodellen groot is starten we weer een nieuwe wervingsronde die afgerond wordt op onze Rolmodellenconferentie op 20 september. Meld je aan als rolmodel!
 
Verder is de datum van Girlsday 2020 bekend: 2 april 2020. Bedrijven en scholen kunnen zich nu al aanmelden. Kijk ook hier voor de terugblik op Girlsday 2019. Of lees de blog over Girlsday-meisjes op de website van Eva Jinek!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

VERPLAATST:
Rolmodellenconferentie
20 september 2019
Alle vrouwelijke professionals en studenten in bèta, techniek en ICT die als rolmodellen en Leading Ladies meedoen aan VHTO-voorlichtingsactiviteiten voor meisjes nodigen we van harte voor onze Spiegelbeeld-rolmodellenconferentie op vrijdag 20 september 2019 in Utrecht.

Tijdens deze conferentie wisselen we facts & figures uit over het effect van onze activiteiten en de nieuwste wetenschappelijke inzichten, organiseren we workshops over het geven van voorlichtingen, gastlessen en optredens in de media en vertellen vrouwennetwerken binnen bedrijven welke activiteiten zij ondernemen.
De Marina van Dammebeurs 2019 kent dit jaar twee winnaars
Op maandag 13 mei organiseerde het Universiteitsfonds Delft de uitreiking van de Marina van Dammebeurs 2019. Deze beurs, stelt jonge vrouwelijke ingenieurs in staat zich verder te ontwikkelen en hun persoonlijke carrière een boost te geven. De jury nomineerde dit jaar twee kandidaten voor de felbegeerde beurs van € 9.000. De uitslag was bijzonder: beide kandidaten werden uitgeroepen tot winnaar van de Marina van Dammebeurs 2019.
Hanneke Stenfert en Andrea Mangel Raventos van harte gefeliciteerd!
Lees meer
 
VHTO BLOGT
VHTO blogt vanaf heden meerdere malen per maand. Onder de titel VHTO BLOGT, vind je altijd een recente blog over een actueel onderwerp. 
De eerste blog gaat in op het belang van rolmodellen en de Inspiring Fifty.
Lees meer
 
EU Gender-Summit
Call for abstracts
Op 3 & 4 oktober 2019 vindt in Nederland de EU Gender Summit ‘Driving academic innovation through diversity and inclusion’ plaats.
VHTO is lid van de ‘Advisory Group’. Het programma is in grote lijnen gereed en de Call for Abstracts is nu geopend.
Laat je inspireren!
Docententraining: genderbewust lesgeven
Op 13 juni (15:30-17:30 uur) organiseert VHTO in samenwerking met Hogeschool Windesheim een training ‘Genderbewust lesgeven’ voor vo-docenten in Zwolle. Er is beperkt plaats, aanmelden via vhto@vhto.nlDeze training vindt plaats binnen het Europese Gender4STEM-project
 
DigiLeerKracht-scholingen in mei, juni, september en oktober
In mei, juni, september en oktober verzorgt VHTO een aantal extra DigiLeerKracht-scholingen voor basisschoolleerkrachten. Leer zelf programmeren, probeer de nieuwste onderwijstools en -robots uit en maak een plan hoe dit je eigen onderwijs kan versterken. Uw voorgangers waren heel enthousiast over de scholing! Deelname is gratis.
Lees meer
 
Enquête voor IT-vrouwen
Nederland heeft meer vrouwen nodig in de IT-branche. Daarom heeft Platform DIT (Diversity in IT) een enquête opgesteld die je in 5 minuten hebt ingevuld. Hierin kan je aangeven waarom je in de IT-branche werkt(e) en wat de belangrijkste reden is om te blijven (of juist niet).
Platform DIT gaat op basis van de enquête- uitkomst met ICT-werkgevers en jou delen welke verbeteringen nodig zijn om vrouwen zich nog meer “thuis” te laten voelen in de IT-branche. Vul daarom de enquête in voor 20 mei. Alvast bedankt voor je medewerking!
Onderzoek
Eurostat en Booking.com
Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft een analyse uitgevoerd naar het aandeel vrouwen in ICT. De Europese Unie telde vorig jaar 8,9 miljoen IT'ers. Slechts anderhalf miljoen (17 procent) daarvan is vrouw. Nederland zit procentueel gezien precies op dat Europese gemiddelde. 

Volgens recent onderzoek van Booking.com in 10 landen voelt 48% van de vrouwen in Tech zich al tijdens de recruitmentfase buitengesloten.
 
Hidden figures
Voor leerlingen (m/v)
RobotWise en VHTO werken samen bij de speciale vertoningen van de film Hidden Figures voor duizenden leerlingen (m/v) tijdens de Dutch Technology Week (20-25 mei 2019). In de vele bioscopen gaan rolmodellen in gesprek met de leerlingen over STEM-opleidingen en –beroepen en het doorbreken van stereotypering. Diversiteit is belangrijk voor bèta, techniek en IT!
Kijktip:
Mercury 13
Deze documentaire vertelt ook het verhaal van enkele 'hidden figures' in het ruimteprogramma van NASA. Het verhaal van 13 vrouwelijke aspirant-astronauten die werden afgewezen om mee te gaan op ruimtereis. Niet vanwege hun kwaliteiten maar omdat ze vrouw zijn.

De documentaire is te zien op Netflix.
Bekijk hier de trailer. 
 
Agenda
mei
20
Vrouwen in IT-event Sogeti
Locatie: Vianen
Ontsnap aan alle vooroordelen! Kom naaer het gezellige en gratis event. Ontdek de mogelijkheden bij Sogeti en de waarde van vrouwen in de IT-wereld. Meld je nu aan via:  www.sogeti.nl/vrouwen-in-it
mei
21
Female Tech Heroes
Locatie: High Tech Campus Eindhoven
Een dag vol inspirerende keynotes door vrouwelijke leiders en workshops. Meer informatie
mei
27
Speciale open dag & check-in voor vrouwen, met Corinne Vigreux
Locatie: Codam Coding College
Deze check-in en open dag wordt uitsluitend georganiseerd door vrouwen voor vrouwen. Waarom? We zijn op een missie om een gelijkwaardige genderbalans te maken in de wereld, technologie, startups, bedrijven en Codam! We willen je laten zien dat technologie geweldig is! Meer informatie.
JUN
21
Smart City Challenge for Girls
Locatie: Amsterdam
Op 21 juni 2019 vindt er een Smart City Challenge for Girls in Amsterdam plaats. Meer informatie over dit project www.smartcitygirls.nl
sep
20
Spiegelbeeld-rolmodellenconferentie
Locatie: Utrecht
Voor alle Spiegelbeeld-rolmodellen organiseert VHTO op 20 september 2019 een grote conferentie. Noteer alvast de datum!
okt
03/04
EU Gender Summit
Locatie:Nederland
Op 3 en 4 oktober vindt de EU Gender Summit plaats in Nederland.
apr
2
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 2 april 2020 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2019 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: