MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN IT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief - februari 2021
VhTo
 
       
Beste lezer,

Kamala Harris: de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. De media raakten er niet over uitgesproken de afgelopen maanden hoe bijzonder het was dat er voor het eerst een vrouw tot dit ambt is opgeklommen. Een vrouwelijke president is nog een krantenkop, maar vrouwelijke ingenieurs op de werkvloer halen gelukkig niet langer de kranten.Onze ideeën over wat typisch mannelijk en typisch vrouwelijke beroepen zijn, veranderen en daar moeten we blij mee zijn.

Ik ben nu vier maanden een VHTO-er en wat ik tot nu toe geleerd heb, is het belang van de omgeving: het gaat niet om het ‘fixen’ van de meisjes en vrouwen, maar juist ook om de omgeving. Het gaat om de rol van de ouders, de leerkrachten, de vrienden en vriendinnen, de beeldvorming in de media, de voorbeelden in het lesmateriaal en de nabijheid van rolmodellen. We richten ons als VHTO niet alleen op meisjes en vrouwen, maar we moeten ook de jongens en mannen hierin meenemen. Ook voor hen moet het vanzelfsprekend zijn om een vrouwelijke collega in monteur outfit te zien of een mede-studente op een IT-opleiding.

Onze missie als VHTO is laten zien dat we vakmensen nodig hebben in bèta, techniek en IT en dat het geslacht niet van invloed is op beroep- en studiekeuze of hoe goed vakmensen zijn. Dit alles heeft ons gebracht bij een nieuwe ondertitel: VHTO – Expertisecentrum genderdiversiteit bèta, techniek en IT. Ik hoop dat we 2021 afsluiten met een spetterende krantenkop, het equivalent van ‘Kamala’ in de techniek sector. Als je een voorspelling hierover durft te doen, deel het vooral met ons via #Kamala_intech.

Hartelijke groet,

Sahar Yadegari, directeur
Nieuw voorzitter Raad van Toezicht VHTO
Astrid Zuurbier
Dr. Astrid Zuurbier is per 1 januari jl. benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van VHTO. Zij volgt prof. ir. Ena Voûte op die het voorzitterschap de afgelopen zes jaar heeft vervuld.
Lees meer
 
Meet the Team:
Annemijn Smulders
Hoe werken wij nu in coronatijd? Annemijn is projectleider voor Girls' Day en Beeldenbrekers. 'Girls' Day is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Zo gebruiken we nu een nieuw en gemoderniseerd logo en werken we toe naar een online editie van Girls’ Day op donderdag 15 april 2021.' 
Lees meer
Q&A met Trudy Vos

Trudy Vos is lid van het College van Bestuur van ROC van Twente en voorzitter van de Stuurgroep 'meer meisjes in mbo Techniek'. Waarom is het nu zo belangrijk om meer meisjes aan te trekken voor de techniek opleidingen en wat zijn de ambities van de Stuurgroep? Tijd voor een Q&A met Trudy Vos.
Lees meer
 
FEMIT - 'Meisjes, ga er met paardenkracht tegenaan'
Liza Darwesh (20) is derdejaars student ICT op de HvA (Hogeschool van Amsterdam). Zij streeft naar meer vrouwelijke programmeurs aan de top. Dit doet zij ondermeer als begeleider aan de DigiVita Code Events en is zij één van de drijvende krachten achter de studentenvereniging FEMIT bij de HvA. Een netwerk voor vrouwelijke ICT studenten en IT professionals. Een groot succes, want FEMIT is onlangs met de HVALL Inclusive Award onderscheiden.
Een gesprek met een gedreven en trotse studente.
Lees meer
 
Hoe zit het met verschillen tussen jongens en meisjes rondom ruimtelijk inzicht?
Uit onderzoek (2016, Vander Heyden) blijkt dat er geen noemenswaardige verschillen zijn tussen jongens en meisjes in ruimtelijke vaardigheden. Er zijn wel veel individuele verschillen tussen leerlingen. Iemands niveau van ruimtelijke vaardigheden ligt niet vast, maar kan verbeterd worden door adequate training en oefening.
lees meer 
'De wasmachine wordt niet bestuurd door kabouters'

TechYourFuture organiseerde op 20 januari jl. samen met VHTO en Hogeschool Windesheim Almere een webinar over meer programmeren in het basisonderwijs. Hanno van Keulen (Windesheim) merkte op: 'De wasmachine wordt niet bestuurd door kabouters, dat willen we kinderen meegeven.'

Lees meer
 
DigiVita X-Mas Code Event - Meisjes programmeren nieuwjaarskaarten om leraren te bedanken
Mooier konden wij het jaar niet afsluiten. Prachtige nieuwjaarskaarten met hartverwarmende wensen zijn tijdens de speciale DigiVita X-Mas Code Event door meisjes geprogrammeerd. Zij maakten de kaarten voor hun leerkracht om hen te bedanken voor het afgelopen jaar. Een jaar waarin alles anders is gelopen en het onderwijs wel een extra hart onder de riem kon gebruiken. Benieuwd naar hoe alle kaarten zijn geworden?
Lees meer
 
Start up in Residence
Met Startup in Residence (SIR) Intergov dagen diverse overheidsorganisaties startups uit om innovatieve oplossingen te bedenken voor vraagstukken gericht op de opgaven van de toekomst. Eén van de challenges is om meer vrouwen te stimuleren in tech-ondernemerschap. Aanmeldingen indienen vóór 2 maart.
Lees meer
50/50 in 2025
Hoe ziet een loopbaan in de technologie of IT eruit? Voor vrouwelijke studenten die geïnteresseerd zijn in een carrière in de IT organiseert Accenture i.s.m. VHTO een webinar op 19 maart. Een gevarieerd programma zoals speeddaten met vrouwelijke werknemers van Accenture en een gastcollege van onderzoeker Lotte van der Pol.
meer info
 
Kort Nieuws
  • Felienne Hermans, universitair hoofddocent bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science en rolmodel bij VHTO, wint Nederlandse prijs voor ICT Onderzoek 2021. Zij ontwikkelde de programmeertaal Hedy waarmee kinderen stapsgewijs leren programmeren. 
  • Onlangs is de Gemeente Amsterdam het RISE-FEMALE Hub Amsterdam project gestart. Hiermee wil het vrouwelijk ondernemerschap in de techsector in Amsterdam e.o. stimuleren. VHTO draagt hier als een van de samenwerkende partners met Meetups in Tech aan bij.   
  • Vaardig in ontwerpen op de basisschool - onderzoek van Remke Klapwijk laat zien dat kinderen creatieve, probleemoplossende 21e eeuwse-vaardigheden ontwikkelen, door ze uit te dagen met echte ontwerpopgaven, .
  • Vanaf april krijgen onderzoekers, die door NWO en ZonMw gefinancierd onderzoek verrichten, vrij toegang tot het wereldwijd platform voor open access publiceren.  
  • Op de BIT-academy hebben mbo-studenten de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe hun onderwijstraject eruitziet. Zij krijgen les van bekwame, hybride docenten en coaches uit het bedrijfsleven. Een aantrekkelijk opleidingstraject voor meisjes die ICT willen studeren. 

VHTO in het nieuws

Agenda
FEB
5+11
Masterclas Quantum
Locatie: online
De Universiteit van Amsterdam organiseert een Masterclass Quantum voor middelbare scholieren uit 5 en 6 vwo met name meisjes worden uitgenodigd om deel te nemen. Meer info en aanmelden.
FEB
8-9
Conferentie Nederland Digitaal 2021
Locatie: verschillende erfgoedinstellingen door het hele land
Overheid, onderzoekers, ondernemers en maatschappelijke organisatie werken gezamenlijk aan het doel om Nederland digitaal koploper van Europa te maken. Meer info.
FEB
11
Women In Chemistry Breakfast Show 
Locatie: Online
VNCI organiseert op International Women and Girls in Science Day de Breakfast show: Wat kunnen we doen om meer meiden voor chemie te enthousiasmere? Sahar Yadegari is een van de sprekers  Meer info en aanmelden.
FEB
11
Girls in Science Day - Universiteit Leiden
Locatie: online
Meisjes uit 4, 5 en 6 vwo maken kennis met vrouwelijke beta wetenschappers uit de natuurkunde, scheikudne en Informatica. Meer info en aanmelden.
MRT
1,8,15
+22
Insight Out - Inspiring women in STEM
Locatie: online
Carrière-event voor vrouwen in de exacte, technische- en natuurwetenschappen. 4 middagen vol inspirerende lezingen, workshops, panel discussies en netwerk activiteiten. Meer info.
     
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2021 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: