MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN ICT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief nummer 95, oktober 2019
VhTo
 
       

Beste lezer,
 
Wij zijn op zoek! Naar wie? Naar technische of IT vakvrouwen met een mbo-opleiding! Waarom? We zoeken mbo-rolmodellen die vmbo-meisjes over hun werk en opleiding willen vertellen. Steeds meer vmbo-scholen realiseren zich dat ze meer werk van de keuzebegeleiding van meisjes moeten maken. Want juist in de technische sectoren is er zoveel interessant en belangrijk werk te doen en te weinig meisjes maken hiermee kennis. Voor veel van deze vmbo-scholen, zeker die genderdiversiteit in het kader van de Sterk Techniek Onderwijs regioplannen hebben opgenomen, gaat VHTO voorlichtingen voor meisjes met vakvrouwen organiseren. In heel Nederland hebben we daarom meer rolmodellen nodig die deze voorlichtingen willen geven. Interesse? Schrijf je dan in voor de rolmodellendatabank Spiegelbeeld. Hoort en zegt het voort!
 
Verder in deze nieuwsbrief: een oproep aan technische MKB-bedrijven om de self-assessment tool te gebruiken, een terugblik op de EU Gender Summit en de DigiVita Code Events, en meer informatie over interessante onderzoeken en conferenties.
 
 Cocky Booij, directeur VHTO
 

 

De EU Gender Summit: een korte terugblik
Tijdens haar openingstoespraak riep Minister van Engelshoven de aanwezige onderzoekers op tot concrete aanbevelingen voor het nationaal actieplan om meer vrouwen in de wetenschap te krijgen. We spraken Marissa Herder, senior-beleidsmedewerker onderzoek en wetenschapsbeleid bij OCW, na afloop over de conferentie. 'De wetenschappers hebben  echt gehoor  aan de oproep van de minister gegeven. Naast veel nieuwe inzichten hebben binnen- en buitenlandse onderzoekers veel concrete aanbevelingen voor het nationaal actieplan gedaan. Een belangrijk inzicht voor ons was dat in het huidige systeem de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit sterk met gender samenhangt. Om gendergelijkheid te krijgen is er behoefte aan een nieuwe definitie van een excellente wetenschapper, een die inclusief en divers is. Een belangrijk inzicht waar we rekening mee moeten houden bij het opstellen van het nationaal actieplan.’ 
Lees meer
DigiVita Code Event verbindt.
Student Aris Rosbach (18) was een van de begeleiders bij het DigiVita Zomerkamp en het Digivita Code Event op de HvA tijdens de Code Week. Vol enthousiasme zet zij zich in voor de jonge generatie meisjes om hen meer te leren over programmeren en hen kennis te laten maken met de wereld van bèta, techniek en IT. ‘Zelf vind ik programmeren heel interessant en het is leuk om te zien dat jonge meisjes ook plezier beleven aan het programmeren. Tijdens de opdrachten met Micro:bit waren de meisjes heel trots en wilden hun resultaat dolgraag aan hun ouders laten zien. Verder was het leuk om voorafgaand aan het DigiVita Code Event met alle vrouwelijke studenten samen te komen. Opeens waren we in de meerderheid in plaats van de minderheid! Ik hoop dat door de evenementen van VHTO meer meisjes in de toekomst zullen kiezen voor IT- en ICT-opleidingen.’'

Aris studeert ICT: Softwear Engineering, HvA.
Lees meer
 
'De lekkende pijpleiding en
hoe deze te repareren?'
Annemarie van Langen, onderzoeker bij KBA Nijmegen, heeft het onderzoek 'De lekkende bèta/technische pijpleiding en hoe deze te repareren' geleid. In dit interview deelt zij de belangrijkste conclusies en aanbevelingen.
Lees meer
 
Wij zoeken MBO rolmodellen!
Op het vmbo kiezen veel minder leerlingen voor een bèta/technisch profiel dan op de havo of het vwo. Daarbij kiezen in het mbo relatief veel minder vrouwen voor een bèta/technische opleiding dan vrouwen in het hoger onderwijs. Deze situatie verdient extra aandacht. Om meisjes op het vmbo te enthousiasmeren en informeren over bèta/technische opleidingen organiseren we voorlichtingen op scholen. Tijdens de voorlichting gaan bèta/technische en IT-vakvrouwen met meisjes in gesprek over opleiding, werk en belangrijke keuzemomenten. Zo krijgen de meisjes een beter beeld van al hun mogelijkheden.
Heb jij een bèta/technische of IT MBO achtergrond en lijkt het jou leuk om vmbo-meisjes te inspireren? Of ken jij iemand die dit graag zou willen doen? Meld je dan aan als rolmodel. 
meld je aan
Call for proposals
De website van het VHTO Netwerk Gender & STEM is vernieuwd. Je leest hier meer over de Netwerk Gender & STEM Conferentie. De conferentie is van donderdag 30 juli tot zaterdag 1 augustus 2020 in Sydney, Australië. Tijdens deze editie komen onderzoekers, beleidsmakers en onderwijsinstellingen samen om te praten over de toekomst van bèta/techniek, IT, gender en het onderwijs. Sociale, economische en technische ontwikkelingen vragen om nieuwe manieren van aanpak. Op de conferentie zal onder andere worden ingegaan op de vraag hoe we het beste kunnen inspelen op deze veranderingen, en hoe we de jonge generatie in het bijzonder jonge meisjes betrekken bij deze veranderingen.  Het VHTO netwerk Gender & STEM nodigt wetenschappers uit om onderzoeksvoorstellen in te dienen. De deadline is 1 november.  
Lees meer
 
VHTO BLOGT over:
ENGENDERING STEM Conference 
De ENGENDERING STEM conferentie stond in teken van genderdiversiteit in bèta/technische en IT MKB-bedrijven. Bent u benieuwd hoe vrouwvriendelijk uw MKB-bedrijf is? Test het met de self-assessment tool. U leest meer over de conferentie, andere inzichten en tips in de nieuwste blog. 
Lees meer
 
Agenda
nov
6/7
i&i conferentie
Locatie: Universiteit Utrecht
De jaarlijkse i&i conferentie is de vakconferentie voor iedereen die in zijn of haar school betrokken is bij digitale geletterdheid en informatica. Op 7 november geeft VHTO 2 workshops over het Computer Science Certificate en Genderinclusief programmeer onderwijs. 
Nov
19
Expertmeeting talentontwikkeling jongens en mannen
Locatie: Amsterdam

Emancipator en VHTO hebben vanuit het programma Werk.en.de.Toekomst een toolkit ontwikkeld om jongens te interesseren voor zorgende rollen, functies en beroepen. De toolkit bevat informatie en tools voor (onderwijs)professionals die werken met jongens en genderstereotypen willen doorbreken. Tijdens deze meeting zullen we deze tool presenteren. 

JaN
24
Kennisconferentie ‘Meer meisjes in mbo Techniek’
Voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen
Locatie: Utrecht
De mbo conferentie voor diversiteit in techniek- en ICT-opleidingen is een tussenbalans van drie jaar samenwerken aan gelijke kansen. Meer informatie
feb
8
DigiVita Code Event
Locatie:Zwolle
VHTO organiseert samen met Hogeschool Windesheim een code event waar meisjes tussen de 11-15 jaar leren programmeren.
feb
15
DigiVita Code Event
Locatie: Rotterdam
VHTO organiseert samen met Hogeschool Rotterdam een code event waar meisjes tussen de 11-15 jaar leren programmeren.
apr
2
Girlsday
Locatie: Landelijk
Op 2 april 2020 is het weer Girlsday! Dé dag waarop duizenden meisjes op bezoek gaan bij bèta-, technische en ICT-bedrijven of technische en ICT-afdelingen. Scholen kunnen zich hier aanmelden en bedrijven hier
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2019 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: