MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 93, juli 2019
VhTo
 
       

Beste lezer,

Een steen in de vijver! Een rigoureuze maatregel is nodig om nu echt meer vrouwen op wetenschappelijke functies te krijgen, zeker aan technische universiteiten. Dat is de reactie van velen (ook van ons) die al jarenlang pleiten voor meer diversiteit in de wetenschap op het besluit van de TU/e om vacatures voor wetenschappelijke staf de eerste tijd alleen open te zetten voor vrouwen. ‘Jammer dat het nodig is, maar goed dat het gebeurt’ is de reactie van onze oud-voorzitter Elphi Nelissen, hoogleraar aan de TU/e,  in het AD. ‘In gemengde teams gaat de kwaliteit omhoog en komt er meer innovatie’.

Er is een nieuw Bèta&TechMentality-model ontwikkeld om jongens en meisjes op alle onderwijsniveaus meer te betrekken bij bèta/techniek. Het model is gebaseerd op nieuw onderzoek van PTvT. Daaruit blijkt dat jongeren nu vaker een toekomst voor zichzelf in techniek zien. Dit geldt ook voor meisjes. Alle voorlichtingsactiviteiten over bèta, techniek en IT gaan langzaam hun vruchten afwerpen!

VHTO wenst u een fijne zomer!

Cocky Booij, directeur VHTO

 

Computer Science Certificate voor onderbouw voortgezet onderwijs
VHTO heeft met o.a. de Universiteit Leiden en steun van Salesforce.org het Computer Science Certificate ontwikkeld. Drie lesmodules (vakinhoudelijk gekoppeld aan Nederlands, Kunst en Aardrijkskunde) voor programmeeronderwijs in Python voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De lesmodules zijn dit schooljaar getest op 4 pilotscholen en nu gratis beschikbaar. Lees ook de BLOG!
naar de website
Vrouwelijke bèta, technische en IT-professionals vertellen in de klas
Om de participatie van vrouwen en meisjes in bèta, techniek en IT te vergroten organiseert VHTO voorlichtingen in het voortgezet onderwijs. Tijdens de voorlichtingen gaan de meisjes in gesprek met vrouwelijke bèta, technische en IT-professionals over hun opleiding, werk en belangrijke keuzemomenten. Zo willen we de meisjes enthousiasmeren en informeren over de mogelijkheden in bèta, techniek en IT.
Lees meer
 
Het is weer tijd voor het DigiVita Zomerkamp!
Van 15 t/m 17 juli organiseert VHTO het gratis Digivita Zomerkamp. Drie dagen lang leren meisjes van 10-15 jaar alle ins & outs van programmeren. Ken jij nog meisjes in jouw omgeving die graag willen leren programmeren? Er zijn nog een paar plaatsen!
Lees meer
VHTO doet mee met de jaarlijkse EU Code Week
Dit jaar is de EU Code Week van 5 t/m 20 oktober. In heel Europa worden activiteiten georganiseerd om digitale vaardigheden voor iedereen bereikbaar te maken. In dit kader organiseert VHTO, met de steun van Google, extra DigiVita Code Events!
Lees meer
 
VHTO BLOGT over:
DigiLeerKracht, de gratis programmeerscholing voor leerkrachten
Het is heel belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd goede digitale vaardigheden aan te leren en leerkrachten spelen daar een belangrijke rol in. Felienne Hermans en Pauline Maas zijn vanaf het begin bij DigiLeerKracht betrokken en vertellen hier meer over het programma.
Lees meer
 
Meld je aan voor de 17e Europese Gender Summit
Meer diversiteit in de wetenschap en genderbalans in innovatie en onderzoek, hoe gaan we dat bereiken? Deze vraag staat centraal op de tweedaagse Gender Summit, op 3 en 4 oktober a.s., in Amsterdam.
Doel van de Gender Summit is om gendergelijkheid in onderzoek en innovatie tot de norm te maken en om gender in te bedden als een belangrijk kenmerk van kwaliteit. Dit is de 17e editie en de eerste keer dat een Summit in Nederland plaatsvindt.
Lees meer
SAVE THE DATE
Gender & STEM Conference
De registratie is geopend voor de 2020-Conferentie van ons internationale onderzoekernetwerk Gender & STEM, van 30 juli t/m 1 augustus 2020. Deze tweejaarlijkse conferentie vindt dit keer plaats aan de University of Sydney. Ook professor Jacquelynne Sue Eccles zal een keynote verzorgen.

Meer informatie staat hier en de call for proposals is open!
Lees meer
 
Eerste vrouwelijke KIVI-president
Joanne Meyboom-Fernhout is tot nieuwe KIVI-president gekozen. Joanne heeft aan de Universiteit Delft Mijnbouwkunde gestudeerd. Ze is werkzaam als Managing Director Siemens Smart Infrastructure en lid van de directie van Siemens Nederland. 
Sanne van der Sluijs is toegetreden als studentlid van het hoofdbestuur. Sanne studeert civiele techniek aan de Haagse Hogeschool.
Agenda
jul
15 t/m 17
DigiVita Zomerkamp
Locatie: Start Up Village, Science Park Amsterdam
Leer gratis programmeren in de eerste week van de zomervakantie! VHTO organiseert voor meisjes van 10-15 jaar het DigiVita Zomerkamp bij Startup Village op het Science Park in Amsterdam. Van 15 t/m 17 juli 2019 gaan we programmeren, leren we werken met de Micro:bit en we doen nog veel meer leuke dingen! Lees meer
sep
20
Rolmodellenfestival
Locatie: ProRail, Utrecht
Voor alle Spiegelbeeld-rolmodellen organiseert VHTO op 20 september 2019 het Rolmodellenfestival!. Noteer alvast de datum!
okt
03/04
EU Gender Summit
Locatie:Nederland
Op 3 en 4 oktober vindt de EU Gender Summit plaats in Nederland.
JaN
24
Kennisconferentie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’
Voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen
Locatie: Utrecht
De mbo conferentie voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen is een tussenbalans van drie jaar samenwerken aan gelijke kansen. Meer informatie
apr
2
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 2 april 2020 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2019 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: