MEER MEISJES EN VROUWEN IN BÈTA, TECHNIEK EN IT  |  bekijk de online versie  
Nieuwsbrief - maart 2021
VhTo
 
       
Beste lezer,

Het liefst zou ik nu 2.119 namen één voor één opnoemen en daarmee alle rolmodellen van VHTO in het zonnetje zetten en te bedanken voor hun inzet. Alle vrouwelijke monteurs, ingenieurs, programmeurs, uitvoerders, laboranten, tekenaars, beheerders enzovoort die op scholen aan meisjes laten zien hoe goed ze zijn in hun vak.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een mooi moment om te vieren dat er zoveel vrouwen erin geslaagd zijn om obstakels te overwinnen en datgene te doen waar ze goed in zijn in de wereld van bèta, techniek en IT. Verschillende bijeenkomsten zijn vandaag georganiseerd die hier aandacht aan besteden, zoals de conferentie voor Women In Data Science en een boeiende workshop over genderdiversiteit.    

Wij hopen met onze activiteiten nog vele meisjes te kunnen inspireren voor een carrière in deze wereld. Wij zullen daar in ieder geval ons best voor doen. 

Fijne 8 maart gewenst!

Hartelijke groet,

Sahar Yadegari, directeur
'Leren doe je van en met elkaar'

Archieffoto Metameer jenaplan: Girls' Day bij MSD
Foto: Ed van Alem

Is het motto van Metameer jenaplan uit Boxmeer. Zij doen al een aantal jaar mee aan Girls’ Day. Deze middelbare school voor vmbo, havo en vwo is door Elsevier Weekblad voor het vijfde jaar op rij tot ‘superschool’ uitgeroepen. Tijd voor een nadere kennismaking met docent natuur- en scheikunde, Yvonne Jans, die ook Girls’ Day voor de klassen coördineert.

Girls' Day vindt dit jaar op donderdag 15 april plaats. Wil je de meisjes op jouw school ook kennis laten maken met bèta, techniek en IT?
Meld jouw school aan vóór 18 maart. Aanmelden
Lees meer
 
Meet the Team: 
Shirley de Wit
Shirley is projectmedewerker bij VHTO en heeft een achtergrond in Informatica en Wetenschapscommunicatie. Naast haar werk bij VHTO doet zij een PhD aan de Universiteit Leiden op het gebied van genderinclusief programmeeronderwijs. Een combinatie waarbij onderzoek en praktijk mooi samenkomen waar we graag meer over willen weten.
Lees meer
Coding Girls
Napels
In het project Coding Girls van Fondazione Mondo Digitale maken meisjes van zes middelbare scholen in Napels (Italië) kennis met IT en kunstmatige intelligentie. Zij krijgen de programmeerlessen van vrouwelijke IT studenten. VHTO is gevraagd de trainingen aan de studenten te geven. Het doel is om de schoolmeisjes gelijke kansen te bieden, zodat ze hun talenten optimaal kunnen ontplooien.
Lees meer
 
'Diversiteit & Inclusie is een onderwerp dat nooit af is'
SAP is één van de deelnemende bedrijven aan
Girls’ Day, partner van VHTO, en is een bekende speler op het gebied van het ontwikkelen van software-oplossingen voor organisaties. Wat doet SAP om meer vrouwen aan te trekken en hoe ziet hun Diversiteit & Inclusie beleid eruit? Een gesprek met Marleen Verhaag en Gerda Slagter van SAP.
Lees meer
 
TikTok dansjes programmeren
VHTO is druk bezig met het ontwikkelen van een online versie van Design (Y)our Future, het evenement voor vmbo-meisjes over beroepen van de toekomst. In twee lessen gaan we onder andere een speeddatebingo en unplugged TikTok dansjes programmeren. Zo kunnen we de meisjes óók digitaal prikkelen om eens te kijken naar een toekomst in IT. Meer info? Mail naar designyourfuture@vhto.nl
Lees meer
Online omgeving voor Programmeeronderwijs
Afgelopen tijd heeft VHTO, samen met Windesheim en TechYourFuture, gewerkt aan een online omgeving over programmeren in het basisonderwijs. In de online omgeving gaan we in op verschillende onderwerpen zoals visie, vakintegratie, passend onderwijs en materialen. Neem een kijkje als je meer wilt weten over programmeeronderwijs. 
Download de flyer.
kijk mee
 
Tech Talents Amsterdam
Nog veel te weinig meisjes en jonge vrouwen kiezen voor een professionele toekomst in Tech. Dit terwijl Tech-bedrijven in de Metropool Regio Amsterdam een enorme behoefte hebben aan nieuwe Tech-talenten en graag meer vrouwen willen aannemen vanuit het inzicht dat genderdiversiteit loont. Om dit te stimuleren is de Gemeente Amsterdam partner van VHTO in het project Tech Talents Amsterdam.

Een Q&A met Adam Galijasevic. Hij is Beleidsadviseur Arbeidsmarkt, Onderwijs en Werk bij de Gemeente en trekker van het project.
Lees meer
 
Webinar 50/50 in 2025

Hoe ziet een loopbaan in de technologie of IT eruit? Voor vrouwelijke studenten die geïnteresseerd zijn in een carrière in de IT organiseert Accenture i.s.m. VHTO een webinar op 19 maart. Een gevarieerd programma zoals speeddaten met vrouwelijke werknemers van Accenture en een gastcollege van onderzoeker Lotte van der Pol.

Lees meer
Genderdiversiteit voor een betrouwbaar AI - MozFest
Hoe overbruggen we de genderkloof in een samenleving waarin digitalisering en AI toeneemt en vrouwen in deze sectoren ondervertegenwoordigd zijn? VHTO organiseert samen met Women in Tech een werksessie met interessante sprekers op 9 maart tijdens het Mozilla Festival (MozFest). Deze unieke tech-conferentie is van 8-19 maart online te bezoeken.
Lees meer
 
Kort Nieuws
  • Symen van der Zee e.a hebben onderzoek gedaan naar de impact van interventies gericht op het verhogen van het behoud van vrouwen in de STEM-velden in hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt. 
  • Minister Van Engelshoven wil vasthouden aan het actieplan diversiteit in het hoger onderwijs.  
  • De techsector zit te springen om mensen. Bedrijven proberen er daarom al jaren om meer vrouwen aan te trekken. Maar hoe hou je die vast? Lees meer.
  • Nederland scoort laag als het gaat om het percentage vrouwen in techniek en ICT. Het inzetten van vrouwen als rolmodel op verschillende keuzemomenten zou dit percentage kunnen opkrikken. Lees meer.

VHTO in het nieuws

  • 'The road to more women in Digital Rights' - interviewblog Sahar Yadegari in Digital Freedom Fund
  • De Gouden Tip van Sahar Yadegari deze maand in AG Connect.
Agenda
MRT
8-19
MozFest
Locatie: online
MozFest is een unieke hybride: deels een kunst-, tech- en maatschappelijke bijeenkomst, deels makerfestival, en de meest vooraanstaande bijeenkomst voor activisten in wereldwijde bewegingen die vechten voor een humane digitale wereld. Meer info en aanmelden.
MRT
18
Female Tech Heroes Japan & NL: 'For a sustainable and diverse future'
Locatie: online
Female Tech Heroes en High Tech Campus in Eindhoven organiseren ism de Nederlandse ambassade in Japan een webinar over het belang van meer vrouwen in tech en hoe je ze kunt aantrekken. Meer info en aanmelden.
MRT
18
Picture a scientist
Locatie: online
Dewis (Delft Women in Science) organiseert in het kader van Internationale Vrouwendag een screening en discussie van de film: Picture a Scientist. Meer info en aanmelden.
MRT
19
Webinar 50/50 in 2025
Locatie: online
Voor vrouwelijke studenten die geïnteresseerd zijn in een carrière in de IT. Meer info en aanmelden.
APRIL
15
Girls' Day 
Locatie: Online
Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren online voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Meer info.
MRT
15+22
Insight Out - Inspiring women in STEM
Locatie: online
Carrière-event voor vrouwen in de exacte, technische- en natuurwetenschappen. Vier middagen vol inspirerende lezingen, workshops, panel discussies en netwerk activiteiten. Meer info.
     
Contact VHTO
E-mail opties
Volg VHTO
  Twitter   Facebook   Linkedin   Youtube   Rss
© 2021 VHTO. Alle rechten voorbehouden.
u ontvangt dit bericht op: