MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 94, september 2019
VhTo
 
       

Beste lezer,

Inmiddels zijn de scholen weer begonnen. Dat betekent dat VHTO ook volop aan de gang is met voorlichtingsactiviteiten voor meisjes in het voortgezet onderwijs en Beeldenbrekers-lessen voor meisjes en jongens in het basisonderwijs. Er kunnen nog scholen meedoen!

Verder kwam deze week het OESO-rapport ‘Education at a glance 2019’ uit. De OESO wijst terecht op de opvallende genderverschillen bij studiekeuzes met name in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) in Nederland. In de Kamerbrief bij de aanbieding van dit rapport aan de Tweede Kamer schrijft minister van Engelshoven te onderkennen dat hier een opgave ligt: te weinig meisjes kiezen voor technische vervolgopleidingen. De minister belooft dat bij de Monitor van het programma Sterk Techniekonderwijs (techniekimpuls van 100 miljoen) jaarlijks naar de rol van gender zal worden gekeken. VHTO en de Stuurgroep van ‘Meer meisjes in mbo-techniek’ onderschrijven het belang van gerichte interventies en blijvende aandacht voor het doorbreken van deze genderverschillen.

Cocky Booij, directeur VHTO

 

EU Codeweek &
DigiVita Code Events
Van 5-20 oktober zijn het de 'European Codeweeks'.VHTO organiseert in het kader daarvan verschillende DigiVita Code Events. Zo kunnen meisjes op 5 oktober leren programmeren bij de Hogeschool van Amsterdam en organiseren we op 9 oktober Code Events samen met B.Amsterdam. Net buiten de European Codeweek, leren meisjes op 26 oktober programmeren in Enschede bij Hogeschool Saxion. Ken jij nog enthousiaste meisjes?

Lees meer
Verkendende studie:
'Hier ben ik op mijn plek' 
VHTO heeft een verkennende studie gedaan naar de vraag :'Welke factoren zijn van betekenis voor het toenemend aantal mbo Techniek- en ICT-studentes die ondanks alle belemmeringen wel een mbo Techniek- of ICT-opleiding kiezen?'. We hebben deze vraag voorgelegd aan 200 mbo-studentes en vakvrouwen in de bètatechniek. In de publicatie lees je hun reacties en vind je meer informatie over de factoren die de keuze voor een bètatechnische mbo-opleiding of loopbaan bevorderen. 
Lees meer
 
'Uit het keurslijf' -
Werk 
en de Toekomst
De Nederlandse bevolking scoort hoog op het gebied van genderstereotyperingen, hoger dan in andere landen. Met Werk en de Toekomst werken we aan het doorbreken van deze genderstereotyperingen. In de video 'Uit het keurslijf' wordt uitgelegd hoe genderstereotyperingen werken. Werk en de Toekomst is een samenwerking van AtriaEmancipator, de Nederlandse Vrouwenraad en VHTO en wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 
Lees meer
 
EU Gender Summit  2019
OPENING NIGHT 
Op 2 oktober is de openingsavond van de EU Gender Summit  in Cultuurcentrum Griffioen. Theatergroep Het Acteursgenootschap speelt daar de voorstelling #MeTooAcademia: The Learning Curve, met als onderwerp intimidatie in de academische wereld. Hiermee spelen zij in op thema van de Gender Summit: 'Diveristeit en inclusie in de academische wereld.' Ga je niet naar de summit, geen zorgen. De voorstelling is gratis en voor iedereen!  Ook kan je je nog aanmelden voor de Gender Summit 2019 op 3 en 4 oktober. 
aanmelden
RoSa vzw lanceert toolkit 'Gender in de kleuterklas'
Voor inspiratie kijken we graag naar nieuwe nationale en internationale projecten die net als wij werken aan het doorbreken van stereotypen. Deze keer inspireerde RoSa vzw uit België ons met hun nieuwe toolkit ‘Gender in de kleuterklas’. Deze toolkit biedt leerkrachten en opvoeders van kleuters concrete hulpmiddelen en praktische tips om genderbewust(er) aan de slag te gaan in de klas en de kleuterschool. De toolkit is een goede aanvulling op het materiaal van het VHTO-project Beeldenbrekers. 
Lees meer
 
VHTO BLOGT over:
Rondetafelgesprek met de Top 20 vrouwen van Alliander 
Bij Alliander staan inclusie & diversiteit hoog op de agenda. Daarom nodigde Joy Lodarmasse, Manager Diversiteit en Inclusie bij Alliander, VHTO uit voor een tafelgesprek. We praten na met Joy Lodarmasse en Marlies Visser, Directeur Operatie bij Alliander.  
Lees meer
 
Voorlichtingen in het voortgezet onderwijs
Er worden grote tekorten op de bètatechnische arbeidsmarkt verwacht, blijkt uit de rapportage De Arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022 van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Het is daarom extra belangrijk om meisjes al op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT, daarom organiseert VHTO voorlichtingen in de klas. Tijdens de voorlichting gaan bèta/technische en IT professionals met meisjes in gesprek over opleiding, werk en belangrijke keuzemomenten. Interesse in een voorlichting? 
aanmelden
Lancering Nationale AI-cursus junior
Op 4 september was Koningin Máxima aanwezig bij de eerste les van de AI-cursus Junior op basisschool De Rank in Toldijk. Op datzelfde moment startten in heel Nederland leerlingen op basisscholen met deze cursus. De Nationale AI-cursus jr. is ontwikkeld door de Nationale AI-cursus, FutureNL en UpgradeNL om kinderen tussen de tien en veertien jaar de mogelijkheden van AI te laten ervaren. VHTO laat meisjes ook kennismaken met AI. Samen met Qulacomm hebben we speciaal voor hen het progamma DeepDivers.ai ontwikkeld. 

Lees meer
 
Agenda
sep
20
Rolmodellenfestival
Locatie: ProRail, Utrecht
Voor alle Spiegelbeeld-rolmodellen organiseert VHTO op 20 september 2019 het Rolmodellenfestival!. Noteer alvast de datum!
okt
3/4
EU Gender Summit
Locatie:Nederland
Op 3 en 4 oktober vindt de EU Gender Summit plaats in Nederland.
okt
5
DigiVita Code Event
Locatie: Hogeschool van Amsterdam
VHTO organisseert samen met de Hogeschool van Amsterdam een Code Event waar meisjes tussen de 11-15 jaar leren programmeren. 
okt
9
DigiVita Code Event
Locatie: B-building Amsterdam
VHTO organisseert samen met B.Amsterdam een Code Event speciaal voor meisjes op het voortgezet onderwijs (ook de bovenbouw). Leer in een ochtend of middag programmeren met de meisjes uit jouw klas!
okt
26
DigiVita Code Event
Locatie: Hogeschool Saxion in Enschede
VHTO organisseert samen met hogeschool Saxion een code event waar meisjes tussen de 11-15 jaar leren programmeren. 
JaN
24
Kennisconferentie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’
Voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen
Locatie: Utrecht
De mbo conferentie voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen is een tussenbalans van drie jaar samenwerken aan gelijke kansen. Meer informatie
apr
2
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 2 april 2020 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier

  Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2019 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: